Aracın kullanılmaz hale gelen parçasının yeni bir parça ile değiştirilmesine sök tak denir. Sök tak işleminde orijinalin yanı sıra sahte parçalar da kullanılabilir. Sahte parçaların kullanımı sürüş performansını ve araç değerini düşürebilir. Bu düşüş, sürüş güvenliği açısından da olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Bazen göçükler için bazı ustalar düzgün işlem yapabilmek adına mecburen söküyorlar. Sök tak yapılan parçanın çıkma takıldığı parça tarihinden vs anlaşılır. Direkt olarak değişen demek değildir.
Oto ekspertiz sürecinde pek çok farklı kavramla karşılaşabilirsiniz. Yeni karşılaşanlara farklı gelebilecek kavramlar arasında; değişen, çıkma değişen, sök-tak gibi örnekler yer alıyor. Oto ekspertizdeki sök-tak kavramı ise aracın ilgili parçasının yerinden çıkarıldığını ve yeniden monte edildiğini ifade ediyor.
Uzman kişilerce yapılması gereken lastik değiştirme işlemi; jantın sökülmesi ve takılması, lastiğin sökülmesi ve takılması, yüzeylerin fırçalanması, balans ayarı, ön düzen kontrolü, supapın değiştirilmesi ve son olarak lastiğin doğru hava basıncı değerinde şişirilmesi işlemlerinin tamamını kapsar.
En İyi Cevap. Arabanın şasilerinde, podyelerinde, direklerinde işlem yoksa ve hava yastıkları patlamamışsa kaputu değişik araba almakta bir sorun olmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Hasarı olan şasi kaza sırasında kolayca dağılarak kaza sebepli oluşacak hem negatif hem de pozitif enerjiyi artırır. Podye hasarı da bütün olarak hasarlı bir şasi olduğu manasına geleceğinden bu kümede değerlendirmek yanlış olmaz. Podye hasarı olan araçlara binmek oldukça tehlikelidir.
Hiç bir sıkıntı olmaz. Hiç bir ekspertiz tampon için boya ve tak çıkar var diye yazmaz.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Şasi işlem görmemiş ise araç alınabilir. Zaten o değişen parçalar tampon, bagaj kapağı filan önemsiz dış parçalar. Aracın çalışmasına yürümesine herhangi bir etkileri yok. Oyüzden değişip değişmemesi çok önemli değil.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
Değişen parçalar orijinal olmasına rağmen aracın değeri yine de düşecektir. Ancak işin yetkili ve ehil ellerde yapılması, bu değer kaybını azaltıcı bir unsur olarak dikkate alınmalıdır. Bu yüzden ne kadar az değişenli araba alırsan o kadar iyi. Eğer fiyatı uygunsa tabii değişeni bol araçta alınır.
"Çamurluk ve kaputu değişen araba alınır mı?" Alınır, hem de gönül rahatlığıyla binilir.
arka çamurluk vidalı değil, kaynaklıdır. düzgün yapılması önemli. biniciye öyle önemli bir eksi değil. yani bir çamurluk değişimi aracın gidişini değiştirmez.
Direkler sağlamsa alınır. Tek bakacağınız değişen kapılarda ayar çok önemli. Aksi taktirde ruzgar sesi cok geliyor orjinale gore. Almadan once degisen kapi tarafinda yolcu olarak 80-90-100 km gibi hizlarda ruzgar sesini dinlemeniz.
Değişensiz ağır hasar kaydı ise aracın ağır hasar alması fakat aldığı hasar sonucunda değişen herhangi bir parçası olmaması şeklinde açıklanabilir. Değişensiz ağır hasar kaydı olan araçların parçalarında ortaya çıkan sonuçlar değişim değil onarım yoluyla ortadan kaldırılır.
Arabanın kapılarını açtıktan sonra sütunlar üzerinde yer alan lastik basınç bilgilerini veya hava yastığı uyarılarını gösteren etiketler de önemli bir ipucu olabilir. Tavan ile yan kaportanın birleştiği noktalardaki puntaları kontrol ederek aracın takla atıp atmadığı konusunda fikir sahibi olmak da mümkün.
Küçük kazalara bağlı olarak veya deforme olmuş boyanın yenilenmesi amacıyla boyanan arabaları almanın hiç bir mahsuru yoktur.
Araç Kapı Değişimi Değer Kaybı
Yeni düzenleme ile artık 160 bin km sınırı kaldırılmakla birlikte plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı gibi parçalar değer kaybı kapsamına alınmıştır.
Otomobilinizin diğer kaporta aksamının aksine plastik oldukları için boyanması ikinci el değerine sınırlı bir etkisi oluyor. O nedenle tampon boyatmak pek de mantıksız değil, çünkü cüzi bir ücret karşılığında vereceği hazza değer.
Kaza sonrası aracın kaporta kısmında, boyama ve ya değişim işlemi yapılmalıdır. (Sadece tampon hasarları değer kaybına neden olmamaktadır.) Meydana gelen trafik kazasının en az 2 araçlı bir trafik kazası olması gerekmektedir.
Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir. Podye çok dikkatli bir şekilde tamir edilmiş olsa bile araçta sağa ya da sola çekme, ani frenleme esnasında balans kaybı, ön düzen tutmama gibi problemler ortaya çıkar.
Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Şasesi işlem görmüş araç alınır mı? Şasesi işlem görmüş araç hem alınabilir hem de satılabilir. Ayrıca trafiğe de çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri