Soğuk ve don zararlarının söz konusu olmadığı ılıman bölgelerde aralık ayından itibaren budama yapılabilir. İklimin soğuk olduğu bölgelerde budama daha geç, soğuk tehlikesinin geçtiği Mart-Nisan aylarında yapılır. Don ihtimalinin yüksek olduğu bölgelerde don tehlikesi tamamen geçtikten sonra budamaya başlanmalıdır.
Son olarak, zeytin ağacının verim ömrünü uzatmak ve ölü dalları çıkarmak için budama uygularız. Zeytin ağaçlarının budaması genellikle, don tehlikesi olmayan bölgelerde zeytin hasadından hemen sonra yapılır. Diğer durumlarda, budama ilkbaharda (Mart-Nisan) yapılır.
Ilıman iklim bitkisi olan zeytin ağacı kışları maksimum -7 derece soğuklara kadar dayanabilmektedir. -7 derece altına düşen yerlerde yetişmesi riskli olup gözlerde ve köklerde zararlanmalar başlar.
Don olayının kentte en son 1985 yılında görüldüğünü belirten İl Tarım Müdürü Hamit Aygül, Bursa'nın toplam zeytin ağacının yüzde 25'inin don olayından etkilendiğini söyledi.
Soğuktan zarar görmüş zeytin ağaçları hemen budanmamalı, zararlanma seviyesini ve sürgün oluşumunu görmek üzere ertesi budama mevsimine kadar beklenmelidir. Zeytinliklerde soğuk zararı vuku bulduktan hemen sonra zeytin dal kanserine karşı koruyucu olmak üzere bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Zeytin ağaçlarının ticari olarak dikildiği alanların yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır. Maksimum sıcaklık oranı, hasara neden olmadan 40 ° C kadar olabilir, ancak minimum -7 ° C'nin altına düşmemelidir. Bundan daha düşük sıcaklıklar ağaçlarda ciddi hasara neden olabilir.
Soğuğa dayanıklı zeytin çeşitleri
Gemlik, Memecik ve Domat zeytinleri soğuğa karşı dayanıklılığı ile bilinen zeytinlerdir.
Zeytin budaması genellikle hasattan sonra başlar. Yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin budanması normal olarak kasım-aralıkta başlar. Ürünün yağlık olarak işleyen yörelerde ise budama şubat ve mart aylarında yapılır.
-7 0C Bazı zeytin çeşitlerinin soğuğa dayandığı en son sınırdır. -10 0C Tüm ağacın ölümüne yol açar. Vejetasyon döneminde düşük sıcaklıklar kadar yüksek sıcaklıklar da zeytin ağacını ve meyve verimini olumsuz etkilemektedir.
Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer.
Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır. Ağaçları korumak için her yıl bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır.Bordo bulamacı ise kireçli ve ilaçlı sudur.
Ağaçları soğuk zararından korumak için sonbaharda kısıtlı sulama yapılmalı, ağaçlara aşırı azotlu gübre veril- memelidir. Hasattan önce sıcaklıkların 00C'nin altına düştüğü yerlerde ya da Mart-Nisan aylarında don tehlikesi olan yerlerde zeytinlik tesis etmekten kaçınılmalıdır.
Zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15°C üstündeki sıcaklığı sever. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişlidir. Yıllık ortalama 220 mm yağış, zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir.
Budamanın çeşitli tipleri ve şekilleri var. Genelde yağışsız havada ve dallar ıslak değilken budama yapılmalı denir.
Zeytin ağacı kuraklığa dayanıklıdır, ancak herhangi bir yöntemle uygulanan sulamaya olumlu yönde tepki verir. İyi sulanan ağaçlar daha yüksek verim verme eğiliminde olurken, periyodisite eğilimi rasyonel ve iyi tasarlanmış bir sulama sistemi ile hafifletilebilir.
Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır. Budamanın zamanlaması gerçekten çok önemlidir.
Zeytin ağacı –7 °C'den daha düşük sıcaklıklara maruz kaldığında, soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke doğru kurumalar görülür.
Kireci az olan topraklara amonyum nitrat gübresi yerine Kalsiyumlu (Ca) gübreleri vermek daha yararlıdır. Zeytin ağacı en çabuk azotlu gübrelerden, ikinci sırada potasyumlu gübrelerden, en geç ve uzun sürede fosforlu gübrelerden yararlanır.
Bu nedenle mitolojide ve botanikte zeytin ağacı “Ölümsüz ağaç” olarak geçer. Zeytin ağacı kasım ve şubat ayları arasında uyur, dinlenir.
7. Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır. 9. Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
Zeytin ağaçları için yapılan zeytinde gübreleme işlemi, kış aylarının sonunda ve ilkbahar yağmurlarından önce yapılır. Zeytin ağaçlarında kimyasal gübrelerin dışında 2 farklı gübre tercih edilir. Zeytin ağaçları için çifttik gübresi veya yeşil gübrenin kullanılması uygundur.
Ağaç ve ağaççıklarda çapalama işlemi fidan dikiminden sonra yapılarak ilk dönemlerde fazla, alan toprağına fidan köklerini saldıktan sonra daha az ihtiyaç duyarlar. Ağaçlarda çapalama Mart ve Aralık aylarında yapılmalıdır.
- Fidanın sulama isteği
Ayrıca yaz aylarında 15 günde bir sulama ister suyu ne kadar verirseniz daha iyi gelişir. Susuz arazilerde yetişmesinden dolayı zeytin çiftçiler tarafından tercih edilir.
Yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin ayvalık cinsi, verim olarak en iyi zeytin cinsi gemlik çeşitleridir.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri