Özellikle kasık ağrıları en sık rastlanan sorunlar arasında yer almaktadır. Kasıkta dolgunluk hissi ile birlikte sağ ve sol kasıkta ağrılar çok sık görülmektedir. Bu ağrıların pek çok nedeni olabilir. Bunların başında adet ağrısı, miyomlar, kistler, rahim enfeksiyonları gibi konular olmaktadır.
Adet öncesi sol kasık ağrısı da yaygın olarak kadınlarda görülür. Yumurtalık kisti, erken menopoz gibi durumların birer işareti olabilir. Riskli gebelikler ve düşük de sol kasık ağrısı ile kendini belli etmektedir.
Sol kasık ağrısı ile beraber ortaya çıkan akıntı, genel olarak kadınlarda yumurtalık kistlerinden ötürü ortaya çıkar. Herhangi bir sebepten ötürü yırtılan yumurtalık kistleri, bilhassa kadınların yumurtlama döneminde veya adet döneminde şiddetli ağrıya ve akıntıya sebep olur.
Kadınlarda sol kasık ağrıları ise, üreme organlarındaki rahatsızlıklar, idrar yolu enfeksiyonu iltihaplanmaları, apandist, dış gebelik, hamilelik, rahim ve yumurtalık sorunları ve iskelet sistemi hastalıkları gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Hamilelikte kasık ağrısı sıkça görülen rahatsızlıklardan biridir. Kasık ağrısı sol veya sağda görülebilir. Ancak baş ağrısı, mide bulantısı ve bağırsak sorunları ile beraber görünüyorsa mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir. Hamilelikte Sol Kasık Ağrısı Neden Olur ve Ne Kadar Sürer?
İlgili 38 soru bulundu
hamilelikte kasık ağrısı, genellikle gebeliğin ilk haftalarında yaşanabileceği gibi gebeliğin son 3 aylık döneminde de meydana gelebilir. Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyor olması nedeniyle hafif bir ağrı hissedilebilir.
Gebeliğin ilk haftalarında kasık ağrısı, karın ağrısı olması normaldir.
Tek taraflı kasık ağrısı genellikle bu bölgede yer alan kas ve ligamentlerdeki zorlanma, çekme veya yırtılmalara bağlı meydana gelir. Özellikle düzenli zorlayıcı egzersizler yapan sporcular bacağa vuran kasık ağrısı gelişimi açısından riskli grubu oluşturur.
Hamileliğin en önemli ve erken belirtisi adet gecikmesidir. Adet gecikmesi yaşayan bir kadında mutlaka gebelik varlığı araştırılmalıdır. Kasık ağrısı bir gebelik belirtisidir. Erken gebelik döneminde adet sancısına benzer bir şekilde görülebilir.
Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir.
Adet öncesi gerginlik, yani premenstrüel sendrom ya da kısaca PMS, adet öncesi dönemde kadınlar tarafından yaşanan duygudurum dalgalanmaları, göğüslerde hassasiyet, yemek isteği, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi çok çeşitli belirti ve semptomların bütününe verilen isimdir.
Adetten 1 ila 3 gün önce başlayabilen bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat sonra en üst seviyeye ulaşır ve 2 ila 3 gün içinde azalır. Ağırlık hissi veren, sürekli bir ağrı (kasıklarda ya da iç bacaklarda da hissedilebilir).
Bu belirtiler bazen şiddetli olurken bazen hafif yaşanırlar. Belirtiler genellikle reglden 7 veya 10 gün önce başlar. Regl başlangıcı yaklaştıkça daha kötüye giderler.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Ağrı veya hafif kramplar hamileliğin göstergelerinden kabul edilir. Çoğu zaman normal bir durum olup tehlike taşımaz. Adet olacakmış gibi bir ağrı hissi hamilelikte görülebilir ancak adet ağrısı gibi bir ağrı görülmesi her zaman hamilelik anlamına gelmez.
Yaşanan kanama, kadının her ay yaşadığı adet kanamasından farklıdır. Lekelenme tarzında, yoğun olmayan bu kanama; embriyonun rahme tutunduğunun işaretidir. Halk arasında “yerleşme kanaması” olarak da bilinmektedir. Akıntı ise erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Hamileliğin İlk Haftası Ağrı Olur mu? Hamileliğin ilk haftasında ağrı gibi belirtiler genellikle belirgin değildir. Döllenmiş yumurta rahime yerleşirken veya gebelik hormonları yükselirken bazı kadınlar hafif karın ağrıları veya kasık ağrıları yaşayabilirler, ancak bu ağrılar tipik olarak hafif ve kısa süreli olur.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Hamileliğin dördüncü veya beşinci haftalarında kasık ağrıları görülebilir. Bunun dışında kadınların adet öncesi dönemlerinde de kasık ağrıları görülmektedir. Bu nedenle hamilelikte veya adet öncesi dönemde diğer belirtilere de dikkat edilmesi gerekir.
Kadınlarda görülen kasık ağrısına en çok sebep olan neden, üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da kadınlarda kasık ağrısının sebepleri arasındadır.
Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Kasık bölgesi hamileliğin hemen her döneminde ağrı hissedilebilen bir bölgedir. Hamileliğin ilk haftalarında rahmin büyümeye başlaması ve kanlanma artışına bağlı olarak oluşabilen kasık ağrıları, ilerleyen haftalarda ağırlığın artışı ve rahmi asan bağların gerilmesine bağlı ortaya çıkabilmektedir.
8- Bel, karın ve kasık ağrısı
Fetusun rahme yerleşirken meydana getirdiği bu ağrılar hafif kasılma ve kramp şeklinde kendini hissettirebilir.
Hamilelikte Kasık Ağrısı Ne Zaman Başlar? Gebelikle birlikte anne adayının vücudu hem fizyolojik hem de hormonal olarak değişikliğe uğramaya başlar. Gebeliğin ilk haftalarında çok hissedilmese de rahmin ilk iki ayda büyümeye başlamasıyla birlikte kasık ağrıları görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri