Şok duş kovası, kullanıcının ipi çekmesi ile üzerine bol su dökülmesi prensibi ile çalışır. Kova en fazla 15 litre su alır. Kova üzerinde bulunan ayarlama aparatı sayesinde bu miktar 10 litreye kadar ayarlanabilir. Her kullanım sonrasında kovadaki su yenilendiği için sağlıklı ve hijyenik bir şok etkisi sağlanmış olur.
Sıcak suyla yıkanmanın ardından çok soğuk veya biraz ılık suyla yapılan kısma şok duş deniyor. Bu yöntemi uygulayan birçok insan var. Şok duş adından da anlaşıldığı üzere ani ısı değişiminden dolayı vücutta şok etkisi yaratıyor.
Şok havuzu; sauna, hamam veya buhar banyosunda gevşeyen vücut kaslarının tekrar harekete geçmesi ve sıkılaşması için vücuda soğuk şok uygulamak amacı ile saunadan sonra kullanılır. Ortalama su sıcaklık derecesi 15°C – 16°C'dir.
Şok havuzu sıcak ortamlarda gevşeyen kaslarımızın sıkılaşması için kullanılan soğuk şok uygulamasıdır. İdeal bir Şok havuzunun su sıcaklığı 15°C - 16°C olmalıdır. Gevşemiş kaslarımız soğuk su içerisine girdiğinde kan dolaşımı hızlanır ve sinir uçları uyarılarak ağrıların son bulmasına yardımcı olur.
Şok kovası, buhar odası ve sauna gibi spa ünitelerinden veya terapilerden sonra uygulanan şok sistemidir. Şok kovası kan dolaşımını hızlandırarak vücudun diriliğini geri kazanmasını sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
Öncelikle ılık bir duş ile başlayabilirsiniz. Vücudunuzun rahat edeceği, sıcak suyun baskın olmadığı bir ısı derecesinden başlayabilirsin. Duş alırken de suyu soğuğa çevirebilirsin. Yalnız başlangıç için 30 saniye ile 2 dakika arası bir süre boyunca soğuk su altında kalman daha ideal.
Fin hamamı şeklinde de adlandırılan saunalarda cildin gözenekleri açılırken, vücut ölü hücrelerden ve toksinlerden arınır. Sauna kullanımın ideal süresi 15 dakikadır. Saunadan çıktıktan sonra açılan gözeneklerin kapanması için soğuk duş almak tavsiye edilir.
Şok Havuzunun ortalama derecesi 15°C – 16°C'dir. Şok Havuzu, kan dolaşımını hızlandırarak toksinlerin vücuttan atılmasında ve sinir uçlarını uyararak bazı ağrıların dinmesinde fayda sağlar, metabolizma ve sinir sistemini güçlendirir.
Şoklama sırasında havuza atılan çöktürücü, 48 saat çalışma süresinde yeterince havuz suyuna karışır. 48 saat sonunda en az 6 saat beklemeye alınan bir havuzda en başarılı çöktürme işlemi gerçekleştirilmiş olur.
Havuz Şoklama Nasıl Yapılır? Şok klorlama, havuzun ihtiyaç duyduğu klor oranının 4 katı ile yapılır. Havuzun insan sağlığına tehlike teşkil etmemesi amacıyla ayda bir kez mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Ayrıca şok klorlama işlemi yapılırken havuz suyunun pH değerii 7.0 olarak ayarlanmalıdır.
Şok havuzu yapımı, insan vücudundaki yüksek ısı altında genleşen damarlar, aniden girilecek olan soğuk suda büzülür ve böylece vücuda direnç kazandırılmasını sağlar. Damarları etkilediğinden dolayı kalp hastalarının şok havuzunu tercih etmeleri kötü sonuçlar doğurabilir. Şok Havuzunun ortalama derecesi 15°C – 16°C'dir.
Kimyasal yöntem olarak havuz suyu içerisine klor veya ozon gibi kimyasallar kullanılır. Yine pH düşürücü, yosun giderici, sıvı topaklayıcı gibi kimyasal maddeler ile havuz temizliği sağlanır. Günlük olarak pH derecesi ölçülmelidir, ideal pH değeri 7,2- 7,8 arasında olmalıdır.
Havuz kloru havuzların temizliği için kullanılan bir dezenfektan havuz kimyasalıdır.
Sıcak su ile yapılacak uzun ve rahatlatıcı bir banyo, kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Araştırmaya göre sıcak suda vakit geçirmenin faydası, 30 dakikalık bir yürüyüşün olumlu etkileriyle karşılaştırılabiliyor. Sıcak duş sadece kalori yakmayı hızlandırmakla kalmıyor, kan şekerini de yükseltiyor.
8-Bacaklarınıza soğuk duş aldırın: Sıcak havalarda bacaklara soğuk su uygulanması, sıcaktan dolayı genişlemiş damarların daralmasını sağlayarak şikayetlerin azalmasını ve geçmesini sağlıyor. Özellikle de yoğun ve uzun bir günden sonra bacaklara soğuk su uygulamak bacaklarda belirgin rahatlama sağlıyor.
Havuza ilk defa su doldurulduğunda, Havuz suyu çok ciddi oranda değiştirildiğinde, Havuz suyunda bulanıklık, yosunlaşma ve kararmalar meydana geldiğinde, Klor miktarı düştüğünde şoklama işlemleri yapılır.
48 saatten sonra en kötü 6 saat beklemeye alınan bir havuzda en zaferi çöktürme olur. Bu 6 saat bekleme zamanında havuzun kullanılması, dibe çöken lekesizlik tekerrür suya karıştıracaktır. Bu sebeple 6 saat bekleme vakti havuzu kullanmak uygun değildir.
Suda ayrışma işlemlerinin meydana gelmesi tamamen doğal ve kaçınılmaz bir durumdur. Yüksek sıcaklık, oksijen, güneş ışığı ve suda bulunan organik kirleticilerin etkisiyle çeşitli mikroorganizmalar gelişir. Bu gelişmeyi engellemek için havuzunuzdaki suya şok klorlama yapmanız yeterlidir.
Havuzda geçirilen zaman 45-60 dakika ile sınırlandırılmalıdır.
Havuz kullanımında, hava şartları, kullanım yoğunluğu ve kirlilik durumuna bağlı olarak havuz çalışma süreleri değişiklik göstermektedir. Eğer filtrasyon sistemi yukarıdaki hesaplanan sirkülasyon hızına uygun ise, villa havuzlarda yazın günde 10-12 saat çalışmalıdır. Ortak havuzlar günde 24 saat çalışmalıdır.
Sauna kişiyi zayıflatmaz. Çünkü saunada vücuttan terle su kaybedilir. Her ne kadar saunadan çıktıktan sonra vücut hafiflemiş gibi hissedilse de, burada kaybedilen sadece vücut suyudur. Zayıflamak için vücut yağ dokusundan kaybetmek gerekir.
Saunada ortalama bir seansta kalma süresi 10-15 dk. dır. Sauna içerisinde en fazla 2 seans durulur. • Tek kullanım içerisinde uzun süre sabit kalınmamalıdır. İlk önce alt basamaklarda oturup vücudun ortama uyum sağlaması sağlanır. Daha sonra kademe yükseltilerek en iyi terleme sağlanır.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri