Bademciğin tek taraflı olarak şişmesi durumu, adenovirüs olarak isimlendirilmektedir. Bu durum çoğunlukla enfoksiyon sebebi ile meydana gelmektedir. Öpücük hastalığı ismi ile de bilinen Ebstrein Barr virüsü ya da adenovirüs sebebi ile tek bir bademciğin şişmesi durumu meydana gelebilmektedir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Bazı durumlarda, tek taraflı bademcik şişmesi ve kulak ağrısı rahatsızlıkları bir arada görülür. Bakteriyel bademcik iltihabı için doktorlar tarafından genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır.
Bademcik iltihabı durumunda dinlenme, tuzlu su gargarası (1/8 oranında tuz ve su karışımı), ballı ılık çaylar ve pastil kullanımı semptomların hafiflemesini sağlar. Aynı zamanda, çocuklarda buzlu dondurma tüketimi de bademciklerdeki şişliğin inmesi açısından önerilen yöntemlerden biridir.
İlgili 25 soru bulundu
Bademciğin tek taraflı olarak şişmesi durumu, adenovirüs olarak isimlendirilmektedir. Bu durum çoğunlukla enfoksiyon sebebi ile meydana gelmektedir. Öpücük hastalığı ismi ile de bilinen Ebstrein Barr virüsü ya da adenovirüs sebebi ile tek bir bademciğin şişmesi durumu meydana gelebilmektedir.
Bademcik şişmesi çoğunlukla bakteri ve virüslerin sebep olduğu iltihaplanmadan kaynaklanır. Bademcik şişmesinin sebepleri arasında strep boğaz gibi bakteriyel enfeksiyonlar, mononükleoz veya grip gibi viral enfeksiyonlar ve peritonsiller apseler yer alır.
Çok can acıtan ve tek taraflı veya çift taraflı boğaz ağrısı şeklinde görülen ağrının nedenin genellikle enfeksiyondur. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar buna sebeptir. Tonsilit adı verilen ve bademciklerin maruz kaldığı bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon bilhassa çocuklarda yaygındır.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
Ilık ve limonlu su hazırlayıp soğuk havalarda tüketerek bademcik şişmesinin önüne geçebilirsiniz.
Bunun da temel nedeni virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların tek taraflı olarak iltihaba yol açmasıdır. Tek taraflı bademcik şişmesi kaç günde geçer sorusunun da yanıtını verelim. Genel olarak bademcik şişmesi 7-8 gün kadar sürer ancak doktor kontrolünde yapılan tedavilerle bu süre daha da aza indirilebilir.
Bademcik enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Vakaların yaklaşık olarak %15 ila 30'unda ise durum bakteri kaynaklıdır. Bu olgularda, etken mikroorganizma çoğu zaman streptokok isimli bakterileridir.
Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır. Hastada uykuda nefes durması (apne) oluyorsa, apne tehlikeli bir hastalık olduğundan alınmalıdır.
BADEMCİK İLTİHABI NASIL GEÇER? Hafif bademcik iltihabı vakası, özellikle soğuk algınlığı gibi bir virüsün buna neden olması durumunda mutlak bir tedavi gerektirmez . Bademcik iltihabında yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemlidir. Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir.
Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları boğazın sol tarafında ağrı oluşturan hastalık türleridir. Sol tarafta ağrı hisseden kişiler doktorlara başvurarak gerekli muayene işlemlerini yaptırması öneriliyor. Enfeksiyon olması durumunda ilaç tedavisine kısa süre içinde başlanması gerekir.
Bademcik şişmesi veya iltihaplanması tıpta “tonsillit” olarak bilinir. Tonsillit durumunda bademcik şişmesine ek olarak yutma problemleri, boğaz ağrısı, hassasiyet vb. görülebilir. Her iki bademciğin şişmesi gibi tek taraflı bademcik şişmesi de mümkündür.
A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok kaynaklı bademcik iltihapları uygun şekilde tedavi edilmezse, kalp, eklemler, beyin ve böbrekleri etkileyen ve ciddi sonuçları olabilen ikincil hastalıklara da yol açabilir.
Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir. Bademcik neden iltihaplanır? Virüs ve bakterilerin bademciklere yerleşerek enfeksiyona neden olmaları sonucu bademcikler iltihaplanmaktadır.
Bademcik kanserinin tanısı ağız ve boğazın muayenesi ile başlayabilir. Bu kanser boğazın arkasında bulunan, oval şekilli, tonsil (bademcik) olarak adlandırılan yapılarda anormal hücreler oluştuğunda gözlenir. Doktorunuz şişlikler açısından boğazınızı muayene edip, bir ayna ve ışık ile ağız içini inceleyebilir.
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı genellikle beş ila yedi gün sürer ve tıbbi tedavi gerektirmeden kendiliğinden sona erer. Ancak bireyler viral enfeksiyonun neden olduğu ağrı ve ateşi hafifletmek için genellikle hafif ağrı kesicilere yönelebilir.
Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir. Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.
Normal bir boğaz ağrısı evde 4 gün ile 10 gün içinde geçmesi beklenen bir durumdur. Fakat bunun daha uzun sürmesi, iltihaplı olması ya da kronikleşmesi de mümkündür. İltihaplı boğaz ağrısının etkileri daha fazla olduğundan doktora gitmek ve doktor tedavisi almak daha etkilidir.
Bademcik iltihabının klasik belirtisi, boğaz ağrısıdır. Ağrı, kulaklara veya boyuna vurabilir. Boğaz ağrısının yanında ateş, yutma güçlüğü ve boyunda şişlikler görülebilir.
Bademcikler içerisinde pis kan ve iltihap bulunmaktadır. Doktor kontrolü olmadan patlatılması ise çeşitli hastalılara ve enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Bu sebeple mantıklı bir yöntem değildir.
Bademcik şişmesi ve bademcik iltihabı yaşlılarda ve özellikle çocuklarda sık görülen, ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri