Soğuk lastik şişirme basıncı ne anlama gelir? Lastik etiketlerinde soğuk lastik şişirme basıncını yazılır. Bu nedenle lastik basıncınızı kontrol ederken lastiklerinizin soğuk olmasına dikkat etmelisiniz. Soğuk lastik ve ısınmış lastik arasında yaklaşık 0.4bar (6 psi) kadar fark olabilir.
Her 10°C'deki sıcaklık düşüşünde hava basıncının 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar azaldığını unutmayın. Çivili kış lastikleri de düzenli bakım gerektirir. Lastik basıncı izleme sistemi olsa bile, hava basıncınızı düzenli olarak kendiniz kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
Yanlış lastik basıncını önlemek için basınç lastikler soğukken kontrol edilmelidir. "Soğuk lastik" terimi, lastiklerin ortam sıcaklığıyla aynı sıcaklıkta olması demektir (araba kullanıldıktan yaklaşık 3 saat sonra). Birkaç kilometrelik sürüşten sonra lastikler ısınır ve basınç artar.
Ancak bu kış mevsiminde değişiklik gösterecektir. Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
İlgili 36 soru bulundu
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir.
Hava Şartları
Gaz basıncı, hava sıcaklığına bağlı olarak değişir. Bu yüzden yaz ve kış mevsiminde basınç değişikliği farklılık gösterir. Özellikle soğuk havaların hakim olduğu kış aylarında lastik basıncı düşer. Hava sıcaklığı 10 derece düşünce lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1-2 PSI azalma meydana gelir.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Ayrıca lastik hava basıncı düşük olan araçlar, olması gerekenden çok daha fazla efor sarf eder, bu durum da yakıt tüketimini artırıcı bir unsurdur. Sürüş güvenliği açısından ise hava basıncı az olan bir lastik viraj alma ve frenleme sırasında tasarlandığından daha fazla esner. Bu nedenle yol tutuşu zayıflamaktadır.
Uzun bir yolculuğa çıkacaksınız ve araçtaki ağırlık denge dağılım eşitse ve ön kısımda iki yolcu olup arka koltuklar boş ise lastik basınç değerleriniz ön 34 psi, arka 32 psi olmalıdır.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Araç üreticisinin acil/geçici yedek lastiklerle ilgili verdiği ek bilgileri de dikkate alınız. Lastikler soğukken, havasını araç üreticisinin belirlediği basınca ayarlayın. Lastikler sıcakken asla havasını boşaltmayın ya da lastik basıncını düşürmeyin. Sürüş esnasında hava basıncının artması normaldir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Çoğu binek otomobilde lastik basınç değerlerinin 32 ile 35 Psi arasında tutulması önerilir.
Uzun süre kullanılmadıkları taktirde arabaların lastiklerinin havaları zamanla iner. Peki buna sebep olan şey ne? Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin en büyük sebeplerinden biri, lastiğin yapısında bulunan moleküllerin arasına hapsolmuş hava moleküllerinden kaynaklanan çok küçük boşluklardır.
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Üreticinin tavsiyesinin altında 3 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aynı yolculuk için %10 daha fazla lastik aşınmasına ve %1'e kadar daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.
Düşük veya yüksek lastik hava basıncı
Fabrika verilerinden daha düşük basınç olması durumunda aşırı ısınmaya bağlı olarak lastikte yarılma meydana gelir. Özellikle yüksek hızlara çıkıldığı zaman lastik iyice ısınır ve kauçuk malzemesi özelliğini kaybederek yanak ile tabanın birleştiği kısımda yarılma meydana gelebilir.
Lastikler direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı. Ortamda, lastiklerin yapısını etkileyebilecek sıcak borular ve elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları bulunmamalı.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Asfalt kotuyse cok bisey yapmaniza gerek yok sogukken ne bastiysaniz aynen devam. Mesela soğuk lastiğe 25 psi bastığımızda lastik ısındığı zaman o basınç 30'a çıkıyorsa demek ki sıcak lastiğe basmak zorunda kaldığımızda 30 psi basmalıyız. Böylece lastik soğuduğu zaman basınç 25'e düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri