Yanmanın yavaş olması nedeniyle egzoz fazında hala yanmamış yakıt bulunur. Bu yanmayan yakıt silindirlerden gazlar ile beraber atılır. Atılan bu yakıt yüksek sıcaklık ve oksijen ile karşılaştığı zaman da egzoz borularında yanar ve alev oluşabilir.
İçeriye fazla yakıt yollandığı zaman, motorun içinde o bütün yakıt yakılamaz ve hala yanmamış olan yakıt egzoz şeklinde atılırken, egzozun kendi sıcaklığı ve dışarıdaki oksijenle birlikte birleşince egzozun içinde bir patlama gerçekleştirir. Bu alev olarak dışarıya atılır.
Zamanlama hataları nedeniyle yanmanın gerçekleşmesinde hatalar meydana gelebilir. Bu durumda yakıtın gazlarla birlikte dışarı atılmasına neden olur. Ayrıca bu atım esnasında egzozdan bir miktar ateş çıkması da normal olarak karşılanmaktadır.
alev atan dizel araç yag yakıyor demektir. dumanın renginden de belli zaten aracın yag yaktıgı. egt cok yüksek derecelere ulaşıyor. araç yagı turbodan basarak egzoza veriyor. egzoz içinde macunlaşan yag sıcaklıgı yiyince eriyip yanmaya başlıyor. bas çek yapınca da alev atıyor.
Egzoza da bir çeşit buji takılıyor ve çip zengin karışımı yolladığında bujiyi de ateşliyor. Yüksek devirin yarattığı itiş gücüyle de öyle püskürüyor ateş. Amatör uygulamalarda ise motorun ayarlarıyla kalıcı oynayarak sürekli zengin karışım yolluyolar ve bujiyi de tahminimce distribütöre bağlıyorlar.
İlgili 22 soru bulundu
Egzost patlaması karburator ve subap ayarlarından olur genelde. Sizde karburator olmadığına göre büyük ihtimalle subap ayarı istiyor alet.
Motor halen yüksek devirde iken egzoz subabı açılır. İçerisinde yanmamış yakıt bulunan egzoz gazları açılan egzoz sübabından silindir dışına atılır. Yanmamış benzin egzoz boruları içerisinde oksijenle karşılaşır ve yüksek sıcaklığında etkisi ile yanar ve egzoz borusu ucundan alev çıkar.
Dizel motor, tıpkı benzinli motor gibi içten yanmalı bir motor tipidir. Dizel motor çalışma prensibi, oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ile yüksek sıcaklığa ulaşması ve bunun sonucunda silindir içine püskürtülen yakıtın alev alması yani patlamasına dayanır.
Unutmayın, dizel motorlar yüksek basınç yüksek sıcaklık prensibi altında yakıtını enjektörler aracılığı ile ateşler. Motor bloğunun 15 dakikada istenen sıcaklığa gelmesi ile 3 dakikada gelmesi arasında arasındaki fark büyüktür.
Dizel motorlarda yakıt, benzinli motorlarda olduğu gibi kıvılcımla değil, sıkıştırılan havanın ısısıyla ateşlenerek yanar. Yanma sırasında benzinden daha fazla enerji salar, bu nedenle de dizel motorlar çoğu durumda benzinlere göre daha iyi yakıt ekonomisi sunar.
Silindir Kapak Contası
Egzozdan su damlaması ve beyaz duman gelmesi silindir kapak contasında hasar olduğunun göstergesidir. Bu gibi durumlarda kapak contasında sızıntı bulunmaktadır ve bu sızıntı sonucunda motor aşırı ısınır.
Normal egzos gazı sıcaklığı benzinlide yüksüz iken 400 -450 derece.
Egzoz gazının aşırı ısınmasının ana nedenleri şunlardır: Dönüş havası sıcaklığı yüksektir, motor ısıtılır, sıkıştırma oranı yüksektir, yoğuşma basıncı yüksektir ve soğutucu doğru olmayan şekilde seçilir. Kompresör egzozu aşırı ısınma çok karmaşık değil, bu sebeplerden başka bir şey değil!
Yaz Aylarında Aracın Fazla Isınması
Dışarıdan gelen sıcaklık, motorun çok fazla ısınmasına sebep olurken soğutma sistemine binen yükü de artırıyor. Hava sıcaklığına eklenen dur-kalk sıklığı, motoru zorladığı için yanık kokusu ortaya çıkabiliyor.
Hava Filtresi tıkandığında veya gerektirdiği gibi görevini yerine getiremediğinde silindir içerisindeki yanma odalarına yeterli hava miktarını iletemiyor ve siyah duman atmasına sebep olabiliyor. Yetersiz hava miktarı nedeniyle sağlıklı bir yakıt yanması gerçekleşemiyor ve aracın yakıt tüketiminde artış gözlemleniyor.
Egzozdan gelen beyaz dumanın en yaygın nedeni egzoz sisteminden yoğuşmadır. Sızdıran bir emme manifoldu contası, kötü EGR soğutucusu, şişmiş kapak contası veya çatlamış bir silindir kapağı da buna neden olabilir. Beyaz duman, tıpkı bir buhar gibi çok hafif olabileceği gibi yoğun ve yoğun duman da olabilir.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
dizel motoru devirsiz kullanmak zararlı.. düşük devirde sürmek devirsiz sürmek demek değildir. düz yolda eğer 1500 devirde araba bayılmadan gidebiliyorsa burda devirsizlik yoktur ama düşük devir vardır.. düşük devir devirsiz olmadığı sürece sorun yoktur.
Araçta Yangın
Araçlarda meydana gelen yangınlar genellikle kısa devrelerden kaynaklanabileceği gibi aşırı ısınmış motor aksamı üzerine karbüratörden kaçmış benzinin dökülmesi veya benzin hortumundaki bir sızıntının yanmasıyla meydana getirebilir.
Motorlar birçok nedenden dolayı aşırı ısınabilir. Genel olarak, soğutma sisteminde bir şeylerin yanlış gitmesi ve ısının motor bölmesinden tahliye edilememesi nedeniyledir. Sorunun kaynağı bir soğutma sistemi sızıntısı, arızalı radyatör fanı, bozuk su pompası veya tıkalı soğutma suyu hortumu olabilir.
Öncelikle sakin olmanız ve aracı seri bir şekilde güvenli bir alana çekmeniz gerekir. Kontağı kapatıp ve el frenini çekin. Hemen itfaiyeyi arayın ya da çevrenizdekilerden yardım isteyin. İtfaiye size ulaşana kadar, aracınızdaki yangın söndürme tüpü ile müdahale edebilirsiniz.
Patlak egzoz tamiri basit ve oldukça kolaydır. Egzozda oluşuna küçük delikler kaynak yolu ile kapatılarak tıkanabilir ve kullanılabilir. Delik boyutunun büyük ve birden fazla olması, egzozun paslanması kaynak işlemini imkansız kılmaktadır.
Aşırı ses yapar,Alev atma riski vardır. Motor üst devirlere daha çabuk çıkar. Aşırı ses yapar,Alev atma riski vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri