Genel kural olarak soğuk uygulama aniden olan (akut) yaralanma ve ağrılarda tedavi amaçlı kullanılır. Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir.
Sıcak suda 3-4 dakika bekletilir. Bu sırada yavaşça eklem hareketleri ve esnetme de yapılabilir. 3-4 dakika sonunda tedavi uygulanan kısım (genelde el ya da ayak) sıcak sudan çıkarılıp bekletilmeden soğuk suya daldırılır. Soğuk suda daha kısa süre beklenir, genelde 1 dakika kalınması önerilmektedir.
Nasıl Oynanır:
· Ebenin görevi bu nesneyi bulmaktır. Ebeyi, diğer çocuklar nesneye yaklaştığında "sıcak" nesneden uzaklaştığında ise "soğuk" diyerek yönlendirirler. · Ebe nesneyi bulunca kendi istediği birisini ebe seçer. · Ebeye beli bir süre verilerek de oynanabilir.
SICAK VE SOĞUK UYGULAMALAR
Sıcak ve soğuk uygulamalar terapötik amaçla, dokudaki ısı değişikliklerine bağlı olarak, çeşitli vücut bölgelerinde sistematik ya da lokal etki göstermesi amacıyla yapılan uygulamalardır.
Akut yaralanmalardan sonra mümkün olduğunca kısa süre içinde soğuk uygulamaya başlanmalıdır. Soğuk tedavinin süresi sıcak tedaviden daha kısadır. Günde birkaç kez 10-15 dakika uygulanır; bir seferde 20 dakikayı geçmemek gerekir. Soğuk paketler bir havluya sarılarak kullanılmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Buz uygulaması, akut yumuşak doku yaralanmaları ve ortopedi ameliyatları sonrası sıklıkla önerdiğimiz bir tedavi yöntemidir. Soğuk uygulanan bölgede ağrı, ödem ve inflamasyon azalır. İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur.
soğuk uygulamaları ikincil mekanizmalar ile ağrıyı azaltır. dönemde yani yaralanmasın olduğu ilk 3 gün içerisinde (72 saat içinde) uygulanmalıdır.
➢ Kas gerilimini azaltır: Düz kasların gevşemesini sağlayarak spazmı ortadan kaldırır ve ağrıyı azaltır. Sıcak uygulama; ödem ve enflamasyon, enfekte yaralar, lokal apseler, hemoroit tedavisinde, perianal ve vajinal enflamasyon tedavisinde uygulanır.
Soğuk uygulama, kas spazmını ve spastisiteyi azaltıcı etki gösterir. Ancak, spazm ve spastisitede kas tonüsünü azaltmak için kas dokusunun yeterince soğutulması gerekir1,2. Soğuk uygulamanın başlangıcında ilk 10-30 dakika içinde kas tonüsü ve klonus artar, kas yeterince soğuduğunda klonus ortadan kalkar.
Buzları veya buz paketini, ağrıyan veya şişmiş bölgenin üzerine 20 dakika boyunca uygulanır. Uygulama süresi, o bölgede 20 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre uygulamak duyu azalması durumuna sebep olabilir.
Genel kural olarak soğuk uygulama aniden olan (akut) yaralanma ve ağrılarda tedavi amaçlı kullanılır. Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir.
Soguk kompresi 20 dakikadan fazla süre uygulamayın. Yeniden uygulamadan önce bir 20 dakika daha bekleyin.
Ateş düşürülmesi, spor kazaları, yanıklar, kesikler, böcek sokmaları, tansiyon düşürülmesi, baş ağrısı, diş ağrısı, bayanlarda adet dönemi sancıları, romatizma, kas katılaşması, sırt, boyun ağrıları ve sıcak / soğuk tedavi gerektiren vakalar başlıca kullanım alanlarıdır.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Fizik tedavi egzersizleri esnasında hasarlı bölgeyi güçlendirmek için ağırlık çalışmaları yapılabilir. Bu durum nedeniyle fizik tedavi sonrası belirli oranda ağrı, uygulamanın bir parçasıdır.
Diz kireçlenmesinin genellikle soğuğun çok fazla iyi gelmediği bir hastalık olduğunu belirten Bağçacı, “Sıcak iyi gelir. Sıcağın iyi gelmesinin sebebi de kıkırdak dokunun ısınması, kolajen dokunun elastike sağlaması sıcakla birlikte.
Kas gevşetici etki: gama sinir lifleri üzerinden yapar. Kas spazmı azalır tonus azalır. Ağrı üzerine etkisi: primer ve sekonder yolladır.
Soğuk uygulama, su ile ıslatılmış bezleri, koltuk altı, alın, kasık, göğsüne koyma şeklinde olmalıdır.
Soğuk kompres, soğuk havlularla ya da buz torbaları ile yapılan kullanışlı bir tedavi yöntemidir. Soğuk kompres özellikle burkulma, şişlik ve ağrılara oldukça iyi gelmektedir. Bu sebeple çoğu kişi soğuk kompresi uygulamaktadır.
Soğuk suya maruz kalan vücut, noradrenalin salgılar. Bu hormon, zihni açar, odaklanmayı artırır ve performansı yükseltir. -Kas ağrılarını azaltır. Soğuk su, kaslardaki kan akışını hızlandırarak kasların yenilenmesine yardımcı olur.
Kas ağrısına iyi gelebilecek yöntemle şu şekilde sıralanabilir: Ağrılı bölgeyi dinlendirip, yüksekte tutmak. Buz kompresi ile kan akışını iyileştirmek.
"Kriyoterapi" (buz tedavisi) adı verilen bu yöntemle vücuttaki çeşitli romatizma, eklem ağrıları ve şişlikler azaltılabiliyor. Çünkü soğuk, damarları sıkıştırarak her türlü eklem ağrılarını önemli ölçüde yok ediyor. Bu yöntemi kliniklerde yaptıracağınız gibi tekniklerini öğrenerek evinizde de uygulayabilirsiniz.
Şişen bölgeye soğuk ya da buz uygulandığında dokular ile damarlar büzüşerek şişliği büyütecek yeni kan akışı ve sıvı sevkiyatını azaltır. Yaralanmadan hemen sonra uygu- lanan soğutma işlemi hücrelerin metabolik faaliyetlerini de yavaşlatarak düşük oksijen seviyesine karşı toleransla- rını artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri