Yasal Mevzuat: Elektro şok cihazında olduğu gibi, taşımayla ilgili kanunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
El feneri gibi gözükmekle beraber yüksek gerilimde elektrik veren ve bu sayede saldırganı etkisiz hale getiren elektro şok cihazı, güvenlik amacıyla kullandığı müddetçe, yasal olarak herhangi bir problem teşkil etmiyor.
Şoklu el feneri yasak mı, sorusunun cevabı ise taşımanın yasak olmadığı yönündedir. Elektroşok özelliği bulunan bu cihazları taşımak yasalarca sınırlandırılmamıştır ancak kullanımı durumunda yasal problemler ortaya çıkabilir. Şoklu fenerlerin kullanım amacı kendinizi korumak ve saldırganları etkisiz hale getirmektir.
Elektrikli Kontrol Tabancası kullanıldığında iğnelerin göğüs bölgesindeki kaslara saplanması halinde verilen elektrik uyarısı kalbin atış düzenini bozabilmekte, şiddetli çarpıntıya (atrial fibrasyon) ve buna bağlı ölümlere yol açabilmektedir. Uygulanan kişinin kalp rahatsızlığı varsa bu olasılık artmaktadır.
Elektroşok cihazının etkisi kişinin fiziksel özellikleri, elektroşok cihazının gücü ve maruz kalma süresi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, kişiler sadece birkaç saniye için etkisiz hale getirilirken, bazı durumlarda 10-15 dakika boyunca baygınlık hali devam edebilir.
İlgili 42 soru bulundu
EKT bir hafıza silme tekniği değildir. İşlem sonrası bazı bireylerde kas ağrısı ya da halsizlik, yorgunluk olabilmektedir, ancak bu durumlar ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilmektedir.
Stun Gunlar sadece acı verirken, Taserlar saldırganı etkisiz hale getirebiliyorlar.Taser ile Stun Gun ların en büyük farkı hemen hemen tek farkı atış mesafeleri.Taser 15 metreye menzile kadar saldırganı etkisiz hale getirebilir.
Yasal Mevzuat: Şok cihazları 6136 Sayılı Kanun kapsamında ateşli silah ve kesici/delici aletler kapsamına girmediği için, ruhsat işlemleri olmadığı için taşınma yetkisi bulunmaktadır. Kullanımında, mevcut durumuna bakılır. Bu durum kasten yaralama ve ya kötü niyet taşımıyorsa suç teşkil etmez.
Elektroşok cihazı 10000 ile 20000 volt arası voltaja sahiptir.
Genellikle elektro şok cihazları, ortalama 3-5 metreye kadar etkilidir. Ancak, bu mesafe cihazın gücüne ve modeline bağlı olarak değişebilir.
Çoğunlukla 'dünyanın en acı biberi' diye bilinen kırmızı Şili biberinden üretilen biber gazıyla alakalı bir vatandaşın, "Biber Gazı kullanmak veya taşımak yasal mıdır?" şeklindeki sorusunu cevaplandıran Asayiş Dairesi Başkanlığı, biber gazının bulundurulmasına yönelik bir kısıtlama olmadığını açıkladı.
TYPE 800 Elektro Şok Cihazı, El Feneri Özellikli Şarjlı Şok Aleti Fiyatı 285,43 TL.
Ateşli Silahlar
Bunlara ilaveten biber gazı, elektro şok cihazı gibi kullanımı yasak ürünlerin de internet üzerinden satışa sunulması yasaktır. Kuralın istisnası, Av Silahları Kanunu'nun Uygulama Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te öngörülmüştür.
Otomatik defibrilatör cihazları tıbbi eğitimi olmayan ancak ilk yardım eğitimi almış herkes tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Defibrilatör Cihazı ani kalp durması sırasında göğüs bölgesine yapıştırılan elektrotlar vasıtası ile kalbe şok verilmesini sağlayan hafif, kullanımı kolay ve taşınabilir bir cihazdır.
Eksternal Defibrilatör Kişide nabız yoksa, nefes almıyor ise ve yanıt yoksa kullanılır. Bu durumların dışında kişiye otomatik şok cihazı kullanılmamalıdır.
Saldırganı sadece bayıltır ve geçici olarak uyuşturur. Kullanımı çok kolaydır. Saldırgana temas etmeniz yeterlidir.
Elektro şok cihazı kaç volt ? Öldürür mü? Polisler genellikle 30.000-50.000 volt arasında değişen taser silahları kullanmaktalar.
Psikiyatriye olumsuz bakışı pekiştirmiştir. Halbuki elektroşok tedavisi, anestezik şartlarda gerçekleştirilen, çok modernize edilmiş ve etkili bir yöntemdir. İlaç tedavisini yetersiz kaldığı birçok tabloda elektroşok imdada yetişmekte ve tedaviye cevap süresini kısaltmaktadır.
6136 Sayılı Kanun Taşınması Yasak Olan Bıçaklar
Bunlardan birkaçı şu şekildedir. Şiş, kama, balyoz, keser, ustura, kasatura, pala, çakı, jilet, cop, kamçı, satır, şiş, tornavida ve çivili sopa gibi bıçak ve aletler taşınması yasak olanlardır.
6136 sayılı Kanun md.13/1'e göre ruhsatsız mermi satın alma, bulundurma ve taşıma cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır. Ev veya işyerinde bulundurulan mermi sayısı mutat sayıda ise sanık md.13/4'ye göre cezalandırılacaktır.
Elektroşok silah teknolojisi vücudun kas-tetikleme mekanizmaları geçersiz kılmak için geçici bir yüksek gerilim, düşük akım elektrik deşarjı kullanır. Alıcı elektroşok cihazına teller ile bağlı iki metal prob aracılığıyla tespit edilir. Alıcı bir elektrik akımı uygulanırken bir ağrı hissedebilir ve anlık felç olabilir.
Kısaca elektro şok cihazı olarak tanımlanabilir. Kalbin normal dışı hızlı atımını durdurarak tekrar normal kalp ritmine dönmesini sağlayan sağlık cihazına defibrilatör denir. Bir diğer adı da kalp elektroşok aletidir.
Defibrilatörler, yaklaşık olarak 3000 voltluk bir potansiyel fark uygular. Bu verilen elektrik potansiyeli 1 saniyenin 1000'de birinden daha kısa bir süre için uygulanır. Buna rağmen bu süre içinde geçen akım, 100 Wattlık bir ampulü sadece 23 saniye kadar yakabilir.
Şok Cihazı ile Yaşam
Şok cihazları kalp durmasından kurtulan herkes için standart tedavi haline gelmiştir ve ani kalp durması riski yüksek kişilerde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bir ICD, kardiyak arrest nedeniyle ani ölüm riskinizi sadece ilaçtan daha fazla azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri