Sıcak aylarda çabuk bozulan ya da hijyenik ortamlarda hazırlanmayan gıdalar, soğuk ve buzlu içeceklerin tüketilmesi ishale sebebiyet verirken; bu sorunun basit gibi görülmesi bazı olumsuzluklara yol açıyor. Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzmanları, ishal hakkında bilgi verdi.
bu durumun sebebinin ayağa giden kanın soğuyarak geri gelişinde bağırsakları da etkilemesiyle ortam sıcaklığının düşmesine, dolayısıyla muhtelif tepkimelerin, emilimlerin vs. yavaşlaması suretiyle boşaltım sisteminin çalışmasını negatif yönde etkilemesinin sonucu olduğu düşünülmektedir. kaynak: facebook. twitter.
SOĞUK SU İÇMENİN ZARARLARI
Soğuk su sindirim sürecini yavaşlatır. Bu aynı zamanda mide ağrısına ve ishale de yol açabilir.
İshal Nedenleri
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
1) Yağsız Pirinç Pilavı
Düşük lifli gıdalar arasında yer alan pirinç, ishal anında etkili olmaktadır. Beyaz pirinç ile pilav veya lapa yaparak tercih edebilirsiniz.
Kilo verme yöntemlerinden biri ishal değildir. Tam tersine metabolizmanın yanlış çalışmasına neden olan durumlardan biridir. İshal olarak kilo vermeye çalışan kişiler yalnızca vücutlarında biriken suyu atmaktadır. Herhangi bir yağ yakımı ya da yağdan azalma meydana gelmemektedir.
İSHAL GÜNDE KAÇ KEZ OLUR? İshal, günlük dışkılama sayısının artmasında önemli etkendir. Sıvı ve yumuşak dışkılama meydana geldiği için yetişkin bir insansa günde 6-7 kez dışkılama olabilir. Bebeklerde ise bu durum farklı değildir.
Bağırsak hareketlerinde gerçekleşen sorundan dolayı sürekli olarak tuvalete çıkmanın artması da cıvık dışkılama ile beraber görülen şikayetlerdendir. Günde üç kereden fazla sulu dışkılamak, ishal olarak nitelendirilir.
İki günden uzun süren ishal
İshalin en az iki gün sonra devam etmesi ve yoğun koku barındırması bir enfeksiyonun olduğuna dair bir işaret olabilir. viral bir enfeksiyon kendiliğinden düzelebilmesine rağmen bakteriyel veya paraziter gibi bir enfeksiyonu temizlemek için antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir.
COVID-19'da gripten farklı olarak ishal, mide bulantısı, kusma, koku ve tat kaybı, konsantrasyon bozukluğu ve bilinç bulanıklığı daha belirgin bir şekilde görülebiliyor.
Kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalı. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.
Bedeninizi soğuktan uzak, sıcağa yakın tutun
Huzursuz bağırsak sendromunun en büyük düşmanlarından biri de soğuk. Vücudu, özellikle de ayakları her mevsim sıcak tutmak karın bölgesindeki kramplar, gaz, sancı, üşütmeye bağlı ishal veya kabızlık gibi problemler için çok önemli.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Sığırlarda birdenbire süt azalması, iştahsızlık, kanlı, sulu dışkı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. En çok kış aylarında ortaya çıktığı için “Kış ishali, Kış dizanterisi” olarak isimlendirilmiştir. Hastalık Koronavirüs ile ilgili olarak ishal ve solunum yolu enfeksiyonlarıyla kombine olabilir.
Tehlikeli ishal rengi olarak söylenebilecek belli bir renk yoktur. Burada asıl önemli olan sıvı derecesidir. İshaldeki sıvı oranı arttıkça daha fazla sıvı kaybı yaşandığından sulu dışkı uzun sürerse tehlikeli olabilir.
Bunlar arasında ilk olarak virüslerden kaynaklanan ishal gelir. İshale neden olabilecek virüsler arasında Norwalk virüsü, sitomegalovirüs ve viral hepatit bulunur. Bunlara ek olarak rotavirüs, çocuklukta akut ishalin yaygın bir nedenidir. Bakteriler ve parazitler ise ishalin en yaygın nedenleri arasındadır.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
İshal, kusma ve yüksek ateşe bağlı olarak dehidratasyon tablosu gelişebilir. Bazen bağırsakta gaz toplanması, baş ağrısı, halsizlik de görülür.
İshal, dışkılama alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte kendini gösterir. İshale neden olan virüsle enfekte olan çocuklarda kusma ardından kötü kokulu ishal gözlenmektedir. Evde yetişkinlere de bulaşıp çocuklardan yaklaşık 10 gün sonra erişkinleri de etkilemektedir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen bulaşıcı hastalıklardan biri olan ishal, yoğun sıvı kaybına neden olan ve erken dönemde önlem alınmazsa ciddi sağlık problemlerine yol açabilen bir hastalıktır.
İshalin tedavisi için kişiler posalı ve lifli yiyecekleri tüketmelidirler. Bununla birlikte ishalin tedavisi için tüketilmesi gereken diğer yiyecekler; havuç, pirinç lapası, elma, pirinç suyu, yoğurt, ayran, kahve, muz, zencefil çayı, patates çorbası, bal, elma sirkesi, böğürtlen, keçiboynuzu ve sade gazoz olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri