Tarhana çorbasının direkt olarak öksürüğe iyi geldiği söylenemez. Ancak zengin içeriği ile bağışıklığı arttırarak öksürüğe sebep olan hastalıkların kazanılması zorlaşır. Bu nedenle öksürüğe iyi geldiği söylenebilir.
Özellikle soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklarla karşılaştığımız zaman doğal tedavi yöntemlerinden biri olarak tarhana bilinir. Tarhana soğuk algınlığına karşı oldukça iyi gelmektedir. 1 hafta boyuna her öğününüzde tarhana tüketmeniz durumunda soğuk algınlığı şikayetleriniz kısa süre içerisinde ortadan kalkar.
Tarhana, içeriğinde bol miktarda karbonhidrat bulundurur. Bu özelliği sayesinde yorgunluk, halsizlik gibi sorunları iyileştirir. Hastalık gibi durumlarda tarhana çorbasını ilk seçenek olarak kullanmak iyi bir tercih olacaktır.
Tarhana da yoğurt ve birçok bitki kullanıldığı için sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinir. Bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı, nezle gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürür. Kemik gelişimini destekler ve güçlendirir. Kötü kolesterolü azaltır, yüksek tansiyonu düşürür.
İlgili 23 soru bulundu
Tarhana, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu önler. Aynı zamanda tarhana, astım, bronşit ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde de sıkça tercih edilir. Beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda vücuttaki virüslerin yok edilmesini sağlar.
Tarhana insan sağlığı için çok iyi olan hem probiyotik hem de prebiyotikler taşıdığı için sinbiyotik olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır.
Tarhan çorbası, içerdiği zengin probiyotik ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığa bağlı görülen grip ve nezle gibi hastalıklara oldukça etkili olan tarhana çorbasının kış aylarında sık sık tüketilmesi tavsiye edilir.
Ekşilisi içilir, kahvaltıda içilir, akşam yemeğinde içilir, sahurda içilir. Tarhana çorbası bir çorbanın alabileceği en güzel hallerden, çorba tariflerinden en sevilenlerinden biridir.
Tavuk Suyu Çorbası: Tavuk suyu, boğazı rahatlatır ve vücudu besler. Ayrıca antienflamatuar özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bal ve Limonlu Çorba: Bal ve limonlu çorba, öksürüğü hafifletmek için doğal bir seçenektir.
Yayla Çorbası
Güçlü bir bağışıklık için soğuk algınlığına iyi gelen gıdalar arasında yer alan yayla çorbasını tüketebilir, nezle semptomlarının hafiflemesine katkıda bulunabilirsiniz.
Boğaz ağrısına iyi gelen çorba denildiğinde ise ilk akla gelenler tarhana, tavuk suyu çorba, işkembe ve mercimek çorbasıdır. Özellikle bu çorbalara eklenen zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı acı biber, nane gibi baharatlar ve limon boğaz ağrısına şifadır.
Kemiklerin Güçlenmesini Sağlar
Tarhana içeriğinde bulundurduğu malzemeler sayesinde son derce yüksek mineral ve vitamine sahiptir. Bu da özellikle çocuklarda kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır.
İçine kurutulmuş ekmek parçaları konarak isteğe göre yanında turşu, nane, yeşil biber, turp, taze üzüm, domates ile servis yapılabilir.
Tarhana çorbasının aynı gün tüketilmesi önerilse de buzdolabında saklanabilir. Muhafaza etmek için bulunduğu tencere yeterli olacaktır. Ancak tarhana çorbasından çok az kaldıysa cam bir kavanozda, ertesi gün tüketmek üzere saklayabilirsiniz. Tarhana çorbası dolaba kaldırıldıktan sonra üstü mutlaka kapatılmalıdır.
Her ülkenin yemek kültürü ve geleneksel yemekleri önemlidir ve o ülkeye özgü olarak bilinen bazı yiyecek ve içecekleri bulunmaktadır. Tarhana da Türk mutfağı için bunların başında gelen ve örnek gösterilebilecek önemli yiyeceklerden bir tanesidir.
21 gün boyunca çiğ fermantasyon ile dinlendirme , gıda karışımının içerisindeki yararlı bakterileri aktive etmek için en ideal yöntem.
Yoğurt, bilinen en iyi probiyotik gıda olsa da, kefir daha iyi bir bakteri kaynağıdır. Kefir, birkaç ana dost bakteri ve maya türü içermektedir. Bu da kefiri çeşitli ve güçlü bir probiyotik yapmaktadır. Yoğurt gibi kefir de laktoz intoleransına sahip kişiler tarafından iyi tolere edilmektedir.
Fermente besinler ve süt ürünleri dışında kimi meyve ve sebzeler de probiyotik açısından zengindir. Örneğin muz, elma ve şeftali gibi taze meyvelerin yanı sıra kuru incir ve kuru kayısı; sebzeler listesinde ise pırasa, bezelye, soğan, pancar ve lahana probiyotik kaynağıdır.
Tarhana atıştırmalık bir cips olarak veya çorba olarak dört mevsim tüketilmektedir. Kendine has bir tadı ve aroması olan tarhanalar sade olarak veya isteğe bağlı olarak çeşitli dip soslarla tüketilebilir.
Pirinç, patates, beyaz peynir, yoğurt, ekmek, mercimek, tarhana çorbası, haşlanmış et, tavuk, balık, haşlanmış yumurta gibi enerjiden zengin, protein de içeren, posasız, yumuşak besinler verilmeli.
Tarhananız eriyip çorba kaynamaya başladığında salçayı da ilave edip karıştırarak çorbaya yedirin. Sarımsakları tuzla ezip çorbanıza ilave edin. Son olarak zeytinyağını çorbanın üzerine gezdirip bir taşım daha kaynatın. Ardından sıcak servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri