Buhar tedavisinin bronşiolitli hastalarda hava yollarındaki balgamın temizlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Ama bilimsel çalışmalarda bu hastalarda soğuk ya da sıcak buhar tedavisinin bir faydasının olmadığı görülmüştür ve rutin kullanımı önerilmemektedir.
Buhar makineleri özellikle cilt, burun, boğaz ve dudak kuruluğunun tedavisinde etkili olur. Buna ilave olarak, grip veya soğuk algınlığının neden olduğu belirtilerin şiddetini de hafifletir. Bunun yanında, buhar makinelerinin çok sık kullanılması solunum problemlerini potansiyel olarak arttırabilir.
-Nemlendirici cihazlar bütün gün çalıştırılmamalı. -1 saat, 2 saat ortamı nemlendirmek ideal. Bütün bir gün ya da bütün bir gece çalıştırınca yarardan çok zarara neden oluyor.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Soğuk buhar makinesi astıma iyi gelir mi? Buhar makinesi kullanımı alerji ya da astımı olan kişiler için tavsiye edilmez.
İlgili 22 soru bulundu
VENTOLIN “nebülizatör” adı verilen cihaz yardımıyla buhar haline getirilir. Ağızdan solunarak akciğerlere çekilen VENTOLIN bir kaç dakika içinde hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar.
Soğuk nedeniyle üşütmek soğuk algınlıkları, diğer bir deyiş ile solunum yolu enfeksiyonları astım ataklarının ortaya çıkmasında tetikleyici bir rol oynuyor. Solunum yolu ile ilgili enfeksiyonlar, bronşlardaki duyarlılık durumunu artırarak bronşların daralmasına sebep oluyor.
Balgam söktürücü bitkiler arasında adaçayı, kekik, zencefil, ısırgan otu ve okaliptüs gibi doğal bitkiler bulunur. Bu bitkilerin çaylarını içmek veya buhar inhalasyonları yapmak, balgamın sökülmesine yardımcı olabilir.
Evde uygulanacak bazı yöntemlerle balgamlı öksürüğün de etkisini azaltmak mümkündür. Diğer yöntemlere ek olarak kaynamış sıcak suyun buharı üzerine eğilip buharı birkaç dakika solumak balgam sökümüne yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak balgamı sökeceği gibi boğazın da rahatlamasında etkili olabilir.
Balgamlı öksürük şikayetlerinde bol sıvı tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, odayı nemlendirmek ya da sıcak buharlı duş almak, bal yemek, öksürük pastilleri emmek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek balgamı söktürmeye yardım eder.
Soğuk buhar makinesinde damıtılmış (distile) su kullanılması gerekir. Çünkü musluk suyunda bulunan bazı mineraller soğuk suda birikerek mikropların bu yüzeylere yerleşmesini ve üremesini kolaylaştırır. Sıcak buhar makinesinde ise bakteri ve mikropların üremesi daha zordur.
Solunum sistemini olumlu yönde etkileyen bu ürün hem yaz hem de kış aylarında kullanılabilir. Bulunduğunuz ortamdaki nem az ya da fazla olduğunda cihaz devreye girer ve alanın rutubet oranını dengeler.
Soğuk buhar uygulaması için buhar cihazı kullanılır. Buhar cihazı yoksa serin gecelerde pencere açılarak dışarının havasından nefes alınmasını sağlamak ya da derin dondurucunun kapağı açılarak çıkan soğuk havanın solunmasını sağlamak da rahatlatıcı olacaktır.
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
İlacı paketinden çıkartınız. Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Öncelikle makinenin devrilmelere karşı bebeğin beşiğinden uzağa, düz ve sağlam bir zemine yerleştirilmesi gerekir. Buhar makinesinin gece çalıştırılması ve sık sık bebeğin oda havasındaki nem oranının kontrol edilmesi gerekir.
Sıcak buhar solumak da balgama iyi gelmektedir. 5-10 dakika boyunca sıcak buhar solumak daha rahat nefes almaya yardımcı olmaktadır. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı limon suyu eklemek de balgam sökücü etki göstermektedir. Limon, tek başına da iyi bir balgam sökücüdür.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Doğal ve etkili bir balgam sökücü olan limonu, bir bardak ılık suyun içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içtiğinizde balgamı atmanızı kolaylaştırır. Ayrıca biri limon, karabiber ve bal karışımı da balgamlı öksürüğü söktürmede etkilidir.
Balgam Nasıl Atılır, Balgam Nasıl Sökülür? Buhar mukozayı yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Kaynamış sıcak suyun buharından faydalanmak balgamın yumuşaması sağlayacak ve vücuttan atılmasını kolaylaştıracaktır. Bunun için buharın üzerine eğilip buharı birkaç dakikalığına solumak yeterli olacaktır.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
KAPALI ORTAMLAR NEFES DARLIĞINA SEBEBİYET VERİR
Gece ortaya çıkan öksürük atakların kişiyi çok rahatsız edeceğini belirten Prof. Dr. Görgüner, “Havalar soğuyunca kişiler kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirir. Böyle olunca temas nedeniyle hastalıkların bulaşıcılığı artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri