Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır. Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara ilçesinde doğdu. Aslen Elazığlı olan sanatçı, lise okurken tiyatroya başladı. Ankara Halkevi'nde tiyatro kursları aldı. Rüştü Asyalı, Ankara Devlet Konservatuarı'nda tiyatro bölümünü okudu.
Rüştü Asyalı 1947 yılında Ankara'da dünyaya gelen tiyatro, sinema oyuncusu, yönetmen, senaryo yazarı ve seslendirme sanatçısıdır. Henüz lise eğitimini tamamlarken Ankara Halkevleri Genel Merkezi'nde açılan tiyatro kurslarına başladı ve 1963'te Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinide yer aldı.
Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bulunan ve sarkıt ve dikitleriyle doğaseverlerin uğrak noktası haline gelen 145 metre uzunluğundaki Keloğlan Mağarası, bölgede anlatılan kel çoban efsanesinin ardından, özellikle saçı olmayan ve dökülenlerin ilgisini çekiyor.
Fahri Celâl, “Çanakkale'deki Keloğlan” adlı hikâyesinde Türk askerinin I. Dünya Savaşı'nda çekmiş olduğu sıkıntıyı ve gösterdiği fedakârlığı milli karakterli bir halk ürünü olan Keloğlan masallarının baş tipi özellikleriyle kendi hikâyesindeki ana kişiyi bütünleştirerek yeni bir kahraman ortaya çıkarmaya çalışmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Çeşitli masallarda, gücün (padişahın) karşısında halkı temsil eden Keloğlan; Türk insanının zekâsını, aklını, başarısını, azmini, şansını ve saflığını da en güzel şekliyle kendi üzerinde toplayan, problemleri gülerek çözümleyen “hümorist” yapıya sahip bir tiptir.
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Meydancık Köyü'nde bulunan Keloğlan Türbesi'nin Hikayesi.
Suna Belener, sahne adıyla Suna Pekuysal, (1933-2008) tiyatro ve sinema oyuncusu. 1933'te İstanbul'da doğdu. Pekuysal, İstanbul Belediye Konservatu...
Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır. Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir.
Keloğlan (1971) filmi - Sinemalar.com - Sinemalar.com -
Keloğlan masalları Türk mitolojisi ve Altay mitolojisinin ortak figürlerinden biridir. Bazı lehçelerde "Keloğlan" adının "Kaloğlan, Kalca, Kelce" şeklinde kullanıldığı da görülmektedir. Keloğlan masallarında Keloğlan, annesi ile yaşamakta olan saf bir Anadolu delikanlısıdır.
Keloğlan 1971 yapımı olan bu film Konyaaltı ilçesinde çekilmiştir.
Seslendiren : nazım sarıbaşoğ Vezirköprü...
KELOĞLAN FİLMİNİN (1971) ÇEKİLDİĞİ YERLER PART 3 - YouTube.
Keloğlan Mağarası Denizli'ye 60 km mesafedeki Acıpayam İlçesinin 18 km doğusundaki Dodurgalar Mahallesinin 3 km batısındaki Mallı Dağın Doğu yamacında yer alıyor.
- 2003 yılında turizme açılan ve Türkiye'de turizme açık 14 mağaradan biri olan Keloğlan(lar) Mağarası (Dağdaş ve ark., 2005), Dodurgalar'dadır. Mağara; Bucakiçi Mevkiindeki Köyyeri denilen muhitin (küçük tepecik) hemen batısında yükselen Karadağ'ın (1421 m) Keloğlanlar Yakası adı verilen yamacında bulunmaktadır.
Bu serüven dolu kitapta Masalcı Dede tarafından derlenmiş beş Keloğlan masalı bir araya geliyor. Keloğlan bu, ne yapacağı belli olmaz. Bakarsınız padişah damadıdır, bakarsınız altın peşinde bir maceracı... Kâh fakir bir köylü olur, kâh vezir... Bazen bir baş belasıdır, bazen de halk kahramanı...
Keloğlan Masalları (8 Yaş ve Üstü)
Keloğlan, bizden, içimizden biridir. İyi yüreklilik deyince akla o gelir. Üstelik cesurdur, hiçbir şeyden korkmaz. En zor durumlarda aklını kulanır, zekasıyla her zor işin üstesinden gelir.
Keloğlan masalları, kahramanın bireyselleşme yolculuğu ve bu yolculuktaki argümanları odağında çevrelenmiştir. Mitik dönemden başlayarak görülen bu yapı destan, masal, halk hikâyesi gibi türlerin temelini oluşturur.
KELOĞLAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle özel isim( keloğlan, kel oğlan, Kel oğlan), isim (kel oğlan) şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı özel isim (Keloğlan), isim (keloğlan) şeklinde olmalıdır.
Keloğlan Masalları çizgi filmindeki kötü karakterlerden biri olan Huysuz'un en yakın ve sadık arkadaşıdır.Boyu her ne kadar uzun olsa da aklı için aynı şeyi söylemek doğru olmaz. Yemek yemeyi çok sever, bastırılamayan bir iştahı vardır.Başlarına gelen belaların çoğu Uzun'un doymak bilmeyen midesinden kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri