Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Halk arasında, balın bekleme nedeniyle bozulduğu yönünde farklı düşünceler vardır. Fakat hakiki bal hiçbir şekilde bozulmaz.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Balın su oranının düşük olması mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Fakat balın nem oranı artarsa mikroorganizmalar çoğalmaya başlar ve bal bozulur. Birçok mikroorganizma aşırı asidik ya da aşırı bazik ortamlarda yaşayamaz. Aşırı asidik veya bazik koşullarda sadece ekstrem mikroorganizmalar yaşayabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Bal Bozulmadan Kaç Yıl Dayanır? Bal, doğası gereği binlerce yıl bozulmadan kalabilir. Ancak bunun için hava, nem, ısı ve ışık ile hiçbir temasının olmaması gereklidir.
Şekerlenmiş balın çözülmesi için uygulanabilecek metotlar arasında en yaygın olan, bal kavanozunu sıcak bir kabın içerisinde (benmari usulü) akışkan kıvam alıncaya dek bekletmek. Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Bal, doğal yapısı sayesinde raf ömrü uzun olan yiyeceklerdendir. Eğer kapağı açılmadıysa, son tüketim tarihinden sonraki bir yıl içinde tüketilebilir.
Petek bal neden kurtlanır sorusu herkes tarafından merak edilen bir diğer noktadır. Petekli ballarda genellikle saklama koşullarında yapılan yanlışlardan kaynaklı kurtlanma meydana gelmektedir. Uygun olmayan koşullarda saklanan petek ballar zamanla bozulmaktadır.
Bal; nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıra dışı bir etkiye maruz kalmadıkça bozulmaz ve zaman faktöründen etkilenmez.
Yüzde 18'in altındaki bir nem oranında hiçbir canlı organizma üreyemez, havadan gelen mantarlar aktif hale geçemez. Bu nem oranı balın içindeki şekeri erimiş halde tuttuğundan bakteri ve mantarların yaşayabilecekleri bir ortam oluşamaz, dolayısıyla bal hem bozulmaz, hem de başka şeyleri muhafaza etmede kullanılabilir.
Acı balın içinde yer alan grayanotoksin maddesi zehirlenmeye neden olmaktadır. Belirtileri şunlardır; kalp ritmi bozukluğu, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulantı, kusma, ağız ve burunda kaşınma, tükürükte artış, bulanık görme veya geçici körlük, baş ağrısı ve dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı.
Bileşiminde polen bulunan petek ballarda güve kelebeklerin yumurta atması için en cazip yerlerdir gözenekler polen arı sütü ve propolisle güçlendirildiği için yumurtalar bu gözeneklerde kolaylıkla 1 ay gibi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre de değişkenlik gösterip kurt haline dönüşür.
Doğal bal biraz fazla yenildiğinde genzi yakar. Yedikten sonra ortalama 20 sn daha tadını damağınızda hissedersiniz. Eğer genzinizi yakmıyor ve tadı damağınızda kalmıyorsa muhtemelen balınız katkılıdır.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Alev Testi
Yakarak bal testi için bir çay kaşığı dolusu balı bir kağıt peçeteye sürün ve bir çakmakla yakın. Eğer bal doğal ise peçete kolayca yanar ve balın kendisi de yanmaya başlar. Sahtesi, alev almakta zorlanır ve yanmaz.
Kurtlanan balı temizlemenin bir yolu yoktur.
Çünkü yediğiniz şey zaten bal değildir. Bu bal kesinlikle yenmemelidir.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
balın üzerine püskürtülmektedir. Orjinal petek bal. kurtlanır. balın bulunduğu yerin ısı durumuna göre 2. hafta ile 2 ay arasında, bu yumurtalardan çıkan.
2- Balın Rengi
Polen taneleri (morfolojisi ve rengi) balın rengini belirlemede etkili olabilmektedir. Koyu renkli balların mineral madde içeriği açık renkli ballara göre daha yüksektir. Koyu renkli balların fenolik asit türevlerini içerme oranı yüksektir ve daha fazla miktarda flavanoid içermektedir.
Kapağı açıldıktan 6 ile 8 hafta sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
Gerçek Balın Kristalize Olması
Doğal olarak elde edilen bal, kovanda bulunan şartlara göre üretilmektedir. Kovan içerisindeki ısı, mikroorganizma ve hava akımı gibi durumlar balın akışkan olmasında etkilidir. Kovandan kavanozlara alınan balın yeni ortama uyum sağlama aşamasında kristalleşme oluşmaktadır.
Doğal Şeker Kristalleri: Bal, doğal olarak içerisinde fruktoz ve glikoz gibi şeker kristalleri bulundurur. Zamanla, bu kristaller büyüyerek balın kristalleşmesine neden olur.
Bakteriler balla temas ettiklerinde nemden yoksun kalır ve yok olurlar ayrıca balın asidik tepkisi de bakterilerin yaşaması için uygunsuz bir ortam oluşturur. İnsan vücudunu etkileyen birçok mikroorganizma balda yok olur. Bal içinde bakteri barındırmamakla kalmaz aynı zamanda bir bakteri yok edici olarak kullanılır.
Bal bakteri barındırmaz. Bütün canlıların yaşamlarını devam ettirmek için bir miktar neme ihtiyaçları vardır. Bakteriler balla temas ettiklerinde nemden yoksun kalır ve yok olurlar. Ayrıca balın asidik etkisi de bakterilerin yaşaması için uygunsuz bir ortam oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri