Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
Buzdolabı içerisinde yüksek derecede soğuk hava mevcut olduğunda karlanma olabilir. No frost buzdolaplarında ise bu durum daha çok su damlacığı şeklinde gözlenmektedir. Buzdolabınız iyi bir şekilde soğutmuyorsa ya da tam performansta çalışmıyorsa bu daha fazla enerji harcamasına neden olmaktadır.
Soğuk depodaki bağıl nem yüksektir ve evaporatörün ciddi şekilde buzlanmasına neden olur. Buzlanmanın nedenleri: Soğuk hava deposu kapısının mal yüklenirken sık sık açılıp kapanması ve kapının her seferinde uzun süre açılması, büyük miktarda dış sıcak havanın sürekli olarak depoyu işgal etmesine neden olur.
Dondurucuların çalışma konumunda kar ve buz oluşması normaldir. Kapı açıldığında, nemli hava cihazın içine girmesinden bu buz oluşumuna neden olur. Dondurucunuzun doğru bir şekilde kurulması ve kullanılması, enerji tasarrufuna ve çevrenin korunmasına yardımcı olacaktır.
Buzlanma nedeni olup gaz miktarına bakılmalı, gaz eksildi ise gaz basılarak soruna çözüm bulunmalıdır. Hava emişi kapalı ise yeterli hava gelmediğinden buzlanma sorunu yaşanacaktır. Hava emişi için yeterli havanın sağlanması gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır. Buzdolabı içine sıcak yiyecek koymamalısınız.
Evaporatör neden buzlanır? Klima gazı eksilmiş olabilir. Buzlanma nedeni olup gaz miktarına bakılmalı, gaz eksildiyse gaz basılarak soruna çözüm bulunmalıdır. Hava emişi kapalı ise yeterli hava gelmediğinden buzlanma sorunu yaşanacaktır.
Karlanma ve buzlanmayı eritmek ve genel temizlik için:
Ürünün fişini çekip, kapısını açık bırakarak buzun erimesini bekleyin. Bir bez yardımıyla kuruladıktan sonra ürünü fişe takıp istediğiniz dereceye kadar soğutup tekrar yiyeceklerinizi koyabilirsiniz.
Derin donduruculardaki buzlanmanın en temel nedeni, havadaki nemin, derin dondurucunun içinde yoğunlaşarak donmasıdır. Havadaki su buharı, derin dondurucunun kapağı açıldığında içine dolar ve önce sıvı hale döner. Ardından donarak buzlanmaya neden olur.
No frost buzdolabı buzlanma sorunu su kanallarındaki tıkanmalardan meydana gelebilir. Buzdolaplarında su kanalları bulunmaktadır. Buradaki tıkanma buzlanma sorunlarını beraberinde getirir. Ayrıca buzlanma yapmasının bir diğer nedeni, kapağını tam kapatmamanız olabilir.
Defrost yöntemlerinden elektrikle kar eritme en sık rastlanan yöntemdir ve bu, buharlaştırıcının soğutucu akışkan borularından bazılarının iki başını açık bırakmak ve bunların içine yalıtımlı boru tipi elektrik rezistanslı ısıtıcılar yerleştirmek suretiyle sağlanır.
Otomotik buz eritme (defrost) fonksiyonu etkinleştirilmiştir. Buzdolabınızda otomatik buz çözme özelliği bulunuyorsa bu normaldir.
Klima fan ayarı yüksek ise ve iç ünitedeki nem miktarı fazlaysa buzlanma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için fan ayar hızını düşük tutmaya dikkat edin. Klimanızın kumanda modeli kapaklı ise; kumandanın sağ üst köşesindeki açma/kapama düğmesine basın.
Buzdolabının buzluk kısmının -18, normal kısmının +4 derece olabileceğini söylemiştik. İdeal buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun asıl yanıtı budur. Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır.
KARLANMA YAPAR MI? Statik buzdolaplarının normal buzdolaplarından farkı içerisinde donma ve karlanma yapmasıdır.
Kapı yerine tam oturmuyor demektir. Ürünün fişini çektikten sonra sıcak suyla ıslattığınız bir bez ile kapının lastiklerini silip, 2-3 saat kapağı açmadan bekleyin. Karlanma iç kısımda oluşması halinde : Kapasitesinden fazla ve yeni yiyecek yüklemenizden kaynaklı olabilir.
Buzdolabınızın buzluk bölümüne sirke koyma işlemi ile başlayabilirsiniz. Bunun ölçüsü eski buzluk bölümlerinde bir kase yeterli olacaktır ya da fısfıslı bir şişeye bir kaşık sirke koyup onun ile buzların üzerine sirkeli suyu sıkmanız da yeterli olacaktır. 10-15 dakika bekleyip temizleme işlemine başlayabilirsiniz.
Sakladığınız yiyeceklerin buzu çözülmüş olabilir. Yiyeceklerin bozulup bozulmadığını kontrol edin. Ekranın altındaki düğmelerden kar simgesine basarak ürünü "Hızlı Dondurma" konumuna alın. Hızlı dondurmayı iptal etmek için tekrar aynı tuşa basmanız yeterlidir.
Kullanıcıların kutu içerisinden çıkan talimata uygun olarak derece ayarı yapması öneriliyor. -18 derece derin dondurucunun kış mevsiminde düzgün çalışmasına yardımcı oluyor. Sıcaklıkların yükseldiği yaz mevsiminde ise, sıcaklıklar göz önüne alınarak ortalama -20 derecede çalıştırılması gerekiyor.
No Frost ürünlerinin pek çok avantajı mevcuttur. Bunlardan ilki bu buzdolaplarında ve derin dondurucularda saklanan gıdaların besin değerlerinin çok daha uzun süre muhafaza edilebilmesidir. Ayrıca bu cihazlar çok daha az enerji tüketir. Karlanma ve buzlanmanın olmaması ekstra bir temizlik ihtiyacı da gerektirmez.
Mevsim değişikliği dönemlerinde veya derin dondurucunuz çok sıcak ve nemli bir ortamda bulunuyorsa dış yüzeyinde terleme oluşabilir. Bu durum normaldir. Derin dondurucunuzu temiz ve kuru bir bezle silin.
Yeni alınan derin dondurucunun ilk kullanım temizliğinde buz çözme işleminin yapılmasına gerek yoktur. Bu durumda cihazı organik ürünlerle silmek ve kurmak yeterlidir. Sandık tipi derin dondurucu temizliğine işe dolabın fişini çekip boşaltmakla başlanır. Ardından sandıkta buzlanma varsa çözülmesi beklenir.
Buzdolabının içine soğuk hava eşit bir şekilde dağılmazsa, arka duvarında karlanma ve buzlanma oluşabilir. Bunu önlemek için, buzdolabının iç duvarlarıyla yiyecekler arasında dört parmak boşluk bırakılmalıdır.
Evaporatör arızası; Evaporatör çalışırken serpantin yüzeylerinde karlanma olmaya başlamasıyla veya oluştuktan sonra anlaşılır. Buradaki karlanma olayı, havanın içindeki nemin evaporatör batarya yüzeylerinde yoğunlaşıp donmasıyla gerçekleşir.
Evaporatör boru demetlerinin aşırı beslenmesini sağlayan arızalı genleşmeli valfi ayarı karlanmaya sebep olabilir. Evaporatördeki akış durumu sıcaklığın kesme (cut-out) kontrol noktasına ulaşmasını önler. Bu durum kompresörün sürekli çalışmasına ve boru demetleri üzerinde aşırı karlanmaya sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri