Araştırmalar, uyku haplarının kalp krizi, kemik kırılması, bunama ve enfeksiyon risklerini artırdığını ortaya koydu. Arizona Eyalet Üniversitesi uyku araştırmacılarından Shawn Youngstedt, CNN'e yaptığı açıklamada “Uyku hapları sağlık açısından aşırı derecede risk taşıyor.
Uyku ilaçlarının etkisi 2 hafta sonra azalmaya başlar. Sakinleştiricilerin gösterdiği etki de en fazla 8 haftadan sonra azalır. Bu nedenle uyku ilaçlarını en fazla 2, sakinleştiricileri ise en fazla 8 hafta kullanabilirsin.
En az 7-8 saat uyumayı planlayan hastalar tarafından kullanılmalıdır. Zolpidem'in daha düşük dozlu dilaltı formu (Intermezzo), gece ortasında aniden uyanıp tekrar uykuya dalmada güçlük çekildiği durumlarda kullanılır; ancak hastanın ilacı aldıktan sonra en az dört saat uyuyacak zamanı olmalıdır.
Alprazolam (XANAX), lorazepam (ATİVAN), klonazepam (RİVOTRİL) bu amaçla kullanılmaktadır. Klonazepam ayrıca huzursuz bacak sendromu, periyodik kol bacak hareketleri, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatma gibi uyku bozukluklarında da etkilidir.
İlgili 26 soru bulundu
Uyku getiren içecekler arasında; ayran, süt ve bitki çayları almaktadır. Özellikle bitki çaylarından papatya, melisa çayı ve ıhlamur çayları önerilmektedir.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Melatonin uyku sorunlarını çözen doğal bir uyku ilacıdır. Bu amaçla yatmadan 2 saat önce alınmalıdır. Bir çok hormonda olduğu gibi melatonin düzeyi de yaşlanmaya paralel olarak düşer.
Etkisi 30 dakika içinde başlar. Gece boyunca sık uyanan (esas olarak uykuyu sürdürmede güçlük çeken) insomni olgularından çok, sadece uykuya dalma güçlüğü olanlarda tercih edilmelidir.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Artan Kafein Etkisi:
Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole Centre for Preventive Medicine ve Kaliforniya'daki Scripps Clinic Viterbi Family Sleep Centre'da yürütülen araştırmada, uyku hapı verilen kişilerin, ilaç kullanmayan insanlara kıyasla, 2,5 yıllık süre içinde ölme olasılıklarının 4,6 kat fazla olduğu belirlendi.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
MELATONİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI? Melatonin takviye olarak alındığında, düşük dozlarda kullanılırsa yan etkilerinin daha az olduğu görülüyor. Ayrıca hamilelik veya emzirme döneminde ya da karaciğer problemi olan bireylerin melatonin takviyesi kullanılması önerilmez.
MELATONİNİ KİMLER KULLANMAMALI ? Çocuklarda yapılan birçok çalışma oldukça faydalı olabileceğini gösteriyor ama 6 yas altı çocuklarda etkisini net gösteren bir çalışma yok. 6 yaş üstü de olsa çocuklarda kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Gece yatmadan 30 dakika önce 1 tablet alınız.
Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri