Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ (MÖ 3000–MS 500) ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.
Orta Çağ, Eskiçağ ile Yeniçağ arasında kalan, Roma'nın doğu ve batı olarak ayrıldığı 395 yılıyla başlayıp İstanbul'un fethiyle sonlanan dönemdir. 5. ve 6. yüzyıllar Avrupa açısından kaotik bir dönemdi.
M.S. 375 yılındaki Kavimler Göçü ya da M.S. 476'da Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle başlayan ve 1453 yılında İstanbul'un fethedilmesi ya da 1492 yılında Amerika kıtasının keşfedilmesi ile sona eren dönem, tarihi kaynaklarda Orta Çağ olarak ifade edilmektedir.
Ancak genel kabule göre, MS. 375 yılında gerçekleşen Kavimler Göçü veya 476'da Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile başlamıştır.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
İlgili 45 soru bulundu
Yeni Çağ veya Erken Modern Çağ (Erken Modern Dönem), Avrupa tarihinde Orta Çağ'ın sonu ile Yakın Çağ ve Sanayi Devrimi arasındaki dönemdir.
1492'de Kristof Kolomb Amerika'ya ve 1498'de Vasco da Gama'nın Afrika ve Hindistan'a sefer düzenledi. Bu keşifler, Avrupa ülkelerinin ekonomisini ve gücünü güçlendirdi. Bu gelişmelerin getirdiği değişiklikler, bu dönem genellikle Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ ve modern tarihin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Ortaçağ Felsefesi: Dönemlendirme
Orta Çağ Felsefesi iki döneme ayrılır: 1-Patristik dönem. 2-Skolastik dönem.
TARİHİN ÇAĞLARA AYRILMASI KİME GÖRE VE NASIL OLMALI? Tarihin çağlara ayrılmasını il defa bir Hristiyan Katoli din adamı ve büyü bir Hristiyan ilahiyatçısı Agustinus (354-430) başlatmıştır. Kendisi, Kitâb-ı Mukaddes'te geçen dünyanın altı günde yaratılmasını esas alara tarihi, altı döneme ayırmıştır.
Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalındaki çalışmalar 1789 Fransız İhtilali ile başlayıp Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıldığı 1918 yılına kadar gitmektedir.
Yaklaşık 11 asır süren Orta Çağ, 29 Mayıs 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmet önderliğindeki Osmanlı ordusunun İstanbul'u fethetmesi ile birlikte kapanmıştır. İstanbul'un fethinden sonra II. Mehmet, Fatih unvanını almış ve ''çağ açıp çağ kapatan padişah'' olarak tarihe geçmiştir.
Karanlık Çağın başlangıç ve bitiş tarihleri de tartışma konusudur. Bazıları başlangıç tarihi için 410 yılını esas alırken diğerleri Roma'da son İmparatorun hüküm süresinin bittiği 476 yılını esas alırlar. Bitiş tarihi için de Şarlman'ın Papa tarafından İmparator ilan edildiği 800 yılını esas alanlar da mevcuttur.
İlk çağın kapanışı için kavimler göçü gösterilmektedir. Kavimler göçü milattan sonra 375 yılında gerçekleştiği için İlk çağ kapanışı milattan sonra 375 olarak bilinmektedir. İlk çağın bitişi için bazı insanlar ve bazı bölgeler batı roma imparatorluğunun yıkılışı olarak kabul etmektedir.
Fetih sırasında gemileri karadan yürütüp Haliç'e indirerek savaşın seyrini değiştiren Fatih Sultan Mehmet, bu fetihle Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı açtı.
Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ (MÖ 3000–MS 500) ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.
XIV-XI. Yüzyıl Yunanistan'ın kuzeyinden gelen Dor kabilelerinin istilaları sonucu yok olmuştur. Miken Medeniyetinin düşüşünden sonra gelen dönem Karanlık Çağ olarak adlandırılmış ve bu dönemle alakalı bilgiler Dor kavimlerinin her şeyi silip süpürmesi sebebiyle yetersiz kalmıştır.
İlk Çağ ya da Antik Çağ; M.Ö. 3200 yılında Sümerler tarafından yazının bulunmasıyla başlamıştır.
Tarih öncesi devirlerden olan tunç, bakır ve demir olmak üzere üç döneme ayrılan devre maden devri denmektedir. Kolay işlenebilen madenler ve doğada saf olarak bulunan madenler tarihte ilk kullanılan madenlerdir. Demir devri tarih öncesi dönemde başlar ve yazının bulunmasından sonrasına kadar devam eder.
Kaba Taş Devri, Yontma Taş Devri veya bilimsel adıyla Paleolitik Çağ olarak tanımlanan Eski Taş Çağı günümüzden yaklaşık 2 milyon yıl önce başlamış ve 12.000 yıl önce son bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri