Yeni doğan bebeklerde 25-200 ng/ml, bir aylık bebeklerde 200- 600 ng/ml, 2-5 aylık bebeklerde 50-200 ng/ml, 6 aylık bebekler ile 15 yaş arası çocuklarda ise 7-142 ng/ml arasında olması normal olarak kabul edilir.
Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder. Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir.
Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda 12-150 ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri en az 40-45 ng/mL, bazı kaynaklara göre ise 70-90 ng/mL arasında olmalıdır.
Normal ferritin değeri yaş ve cinsiyete göre değişmekle birlikte, erkeklerde genellikle 20-500 ml / ng ve kadınlarda 20-200 ml / ng'dir. Kadınlarda bu düşük değerin nedeni, her ay düzenli olarak görülen adet kanamasıdır.
Ferritin Düşüklüğü
Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
İlgili 33 soru bulundu
Yağsız kırmızı et, mercimek, fasulye, kuru üzüm, yumurta, kahvaltılık tahıllar ile ıspanak, brokoli ve lahana yanı sıra C vitamini açısından zengin takviye ve gıdalar vücuda demir sağlayarak ferritin seviyenizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Vücuda demiri almak kadar kadar demirin emilimini sağlamakta önemlidir.
Ferritin düşüklüğü de kişide kansızlığa yol açar. Eğer kansızlık problemi uzun süredir devam ediyorsa kanser riski meydana gelebilir. Özellikle de 40 yaştan sonra görülen kansızlık için bu ihtimal daha yüksektir. Doktorların görüşlerine göre; demir eksikliği anemisi durumlarının derhal incelenmesi gereklidir.
Ferritin değerinin kadınlarda erkeklere göre bir miktar daha düşük olması normal kabul edilir. Erkeklerde olması gereken ferritin değeri mililitrede 20 ile 500 nanogram aralığındayken kadınlarda ise mililitrede 20 ila 200 nanogram aralığında olması yeterlidir.
Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır.
etkiliyor. Ama demir destekleri asla kilo aldırmıyor. zaten duyarlı olan kadınları çok etkiliyor. gereksinim 15-20 mg civarında.
Erkeklerde 18 g/dL, Kadınlarda 15 g/dL, Çocuklarda yaşa bağlı olarak değişebilmekle birlikte ortalama 16 g/dL'nin üzerinde tespit edilen HGB değeri hemoglobin yüksekliği olarak tanımlanabilir.
B12 eksikliği de tıpkı demir eksikliği gibi kansızlığa neden olabilir. Bu durumda çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, göz kararması gibi sorunlara neden olabilir.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Hemoglobin (HGB) Normal Değeri Kaçtır? Yetişkin erkeklerde: 13.5-17.5 gr/dL aralığına göre değerlendirilir. Hemoglobinin 12 gr/dL'nin altında olması düşük kabul edilir. Bu durumda akla ilk gelen şey anemidir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Eğer salataya bolca limon sıkarsanız tabağınız mükemmel bir “demir eksikliğini önleme hapı” gibi olacaktır. Çünkü C vitamini demirin emilimini yükseltiyor. Demir emilimini önleyen besinler de var ama bunların etkileri sanıldığı kadar fazla değil.
Ferritin Kaç Olursa Tehlikelidir? Vücutta bulunması gereken optimum ferritin değeri kadınlarda 20 - 200 ml / ng, erkeklerde ise 20-500 ml / ng arasında değişmektedir. Ferritin miktarı bu değerlerin altına veya üstüne çıktığında kişide çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlar.
Serum ferritin seviyesi 15 g/ L altına düşdüğünde, emziren annelerde 25 g / L altına testin duyarlılığı azalmaktadır. Saç dökülmeleri ve serum ferritin seviyesi ile ilgili yapılan çalışmalarda saç dökülmeleri serum ferritn seviyesi 70 g / L altına düşdüğünde görülmektedir.
Kanda yaşa göre ferritin normal değer aralığı: Yetişkin erkeklerde 12-300 ng / ml. Yetişkin kadınlarda 12-120 ng / ml.
Bu nedenle ilk olarak demir depolarının neden düştüğü araştırılır ve demir eksikliğinin giderilmesi sağlanır. Ferritin değerinin yükseltilmesi hekim önerileri doğrultusunda yapılmaktadır. Hekimler tarafından verilen şurup, damla, kapsül gibi farklı formlarda olan demir takviyeleri ile ferritin değeri yükseltilebilir.
En basit olarak günlük su ihtiyacının karşılanmasında maden suyu en iyi alternatiftir. Maden suyu aynen su gibi oksijenin dokulara, demir ve hemoglobinin tüm hücrelere taşınmasında etkili rol oynar.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri