Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
Peki, kar kaç derecede yağar? Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir. Ancak kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklığın 0 derece olması şart değildir. Öyle ki bazen termometreler 4-5 dereceyi gösterirken bile kar yağdığı görülebilir.
Açıklamada, sert karasal iklimin hakim olduğu Sibirya bölgesinde yaz mevsiminde sıcaklığın 30 derece civarında olduğu ve Kuzey Sibirya'daki Norilsk'de yaz aylarında kar yağışının nadir görüldüğü belirtildi.
İlgili 39 soru bulundu
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
Kar yağışı görülen günler Güney İsveç'te aralık ve mart arasında, Orta İsveç'te kasım ve nisan arasında, Kuzey İsveç'te Ekim ve Mayıs arasında görülür. Ancak yine de ülkenin güney ve orta kesimlerinde kar yağışı görülen gün sayısı azdır.
Genelde Türkiye'de karın ilk yağdığı nokta Ağrı Dağı. Buraya kar yağması bölgede kışın habercisi olarak kabul ediliyor. Yöre halkı, Ağrı Dağı'na kar yağmasının ardından kış mevsimi için hazırlık yapıyor.
Kar yağışlarının devamlı oluşu ise örtüye yenilerinin eklenmesine yol açar. Sert ve kuru kuzey sektörlü rüzgârlar, karın yerde kalma süresini ve kalınlığını etkiler. Karın kalınlığı fazla olduğunda erime güçleşir. Yağmur karı eritir.
Oysa, dünyanın, nüfusu 100 binden fazla olup da yıllık yağan kar ortalaması en yüksek ilk üç şehri de Japonya'da bulunuyor. Yine dünyanın en fazla kar yağışı alan 10 büyük şehrinden dördü Japonya'da, üçü ABD'nin New York eyaletinde ve üçü de Kanada'da.
Bağıl nemin yüzde 100'e ulaşması durumunda hava daha fazla nemi taşıyamaz hale gelir ve daha fazla nem miktarı havayı aşırı yoğun hale getirir. Sis genellikle çiseleme şeklinde yağış ya da hafif kar yağışına sebep olabilir.
Kış gelip de yeryüzünde havalar soğuduğunda, su yine de buharlaşmaya devam eder. Buharlaşan su yavaş yavaş atmosferin üst katmanlarına doğru yükselir. Ama oradaki sıcaklık o kadar düşüktür ki, su buharı sıvı hale geçmeye fırsat bulamadan doğruca katı kale geçer ve böylelikle "buz kristallerini" oluşturur.
Su buharı yeterince neme doyduğunda atmosferin ısısına göre hava olayları oluşur. Kar, havadaki su buharlarının suya dönüşmeden önce donmasıyla oluşur. Bulutlardaki sıcaklığın 2 °C'nin altına düşmesiyle gaz halindeki su buharı, havadaki toz parçacıkları üzerinde yoğunlaşarak donar. Böylece kar parçacıkları oluşur.
Eğer kar yağmazsa bu mikroplar yok olmadıkça daha da çoğalacak ve yeryüzündeki canlı yaşamı için büyük tehdit oluşturacak canlılar için gerekli olan toprakta azot üretilmeyecek ve topraktaki azot seviyesi düşecektir. Bu da canlıların temel gereksinimi olan besin gereksinimini karşılamakta yetersiz kalacaktır.
Peki 2021- 2022 kar ne zaman yağacak? İşte Meteoroji uzmanından kar yağışı açıklaması... Her yıl Aralık, Ocak ve Şubat aylarında Türkiye'de görülen kar yağışları kışın başlangıcı olan Aralık ayının gelmesiyle birlikte hız kazandı.
Kış: - En soğuk mevsimdir. - Ağaçlar bütün yapraklarını döker. - Kar, bol yağış ve buzlanma görürüz.
Yol tuzu olarak da bilinen tuz, kar ve buzun sıcaklığını düşürür. Bu sayede bahçelerde ve garaj girişlerinde biriken kar ve buzu hızla eritir.
Buzlu yolların tuzlanmasındaki amaç da bu durumdan yararlanmaktır. Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C'nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür.
Çünkü buz erirken kalsiyum klorür çok fazla ısı açığa çıkarır ve buzu yol tuzundan çok daha hızlı eritir. Bu kimyasal, uygulama üzerine anında ısı yayar ve donma noktasını düşürür.
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde ekipler, kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu yolu açmak için çalışma yürütüyor.
Hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte Artvin'in yüksek kesimlerine yılın ilk karı yağdı. Artvin'in Şavşat ilçesinin üst kısımlarında, dün geceden bu yana hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte başlayan kar yağışı sonrası 2 Bin 450 rakımda bulunan Agara Yaylası beyaza büründü.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı. Bitlis'te evler kara gömüldü, araçlar kar altında kaldı.
Rusya iklimi
Bütün Rusya'da orta karasal iklim hakimdir. 4 mevsim yaz kış ilkbahar son bahar olarak görülür. Her mevsim ortalama 3 ay sürer. Rusya'da yazları ortalama +25 derece sonbahar ortalama +10 +15 derece olan hava kışları -15′e kadar düşebiliyor.
Şurada Paylaş! İsveç'te yılın yarısında güneş her daim tepededir. Mayıs ayının başından Ağustos ayının sonuna kadar güneş gece yarısı batar ve sabah 4 dörtte tekrar yükselir.
İsveç'te 70 binin üzerinde vatandaşımız yaşamakta olup, vatandaşlarımızın da dâhil olduğu Türkiye kökenlilerin 150.000'den fazla olduğu tahmin edilmektedir. İsveç'te Malmö Fahri Konsolosluğumuz bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri