Cold Brew Nedir? Cold brew, Türkçe karşılığıyla soğuk demleme anlamına gelir. Kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinin, soğuk suyun içerisinde uzun bir süre bekletilerek demlenmesiyle elde edilen kahveye cold brew kahve denir. Yaklaşık 20 saatlik bir demlenme süresi vardır.
En çok tercih edilen kahve çekirdekleri Arabica çekirdekleri olduğundan soğuk kahve yapımında da bu çekirdekler kullanılır. Filtre kahve ya da espresso yapımında kullandığınız çekilmiş kahveyi de soğuk kahve tarifi denerken kullanabilirsiniz.
Cold brew, normal demlenmiş kahveden %65 daha az asidiktir. Bu sebeple bağırsaklarınız ve mideniz için daha sağlıklı bir seçenektir. Normal demlenmiş kahve ise antioksidan özelliklere sahip klorojenik asit içerir. Cold brew kahvenin aynı antioksidanları içerdiğine ilişkin bir kanıt henüz yoktur.
Cold brew kelime olarak soğuk demleme anlamına geliyor ve gerçekten kahvenin hiç ısı görmeden, soğuk suyla demlenmesiyle elde ediliyor. Ülkemizde son yıllarda popülerliği artan bu kahveyi evde de yapmak mümkün. Dilerseniz özel ekipman alabilir, dilerseniz de klasik bir french press'le cold brew yapabilirsiniz.
Cold Drip - Cold Brew Tat ve Görünüm Farkları: Yazdıklarımızdan da farkedeceğiniz üzere, Cold Drip buz soğukluğunda damla su ile başlayıp demleme sonunda oda ısısına kadar yükseliyor. Cold Brew'da ise demleme oda sıcaklığındaki su ısısıyla başlayıp dolapta 2-4 derece arası bir soğukluğa kadar düşüyor.
İlgili 18 soru bulundu
Starbucks'ın özel harmanıyla hazırlanan ve soğuk kahve denilince ilk akla gelen Starbucks Cold Brew, ısı yerine zamanla demlenen eşsiz bir lezzet. Bu yöntemde, iri çekilmiş kahve çekirdekleri 20 saat boyunca soğuk suda demleniyor ve kahvenin içeriğindeki zengin ve dengeli lezzetler açığa çıkıyor.
Premium Kahve Karışımı %100 Arabica kahve çekirdeklerinin sütle buluşmasıyla... Öğütülmüş Kahve Fındık notalarıyla eşsiz tada sahip, gövdeli Kolombiya...
12 saat boyunca nitro gazı ile birlikte demlenen draft kahve, soğuk olarak servis edilen keskin kahve aromalı müthiş kahvelerden birisi oluyor. Kahvenin tadının çok daha yoğun olmasını sağlayan bu demleme yöntemi, hem zengin aroması hem de düşük kalorili olması açısından sizleri hemen etkisi altına alacak.
Filtre kahve çeşitleri genel itibariyle üç kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; yumuşak (hafif) içimli filtre kahve, orta içimli filtre kahve ve yoğun içimli filtre kahve şeklindedir.
Kahve harmanı ya da kahve karışımı olarak da bildiğimiz blend yönteminde, iki veya daha fazla çekirdek birbirleriyle karıştırılır. Bu çekirdekler farklı bölgelerden ya da aynı bölgenin farklı mahsullerinden elde edilmiş olabilir.
Damlatılarak yapılan kahve anlamına gelen drip kahve, bir tür filtre kahve demleme yöntemidir. Dripper ise bu yöntemi uygulamamızı sağlayan en temel aparattır. Alman ev hanımı olan Melitta Bentz'in bulduğu drip (filtre) kahve demleme yöntemi, 1900'lerin başından beri kullanılmaktadır.
Cold Drip soğuk kahve nasıl demlenir? Cam haznenin üzerinde bulunan su damlasının akacağı şiddeti 3 saniyede 1 damla akacak şekilde ayarlıyoruz, 8–12 saat arası demlenme süresini bekledikten sonra 4 saat dolapta dinlendiriyoruz ve Cold Drip soğuk kahvemiz hazır.
Cold Brew 'un tadı hoş ve tatlıdır çünkü; İçeriğinde kötü asitlerin yerine tatlı ve içimi kolay olan iyi asitleri fazlaca bulunur. Cold Brew'un uzun, zahmetli ve pahalı ekipmanlar gerektirdiğini düşünüyor olabilirsiniz ama açıkçası Starbucks gibi bir Cold Brew hazırlamak zorunda değilsiniz.
Nasıl Yapılır? French press'te ya da filtre kahve makinenizde demlediğiniz filtre kahveyi buz kalıplarına doldurun ve dondurun. Canınız buzlu kahve içmek istediğinde bardağa önce donuk kahve küplerini, sonra da üzerine soğuk sütü ilave edip karıştırın ve afiyetle tüketin.
Çekilmiş kahveyi su ile birlikte bir sürahide veya French Press'te karıştırın ve yaklaşık 12 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. Oluşan konsantreyi filtreden geçirin ve bir bardağa koyun. Ardından kahveye buz küpleri ve limon kabuğu ekleyin. Afiyet olsun!
Peki, yumuşak içim nedir? İçeceklere kolaylıkla kazandırabileceğiniz bu özellik, kahvenin sert aromasını azaltmak için başka ürünler kullanarak elde ettiğiniz tada verilen isimdir. İlk olarak farklı kahve çeşitlerinde miktar ve demleme süresini doğru bir şekilde ayarlamak gerekir.
Yumuşak içim kahve tercih etmek isteyenlerin Peru kahvesini denemesi önerilir. Karamel ve tarçın notalarına sahip olan Peru kahvesi özellikle lezzeti ve aroması ile beğenilmektedir. Kolombiya kahveleri ise tatlı ve dengeli asideye sahip kahve tatları ile ön plana çıkmaktadır.
En iyi lezzet aktarımı için suyun sıcaklığının 90 derece ile 96 derece arasında olması önemlidir. Daha soğuk su kullanımı düz ve aromasız bir lezzet ile sonuçlanırken, çok sıcak olan su da kahvenin tadında ve kalitesinde bir kayba neden olacaktır. (Ancak, soğuk demleme herhangi bir ısıya ihtiyaç duymaz.)
Ristretto, normal miktarda kahveden yarı miktarda su kullanılarak elde edilen geleneksel bir espresso türüdür. Ristretto'nun tam tersi miktarı iki katına çıkartılan Lungo'dur. Ristretto İtalyanca'da sınırlandırılmış anlamına gelirken "Lungo" uzun anlamına gelmektedir.
Koyu kavrulmuş bir kahvedir. Yüksek kalitede kahve çekirdeklerinin öğütülüp özenle kavrulması ile meydana gelen güçlü bir kahve.
Kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinin, soğuk suyun içerisinde uzun bir süre bekletilerek demlenmesiyle elde edilen kahveye cold brew kahve denir. Yaklaşık 20 saatlik bir demlenme süresi vardır.
Cold Brew:
Tall: 41,00 TL. Grande: 47,00 TL. Venti: 52,00 TL.
Cold Brew ve Soğuk Kahvenin Farkı
Cold brew, daha az keskin tada sahiptir. Cold brew de kahve suyun içinde uzun süre beklediği için, suya salınan kafein miktarı da yüksektir. Cold brew yüksek kafeinli, soğuk, şekersiz ve tatlı bir kahvedir. Soğuk kahve ise orta kafeinli ve soğuk bir kahvedir.
Bir bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı granül kahve ekleyip karıştırın ve kahve çözüldükten sonra bir sürahiye aktarıp üzerini soğuk su ile doldurun. Sürahideki karışımı bir buz kalıbına aktarıp buzluğa kaldırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri