Fazla miktarda soğuk su tüketmek mide ağrısı, karın ağrısı ve kabızlık gibi sindirim sitemi sorunlarına neden olabilir. Soğuk su içmek vücudun ısısında düşüşler meydana getireceği için vücut ekstra enerjiye ihtiyaç duyabilir. Soğuk su içmek enerjinizi düşüreceği için çok fazla tüketimi tavsiye edilmiyor.
Buz gibi soğuk su içmek veya buzlu su içmek, kan damarlarınızın daralmasına neden olduğu için yiyecekleri sindirme sürecini engeller. Bu, sindirim sürecini yavaşlatır ve yiyeceklerin uygun şekilde sindirilememesine neden olur. Bu durumda besinler vücut tarafından sağlıklı olarak emilmez.
Soğuk su içmenin faydaları arasında soğuk suyun vücut ısısını düşürmesine ek olarak antrenman sonrası vücudun ve kasların rahatlamasına yardımcı olması, susuzluğu giderip ferahlatması, metabolizmayı hızlandırması yer alır. Soğuk su içerken temkinli olunmasının gerektiği durumlar da vardır.
Sabah aç karnına soğuk su içmek, vücudun içilen suyu ısıtmak için enerji harcamasına neden olur. Araştırmalar su içtikten sonra oluşan termojenezin yetişkin bireylerde metabolizma hızını 60 dakika boyunca %30 oranında artırabileceğine işaret ediyor.
"Soğuk su içmek kişinin performansını arttırır"
Dr. Vedat Göral, şöyle devam etti: "Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur.
İlgili 28 soru bulundu
Soğuk su içmek, vücuttaki mukus miktarının artmasına neden olabilir. Bu durum bağışıklık sistemi için adeta bir tehlikedir ve zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Soğuk su tüketimi kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
İnsan vücudunun çok terli ve hararetli olduğu sırada, aşırı soğuk şeylerin alınmasıyla hastalığa yakalanmasının daha kolay olur. Bu sebeple akciğer, sindirim sistemi, böbrek, merkezi sinir sistemi, menenjit gibi hastalıkları olabilir. Bir bardak soğuk suyun dikkatsizce alınması ile insan zatürree bile olabilir.
Uyku arasında su içmek beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca boş mideye uykudan kalkar kalkmaz gönderdiğiniz su sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Uyku arasında su içmek bir alışkanlık haline gelirse zaman içinde mideye ciddi zararlar verir. Birçok kişi gece uyku arasında 2-3 bardak su tüketebiliyor.
Susamış olan kişinin soğuk su içmesi kişinin performansını da arttırır. Soğuk su içilmesi bağırsak hareketlerinin artmasına ve karında ağrı, gaz ile şişkinliğe neden olur. Bu nedenle soğuk su içilecekse yavaş yavaş ve küçük dozlar halinde içilmelidir.
Ayrıca midenin gıdaları sindirme süreçlerini bozabileceği ve hazmedecek gıdaların kalitesini azaltabileceği için de yemek yerken, hatta hemen öncesi ve sonrasında su içmemenizde fayda var. Prensip olarak yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin.
Bunun sebebi olarak ise özellikle sabahları güne sıcak su ile başlamanın sindirim sistemini uyandırdığına dikkat çekiyor. Soğuk suyun aksine ılık su içmenin vücuda kanıtlanmış herhangi bir zararı veya riskli durumu bulunmadığından, ılık su tüketmek daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bilal Boztosun, “Kalp krizi anında soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.” uyarısında bulundu.
2006 yılında 'the Journal of Clinical Endocrinolojy and Metabolism'de yayımlanan bir çalışmaya göre su sıcaklığının kalori yıkımında etkili olmadığı bildirilmiş. Yani soğuk su içenlerle ile sıcak su içenlerin harcadığı kalori arasında anlamlı bir fark bulunmamiştır.
Buzlu su içmek; vücut sisteminizi, vücut ısınızın düşmesini engellemek için metabolizmanızı hızlandırmaya zorlar. Örneğin, 340 ml'lik bir bardakla günde 8 bardak buzlu su içiyorsanız fazladan 200 kalori yakıyorsunuz demektir. Bu da kilo vermenizi hızlandırır.
İnsan vücudunun çok terli ve hararetli olduğu sırada, aşırı soğuk şeylerin alınmasıyla hastalığa yakalanmasının daha kolay olur. Bu sebeple akciğer, sindirim sistemi, böbrek, merkezi sinir sistemi, menenjit gibi hastalıkları olabilir. Bir bardak soğuk suyun dikkatsizce alınması ile insan zatürree bile olabilir.
Buzlu suyla temas sonrası kalbin ileti yolundaki QT mesafesi uzar ve ölümcül ritim bozuklukları tetiklenebilir.
Fazla miktarda soğuk su tüketmek mide ağrısı, karın ağrısı ve kabızlık gibi sindirim sitemi sorunlarına neden olabilir. Soğuk su içmek vücudun ısısında düşüşler meydana getireceği için vücut ekstra enerjiye ihtiyaç duyabilir. Soğuk su içmek enerjinizi düşüreceği için çok fazla tüketimi tavsiye edilmiyor.
Kış aylarında mide ve bağırsak problemlerinin arttığına dikkati çeken Göral, 'Soğuk hava nedeniyle mide bulantısı beklenir. Hatta kişi geğirme, karında gaz, sık gaz çıkarma, karın ağrısı ve şişkinlik ile karşılaşabilir. Bu nedenle beslenmeye dikkat edilmelidir.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Hatta sabah uyanmakta zorluk yaşamanızın, halsiz hissetmenizin, algılamakta güçlük çekmenizin nedeni bile vücudunuzun susuz kalmış olması olabilir2. Vücudunuzun kaybettiği suyu yerine koymak için ise uyanır uyanmaz su içmek oldukça doğru olacaktır.
Sabah aç karına tüketilen su kan hücrelerini arttırır, cildin parlamasını sağlar. Bağırsakların aktif olarak çalışmasına katkı sağlayarak kilo vermede yardımcı olur. Daha az açlık hissetmenin yanında vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak besinlerin yakılmasına büyük katkı sağlar.
Banyoya girmeden önce mutla bir bardak ılık su için. Ilık su içtiğinizde ve sıcak bir duşa girdiğinizde kan damarlarınız rahatlayacak ve kan basıncınız düşecektir. Bu sayede stresten arınabilir ve banyo keyfini ikiye katlayabilirsiniz.
Soğuk Su Boğaz Şişirir Mi? Soğuk su içmek boğaz ağrısına hafif olarak iyi geldiği hissedilmektedir fakat soğuk suyun direk olarak boğazları şişirdiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Vücutta oluşan hararet azalır. Fakat çok fazla ve aşırı soğuk su tüketimi boğaz ağrısına yol açar. Bu durum yaz aylarında çok fazla etkilemez.
FAZLA SU AŞIRI TERLEMEYE NEDEN OLABİLİR
Eğer ihtiyacınız olandan çok fazlasını içerseniz, bu da aşırı terlemeye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri