Akıllı lensler için erken yaşlarda takılmayacağını belirtmiştik. Çünkü en az iki açıdan (yakın ve uzak) görme bozukluğunuzun olması gerekiyor. Ancak yine de en erken takılabilecek yaş sorulduğunda buna 45 yaş yanıtını verebiliriz. Orta yaş olarak geçen 45 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyacı halinde akıllı lens takılabilir.
Bu lensle takıldıktan sonra ışıklarda uzama, genişleme gibi rahatsızlıklar sık görülmektedir. Bu nedenle uzun yol sürücülerinde akıllı lens kullanımı uygun değildir. Ayrıca 45 yaşının altındaki kişilere akıllı lens uygulanması genellikle doğru değildir.
Temelde kataraktı olup katarakt ameliyatı olacak bireylerden gözü uygun olanlara uygulanır. Hangi gözün uygun olduğuna doktorunuz muayene sırasında karar verir. Ayrıca 45 yaş üstü kataraktı olmayıp yakın ve uzakta kullandığı gözlükten kurtulmak isteyenlere de uygulanmaktadır.
Kontakt lens kullanmak için belirlenmiş minimum bir yaş sınırı yoktur. En önemli soru, çocuğunuzun lenslerin kullanımını ve bakımını doğru şekilde gerçekleştirecek kadar olgun ve motive olup olmadığıdır çünkü kontakt lensler özellikle iyi bir hijyen ve bakım gerektirir.
Trifokal GİL'ler, katarakt nedeniyle görme sorunları olan hastalarda yada ileri derecede gözlük numarasına sahip olup yüksek numaralı kalın camlar nedeniyle görme kalitesi düşük olan yada gözlüğün ağırlığından gözlüğü taşıyamayan ve gözlükten kurtulmak isteyen ancak lazer cerrahisine uygun olmayan genç hastalar için de ...
İlgili 17 soru bulundu
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Muayenede özellikle kornea ve gözün ön kamara derinliği değerlendirilmektedir. Ameliyat olunmasına engel olabilecek her hangi bir durum yoksa günümüzde miyopide yaklaşık 8 - 10, hipermetropi de ise 5 numaranın üstündeki kırma kusurlarına Fakik göz içi lens ile müdahale edilebilmektedir.
Özellikle, renkli lenslerin kaç yaşında takılması gerektiği konusu, son dönemlerde oldukça sık sorulmaya başlanmıştır. Öncelikle, kontakt lens ve diğer lenslerin kullanımı için yaş sınırı bulunmamaktadır.
Bu yüzden boştan yere sadece fiziksel değişiklik ve görünüşü değiştirme amacıyla 18 yaş altı lens kullanımı da daha büyük yaşlarda lens kullanımı da önerilmez ama lenslerin kullanım için yaş kıstası yoktur. İsteyen herkes lens kullanımı sağlayabilir ve lenslerini takabilir.
Kontakt Lens Kullanımına Ne Zaman Başlanılır? Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Akıllı lens ameliyatları SGK kapsamında değildir ve bu sebeple sigorta karşılamamaktadır. Pek çok hasta bu durumda özel hastaneleri tercih ederek akıllı lens ameliyatı yaptırabilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için hastanenizle temas kurmanızı tavsiye ederiz.
Sadece gözlüklerin atılması amaçlı bu ameliyatların yapılması durumunda ise özellikle yüksek miyop hastalarında sıradan katarakt ameliyatlarına göre daha fazla retina dekolmanı ve koroid kanaması gibi komplikasyonlarla karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu durumlar, hasta ile mutlaka konuşulmalıdır.
Burada kullanılan merceğin numarası ve türü (akıllı lens, astigmatlı lens gibi) her hasta için ayrı hesaplanır ve değerlendirilir. Damla ile uygulanan anestezi altında dikişsiz bir şekilde uygulanır. Başarılı bir cerrahi müdahale ile yerine konulan yeni merceğin kendiliğinden kayması söz konusu değildir.
Günlük numarasız renkli lens fiyatı ortalama 75 TL'den başlar, lensin yapısına göre 800 TL gibi rakamlara bile ulaşabilir. Aylık ve 3 aylık numarasız renkli lens fiyatları ise genelde 140 TL ile 300 TL arasındadır. Yıllık numarasız renkli lens fiyatları ise 150 TL'den başlayıp 800 TL gibi rakamlara ulaşabilir.
Akıllı Lens (göz içi kalıcı lens) kontakt lensler gibi gözün dış yapısına değil gözün görme görevini yerine getirebilmesini sağlayan merceğin yerine yerleştirilmektedir. Bu sebepten saydam bir yapıya sahiptir .
Ameliyat sonrası göz bir gece kapalı kalır ertesi gün göz pansumanı yapılır ve göz açılır. Tamamen iyileşme ortalama 3-7 gün arasında değişir. Bir göz yapıldıktan 3 gün sonra diğer göz ameliyatı yapılır.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Lens Numarası: Lens numarası ile gözlük numarası 4 numaraya kadar birbirine yakındır. Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder.
Yani numaralı lenslerin reçete edilmesi için belirli yaş limitleri yoktur, ancak çok erken yaşlarda kontakt lens.
Kontakt lensi kimler kullanamaz ? Kronik enfeksiyonu olanlar ve ilaç kullanmak zorunda olanlar, gözünde tekrarlayan kornea tahrişi olanlar, göz kapağı bozukluğu olanlar, kuru göz hastaları, bazı göz tansiyonu operasyonu geçirenler ve el becerisi yeterli olmayan kişiler kontakt lens kullanamaz.
Lens çok uzun süre kullanılırsa veya göz kuruluğu ortaya çıkarsa sertleşmeye başlar. Lens sertleştikçe göz kapağına batar ve gözde yanmaya neden olur. Bu ise lensin korneayı inceltmesine neden olmaktadır.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri