Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir. Cilt üzerine ince bir tülbent veya havlu konularak, buzun cilde direk temas etmesi engellenmelidir.
Yüzeysel adele zedelenmelerinde, günde 2-3 defa yeterlidir. Ancak ağrı ve adele spazmı fazla ise daha sık uygulanabilir. Zedelenmenin şiddetine göre, bazen 1 saat bile uygulanabilir. Kullanacağınız buzun ya da jellerin derin dondurucuda tam donması gerekmektedir.
Buzları veya buz paketini, ağrıyan veya şişmiş bölgenin üzerine 20 dakika boyunca uygulanır. Uygulama süresi, o bölgede 20 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre uygulamak duyu azalması durumuna sebep olabilir.
Soğuk Uygulamanın Zararlı Olduğu Durumlar
Tutulmuş kas ve eklemler için soğuk uygulama tercih edilmez. Dolaşım bozukluğu varsa soğuk uygulama yapılmamalıdır çünkü soğuk dolaşımı daha da azaltır.
İlgili 37 soru bulundu
Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur. Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir.
Soğuk kompres günlük hayatta sıklıkla kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Pratik bir tedavi yöntemi oluşu sebebiyle şişlik, ağrı ve burkulma gibi durumlarda oldukça işe yaramaktadır. Bunun yanı sıra ilk yardım durumlarında da hastaya müdahale sırasında tercih edilen ilk uygulamalardan biridir.
Buz kompresi kan damarlarında büzüşmeye neden olarak kanama ve şişliği azaltır. Böylece harabiyet azalmış olur. Buz kompresi uygulandığında, ciltde sinir uçlarını etkiler (ağrı receptörlerini etkiler) ve uyuşukluk, duyu azalması olur. Bu arada soğuk adale spazmını, enflamasyonu önler.
5-Buzun içerisindeki mineraller cildin daha canlı ve diri görünmesini sağlar. Cildi gençleştirir.6-Günde iki kez buz kalıpları ile cilde masaj yapmak cilde tazelik ve canlılık kazandırır.7-Buz, doğal tonik olarak kullanılabilir. Büyük gözenekler, siyah nokta veya sivilce gibi cilt problemlerinin çözümünde etkilidir.
Soğuk Uygulama Çeşitleri
Bölgeye kan akışını/dolaşımı azaltır. Ödemi ve enflamasyonu azaltır Bölgenin oksijen ihtiyacını azaltır. Gerginlik ve ağrıyı azaltır. Bakteriyel çoğalmayı geciktirir Lokal anestezi sağlar.
Ateşi düşürmek için suyun sıcağa yakın ılık olması gerekir. Soğuk veya buzlu su ateşi düşürmez, tam tersine ateşin vücut içerisinde kalmasını sağlar."
Soğuk kompres: Soğuk suda ıslatılmış gazlı bezlerin yaralanmış bölgeye, inflamasyon ve şişliği azaltmak amacıyla uygulanmasıdır. Açık yaraya uygulanması gereken durumlarda kullanılan tüm malzemelerin steril olması gerekir. Uygulama 15°C su ile 20 dakika boyunca gerçekleştirilmektedir.
Soğuk uygulama, su ile ıslatılmış bezleri, koltuk altı, alın, kasık, göğsüne koyma şeklinde olmalıdır.
BUZ MASAJI
UYGULAMA SÜRESİ: Ayak bileği gibi kemikli bölgelere uygulandığı durumlarda 7-10 dakika, deri altı yağ dokusunun kalın olduğu bölgelere uygulandığında iki misli süreye gereksinim vardır.
CİLDE BUZ NASIL UYGULANIR? Cilt temizliğinizi tamamladıktan sonra buz küplerini yüzünüze dairesel hareketlerle uygulayın. 10 dakika boyunca buzları yüzünüze uygulayın ve 2 dakika ara verin. Bu uygulamayı 3 kez tekrarlayın.
"Kriyoterapi" (buz tedavisi) adı verilen bu yöntemle vücuttaki çeşitli romatizma, eklem ağrıları ve şişlikler azaltılabiliyor. Çünkü soğuk, damarları sıkıştırarak her türlü eklem ağrılarını önemli ölçüde yok ediyor. Bu yöntemi kliniklerde yaptıracağınız gibi tekniklerini öğrenerek evinizde de uygulayabilirsiniz.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır. Yaralanmadan hemen sonra uygu- lanan soğutma işlemi hücrelerin metabolik faaliyetlerini de yavaşlatarak düşük oksijen seviyesine karşı toleransla- rını artırır.
Buz terapisini yapmak için öncelikle buzu ince bir beze sarın. Daha sonra zayıflamasını istediğiniz bölgeye beşer dakika ara vererek 30 boyunca dakika uygulayın. Buz terapisini 12 gün boyunca günde bir kez uygulayabilirsiniz. Yurt dışında yapılan araştırmalar, soğuğun yağ yakmayı hızlandırdığını ortaya koymuştur.
Bir buz banyosu için önerilen, 11-15 derece arasındaki su sıcaklığında 11-15 dakika arasında kalmak; yani su, vücudunuzu serinletecek kadar soğuk ancak donma noktasında olmamalı. Buz tedavisi teorisine göre buz banyosu, yapılan egzersizlerin neden olduğu ödemi engelleyerek ağrıları azaltıyor.
Evde cildiniz için buzlu su hazırlamak çok basit. Buz küplerini büyük su dolu bir kabın içerisine alın. Yüzünüzü 30 saniye o suya batırın. Yüzünüzü çıkardıktan sonra bir havluyla hafifçe kurulayın.
Buz masajı kırışıklıkları azaltır ve yeni kırışıklıkların oluşmasını engeller. Nemlendirici kullandıktan sonra buz masajı yapmak, cildin hızlı bir şekilde canlanmasını sağlar. Sabah kalktığınızda buzu yüzünüze uygulayın, soğukluk kan dolaşımını artıracak ve cildinize renk getirecektir.
Özellikle göz altında oluşan şişkinlerin giderilmesini sağlar. Uzun vadede yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Kırışıklıkların oluşumunu geciktirirken var olan kırışıklıkların da görünümünü hafifletir. Sivilce sorunu yaşayanlara yardımcı olur, sivilcelerin ve izlerin görünümü azaltmaya yardımcı olur.
Buz Tedavisi
Soğuk kompres, diş enfeksiyonunun neden olduğu ağrı ve iltihaptan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Soğuk genellikle inflamasyonun akut devresinde, sıcak ise kronik devrede tercih edilmektedir. Eğer artritin veya akut yaralanmanın akut döneminde sıcak uygulamalar yapılırsa ağrı, ödem ve kanamada artma olabilir. Genellikle akut yaralanmalarda ve artritte soğuk uygulama tercih edilir.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. * Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri