Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinlerin ekim ve kasım aylarında toprağa düşmeden toplanıp soğuk sıkım yöntemi ile yirmi yedi derece suda ezilmesi ile elde edilmektedir.
Erken hasat zeytinyağı için gereken zeytinler eylül ve ekim aylarında toplanır. Zeytinin yeşil şekli ile işlemden geçmesi sonucu sofralarınıza lezzet katan yağlar hazırlanır. Meyvemsi aroması ile ön plana çıkan erken hasat zeytinyağları yüksek aroması ve düşük asit oranı ile lezzetini ikiye katlıyor.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı, %0,4 Asid, 5000ML
Ekim ayı başlarında zeytinler henüz yeşil iken erken hasat döneminde ozenle yere değmeden toplanır, delikli hava geçirgen 20-25 kg alan kasalara konur. Bekletilmeden aynı gün içerisinde fabrikaya götürülür ve sıkıma alınır.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Zeytinyağının Raf Ömrü
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Yağın donup donmaması gerçek olup olmadığı anlamına gelmez. Bu faydalı yağın sezon içerisinde uygulanan sıkım işlemi, yetiştiği iklim koşulları ve o yıl içerisindeki iklim şartlarının değişiklik göstermesi donma durumunu etkiler. Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
En yüksek oranda yağ oluşumu tamamlandığı zaman zeytin hasat edilir. Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte bu genellikle ekim-kasım ayında başlayıp şubat ayı sonuna kadar devam eder.
Soğuk sıkım zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı çok merak ediliyor. Aslında hakiki zeytinyağı soğuk ortamlarda donar. Bu, çok normal bir durumdur. Dolayısıyla soğuk sıkım zeytinyağının da soğuk ortamlarda donduğunu söyleyebiliriz.
Erken hasat yağda daha fazla besin değeri vardır (yukarıda da bahsettiğimiz antioksidan, klorofil ve fenolik bileşenler yönünden zengindir) özellikle de erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarında oldukça aromatik, keskin karakterli zeytinyağları elde edersiniz.
Zeytinyağı, saça uygulandıktan sonra 30 dakika ve 1 saat arasında saçta bekletilmesi gerekir. Saçlarınız çok kırılıyor ve sağlıklı uzamıyorsa saçlarınızı zeytinyağı ile nemlendirebilir ve besleyebilirsiniz.
Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli… Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır.
Zeytinyağının rengi sarıdan yeşile kadar her renkte olabilir. Rengi tamamen yetiştiği yöredeki ağaç, zeytin ve toprak cinsi ile hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hatta Uluslararası Zeytinyağı Konseyi degüstasyon sırasında kullanılan bardakların koyu renk olma şartı getirmiştir.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Zeytinyağı buzdolabında saklanmamalıdır. Zeytinyağı 5-6 derece sıcaklıkta katılaşır. Buzdolabında saklanan zeytinyağı soğuktan dolayı katılaşır ve rengi dumanlı bir hal olur.
Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor.
Zeytinyağına katılan birkaç damla limon aç karnına tüketildiğinde sadece karaciğerdeki zehrin atılmasında yardımcı olmuyor aynı zamanda sindirim sistemini de temizliyor. Zeytinyağı limon karışımı Alzheimer hastalığından ve ruhsal çöküntüden korunmanıza yardımcı olur.
Zeytinyağındaki vitamin ve minerallerle limonun içindeki C vitamininin birleşimi daha sağlıklı bir vücut ve cilt için değerli ve önemli diyebiliriz. Zeytinyağı ve limon karışımı karaciğeri rahatlatırken, gözaltı torbalarından ise kurtaracak. Karaciğer ve derideki toksinleri atmaya yardımcı olacak.
Cam şişeye boşalttığınız doğal zeytinyağının içine kırmızı acı biberleri yarım yarım kesip koyarak ve 2 yemek kaşığı pul biber ekleyerek bu aromatik yağı elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz yağı 2-3 gün bekletip kullanırsanız bütün elementlerin tatlarının daha çok özdeşleştiğini göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri