Alınan kararla kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar metro, otobüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçlarında seyahat edebiliyor.
Küçük köpekler (5 kg'dan küçük), orta boy ve büyük köpekler (5 kg'dan ağır), tasma ve ağızlıkları takılı olmak şartı ile günün her saati seyahat edebilirler.
Nihayetinde, 25.07.2017 tarihinden itibaren Şehir Hatlarına bağlı vapur seferlerinde evcil hayvan taşıma kuralları güncellendi. Artık, evcil hayvanınız kafesi ile birlikte, kafesi yok ise ''ağızlık'' takmak suretiyle, yolcuların oturma alanı dışında kalan bölgelerde sahibinin yanında seyahat edebileceklerdir.
Kanuni düzenlemelerde sahipsiz hayvanlar tarafından oluşan zararlar bakımından idare yani ilgili belediyeler sorumlu tutulmuştur. Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde, sahipsiz hayvanların bakımı ve gözetiminden yerel yönetim olan belediyelerin sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır.
Bence toplanıp bakımı yapılmalı ve iyi durumda olup saldırgan olmayanlar sokaklara tekrar salınmalı. Köpeklerin ve kedilerin bakımı yapılmalı. Hayvanlara özen göstermeliyiz sonuçta hem hayvanların hem de insanların yararına olur.
İlgili 21 soru bulundu
Anılan maddelerin değerlendirilmesinden, sahipsiz veya başıboş hayvanların denetim ve kontrol görevi öncelikle ilçe belediyelerine aittir.
Dr. Murat Arslan, 14 Ocak'tan sonra barınaktaki yasaklı ırk köpeklerin sahiplenilemeyeceğini söyledi. Murat Arslan, "Kayıt altına alınıp, çip takılıp ve kısırlaştırılmış köpekleri sahiplenmek mümkün olmayacak" dedi. 'Yasaklı ırk' diye belirlenen köpekler için son kısırlaştırma tarihi 14 Ocak 2022 olarak belirlendi.
Eğer saldırıya uğradıysanız ve kurtulma imkanınız yoksa yavaşça yere yatın, top gibi yatın, kafanızı boğazınızı el ve kollarınızı koruyun. Ölü taklidi yapın (hızlıca yatma ve çömelme hareketlerinden kaçının) Kendi köpeğiniz bile olsa anesteziden uyanan köpeğe yaklaşmayın, kokunuzu alamadığı için sizi tanıyamaz.
Alo 153 Beyaz Masa'yı arayarak; olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle, yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.
Kafes ve ya taşıma çantası ölçüsü 23 x 40 x 50 cm den büyük olan evcil hayvanlar yolcu gemisi ve arabalı vapur yolcu salonlarına kabul edilmez.
Buna göre metro, otobüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçlarında rehber ve 5 kilogramdan hafif köpekler, kediler ve kuşlar gün boyu, 5 kilogramdan fazla köpekler ise 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışında yolculuk yapabilecek.
Ücretli alana, önlemi alınmış kafeste taşınabilen evcil hayvanlar dışında hiçbir evcil hayvan sokulmaz.
Evcil hayvanınız ile geçişlerde evcil hayvanınızın öncelikle çipi bulunmalı ve Avrupa standartlarına uyumlu bir aşı pasaportu bulunmalıdır. Ek olarak kedi ve küçük cins köpekler için saklama kutusu, büyük cins köpekler için tasma ve ağızlık gibi güvenlik önlemleri zorunlu olup sorumluluk yolcuya aittir.
Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre; "Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında, hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir.
Orta Boy ve Büyük köpekler, Refakatçi ve küçük boy olarak tanımlananlar dışındaki köpekler, 50 cm. uzunluğu geçmeyen tasması ve ağızlığı yolculuk boyunca kesinlikle çıkartılmamak şartı ile 07.00-10.00 ve 16.00-20.00 saatleri dışındaki saatlerde seyahat edebilirler.
Eğer hırlıyor, dişlerini gösteriyorsa, sırt tüyleri kabarıksa, kuyruğu bacaklarının arasında bir durumdaysa saldırmak istediğini anlayabiliriz. Kuyruğunu sallayarak, küçük havlama şekilde yanınıza gelen köpekler ise bizimle oyun oynamak veya beslenme ihtiyacı için çaba gösteriyor olabilir."
İnsanlar gibi köpeklerde geceleri duydukları seslerden ürkerler. Bir köpek geceleri korkarsa, duydukları her şeye havlamaya başlarlar. Ayrıca, duydukları sesler sonrası sizi de uyarmak için havlayabilirler. Yalnızlık, köpeklerdeki gece havlamalarının en büyük tetikleyicilerinden biridir.
Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir (2023).
Köpeklerde mikroçip fiyatları da kedilerde olduğu gibi zorunluluktan dolayı bir hayli cüzi miktarlardadır. 2023 yılı itibarıyla köpeklere çip taktırmak için Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı müdürlüklerde ödemen gereken ücret 75 TL'dir.
Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek.Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) ile yapılacak.
Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir. Evcil hayvanlarını kısırlaştırmak isteyenler belediye veterinerlerini arayarak ya da internet üzerinden randevu alabilirler.
- 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, İl Hayvanları Koruma Kurul Kararı ve Büyükşehir Belediye Meclis Kararı gereğince vatandaşımız ya da kurumlar bağlı bulunduğu ilçe belediyesine telefon veya dilekçe ile müracaat eder.
Madde 2-1.Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. 2.Bir tür hayvan olan insan,öbür hayvanları yok edemez,bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez,bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. 3.Bütün hayvanların insanlarca gözetilme,bakılma ve korunma hakları vardır. korkutmadan yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri