Kedi ısırıklarından kaynaklanan enfeksiyonlar, yaraları hemen sabun ve ılık suyla yıkayarak önlenebilmektedir. Kedi kuduza karşı aşılanmamışsa tıbbi yardım alınmalıdır. Bir kedi birini ısırdıysa ve kedinin kuduza karşı aşılandığına dair bir kanıt yoksa, kişi kuduz enfeksiyonu için tedavi edilmelidir.
Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
Isırık bölgesinde herhangi bir kızarıklık, şişme veya iltihaplanma olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir. Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.
Yaşanan olaydaki hayvan ev kedisi – köpeği ve ısırma sırasında hayvanın dişi geçmediyse, ısırma sonrasında kanama yoksa bölge ortalama 5 dakika sabun ve soğuk su ile yıkanıp üzeri temiz bir bezle örtülerek problem çözülebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Köpek ısırığı ve kedi ısırığı hayvan ısırığı olgularının çoğunu oluşturur. Kedi ısırığında daha fazla enfeksiyon görülür, bunun sebebi kedi dişlerinin daha keskin ve sivri olmasıdır; bu da daha derin yara demektir.
Kuduz kedi ve köpek başlarda ürkek ve korkak olur, yabancı cisimlere karşı ilgisi artar. Alışık olmadığı gıdaları yeme isteği olur.İştah azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür.Hasta hayvan sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur.
Virüsün alınması ile ilk bulguların ortaya çıkması arasında geçen inkübasyon süresi kuduz virüsüne maruz kalan kedilerde genellikle 4-8 hafta kadardır. Bu inkübasyon süresi sona erdikten sonra semptomlar görülmeye başlar. İlk semptomlar görüldükten sonra ise yaklaşık 7-10 gün içinde ölüm gözlenir.
Kuduzun kuluçka süresi tipik olarak 1-3 aydır, ama 1 haftadan 1 yıla kadar da değişebilir. Başlangıç belirtileri genel halsizlik, huzursuzluk, ateş ve baş ağrısı şeklindeki grip semptomlarına çok benzer.
Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır? Kuduz hastalığı olan bir hayvan tarafından ısırılan kişilere kuduz aşısının ilk dozu, ısırma ile aynı gün yapılır. İlk dozun verildiği günü takip eden 3. ve 7. günlerde birer doz, 14. ile 28. günler arasında bir doz daha aşı uygulanır. Bu aşılar toplam 4 dozdan oluşur.
Hayvanların ağızları çok çeşitli mikroplarla doludur. Bunlar ısırıklarla vücuda girdiğinde bakteri dokulara yerleşip büyümeye başlayabilir, sonucu da enfeksiyon olur. El ve parmaklar yüksek risk bölgeleridir. Bunun sebebi karmaşık anatomileri ve bazı derin doku yapılarına az olan kan akışıdır.
Türkiye'de kuduz vakalarının %90'ı köpek kaynaklıdır. Kuduz hastalığının önlenmesinde erken müdahale hayati önem taşımaktadır. Köpek, kedi gibi hayvanlar tarafından ısırılan ya da tırmalanan ya da temas kuran kişilerin mutlaka doktora başvurması ve mümkün olan en kısa zamanda kuduz aşısı yaptırması gerekmektedir.
Hayvan ısırıklarında ampirik antibiyotik tedavisi, Pasteurella, S.aureus, streptokoklar ve anaerobik patojenleri kapsamalıdır. İnsan ısırıklarına bağlı gelişen yara enfeksiyonlarında ise Pasteurella yerine Eikenella corodens'i kapsayacak tarzda antibiyotik seçimi yapılmalıdır. Penisilin veya ampisilin, Pasteurella spp.
Doktorlar hayvan ısırıklarının potansiyel tehlikelerine karşı uyarıyor. %80'i enfeksiyon kapan kedi ısırıkları zamanında müdahale edilmezse kan zehirlenmesine kadar gidebiliyor.
Eğer bir sokak kedisi sizi tırmalarsa, kuduz riskini değerlendirmek ve gereken önlemleri almak önemlidir. Kuduz, virüsün neden olduğu ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır ve hayvan ısırıkları veya tırmalamaları yoluyla insanlara bulaşabilir. Kuduz, tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Öncellikle bireyin, temastan önce mi yoksa temastan sonra mı aşı olacağı önemlidir. Genellikle temastan sonra 4 doz şeklinde yapılan kuduz aşısı, daha önce aşı olmuş bireyler için 0. ve 7. günlerde birer doz şeklinde yapılır.
Kuduz aşısı kaç yıl korur sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir: Riskli temas sonrası yapılan aşıların 3 yıl koruma süresi vardır.
Kedilerin kuduz oranı yapılan araştırmalara göre son yıllarda yaklaşık %4 oranında tespit edilmiştir. Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıkmadan önce kedilerde bir ısırık yarası ya da ısırılmaya bağlı abse olup olmadığı kontrol edilmelidir. Varsa hemen veterinere götürülmelidir.
Eğer çevremizde bildiğimiz ve tanıdığımız bir kedi ise aşılarının özellikle kuduz aşısı düzenli yapılmış ise tırmalaması yönünde herhangi bir risk söz konusu değildir. Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır.
Kuduz Kedi Nasıl Teşhis Edilir? Hiçbir canlı hayvanda kuduzu kesin olarak teşhis etmenin bir yolu yoktur. Kuduz tanısı yalnızca belirtileri gözlemleyerek ve semptomları doğru biçimde yorumlayarak konulabilir.
Isıran hayvan Veteriner Hekim kontrolünden sonra 10 gün süre ile kontrol altında tutulmalıdır. Gözetim süresi olan 10 gün içinde ölen hayvanın başı kuduz yönünden incelenmesi için laboratuara gönderilmelidir.
Kuduz olmayan bir evcil hayvan kuduz virüsünü taşıyarak insana bulaştıramaz. Kuduz bulaştıran hayvan kuduz hastalığından dolayı 10 gün içinde ölür.
Kuduz sıcakkanlı hayvanlarda görülen, merkezi sinir sistemini etkileyen ve ölüme neden olabilen viral bir hastalıktır. Evde bakılan kedi veya köpeğime kuduz aşısı yaptırmama gerek yok zaten hiç dışarı çıkmıyor diyorsanız yanılıyorsunuz.. Evet; her zaman evde beslenen kedilerde kuduz virüsü alma riski düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri