Duraklamanın yasak olduğu yerler: Sol şerit üzerinde, 3. Yaya okul ve diğer geçitlerde, 4. Kavşaklarda, tünellerde, eğimlerde, köprülerde, bağlantı yollarında ve bunlara yerleşim yeri içinde 5 metre dışında 100 metre mesafe içinde, 5. Tepe üstlerine yakın yerlerde, dönemeçlerde, 6.
· Bütün Karayollarında: Karşıdan gelen trafiğe ayrılan şeride girmek, Gidişe ayrılan şeritlerden en soldaki şerit, sadece geçme ve dönme hallerinde kullandır, bu şeridi sürekli işgal etmek yasaktır. Seyir halinde ki bir araç ancak; geçme, dönme, durma, duraklama ve park etme amacıyla şerit değiştirebilir.
Çok şeritli ve emniyet şeridi olan yollarda geçiş üstünlüğü olan araç emniyet şeridini kullanır. Emniyet şeridi yok ise genelde sağ şeritten gitmek isterler. Sol şeritteki araçlar sağdaki araçların yanaşabilmesi için yol verir.
Basit olarak anlatmak gerekirse, trafiğe göre 7-8 km/s yavaş giden bir otomobilin kazaya neden olma olasılığı, aynı oranda hızlı gidene göre çok daha fazla. Bu yüzden - ülkemizin kanayan yarası, sol şerit aşkına karşı - bazı ülkeler dönüş ve geçişler haricinde sol şeritte gitmeyi yasaklayan kurallara sahip.
1-İki Şeritli Yol : Bütün araçlar sağ şeritten gidecektir. Sol şerit kurallara uymak şartı ile geçiş için kullanılır. 2-Bölünmüş Yol(2 Şeritli) : Bütün araçlar sağ şeritten gider.
İlgili 38 soru bulundu
Sol şerit ihlali cezası nedir? Karayolları Trafik Kanunu'nun 46/2-a kodlu maddesi sol şerit ihlal cezası olarak da bilinmektedir. Bu madde sol şeridin kurallarına riayet etmeme durumlarında kullanılır. Sol şeritlerin sadece acil durumlarda kullanılanılma izni vardır.
Devamlı Yol Çizgisi
Bu yol çizgisi boyunca hiçbir sebeple sollama veya sol şeride geçilmez. Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavşak,tepe üstü,dönemeç, yaya geçidi,köprü,tünel gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez.
◊ Sol şerit ilerleme şerididir, sürekli sabit hızla gidip şeridi meşgul edemem. ◊ Kurallara göre otobanda sollama şeridi olan sol şeridi solladıktan sonra terk etmem gerekiyor.
sol şerit nedir. ne işe yarar adından da anlaşılcağı gibi. sol şerit aslında sollama şehridir. yani en sol şeritte sollamanızı yaparsınız ve tekrar. orta şeride ya da sağ şeride geçersiniz. fakat ülkemizde bu kanun çok fazla uygulanmıyo aslında. sol şeritten sürekli giderseniz.
Sol şeritler sadece acil durumlarda kullanılmakta ve bu durumların dışında kullanıldığında 46/2 – a maddesine göre trafik cezası sebebi olarak nitelendirilmektedir. 2021 yılında yapılan düzenlemeler ile birlikte sol şerit ihlal cezası 341 Türk Lirası cezai işleme tabii tutulmuştur.
· Bütün Karayollarında: Karşıdan gelen trafiğe ayrılan şeride girmek, Gidişe ayrılan şeritlerden en soldaki şerit, sadece geçme ve dönme hallerinde kullandır, bu şeridi sürekli işgal etmek yasaktır. Seyir halinde ki bir araç ancak; geçme, dönme, durma, duraklama ve park etme amacıyla şerit değiştirebilir.
Geçiş yolundan, karayoluna çıkan araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorlu araçların, sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Motorsuz araçlar, motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır.
Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. Geçilecek aracın sürücüsü ses ve ışık cihazları ile uyarılarak,geçerken kullanılan şeritte güvenli mesafe gidildikten sonra işaret verilip izlenecek şeride girmekle tamamlanır.
Araçların sağından, hele sağ banketten geçiş yapılamaz. Ancak, sola dönüş yapan araçların, yolun ortasından giden tramvayların ve görevi gereği yolun solunda bulunan "geçiş üstünlüğüne" sahip araçların (en basit örnek orta refüjleri temizleme aracı) sağından geçilebilir.
Sola ya da sağa dönüş yapmak için dönüş yapacağınız şerit kısmına geçmeniz gerekmektedir. Geçmeden diğer şeritlerden dönüş yaparsanız suçlu siz olursunuz.
2)Sürüşe Sağ Şeritte Başlayın
Otobanda ilk kez araba kullanırken, sadece sağ şeritten sürmelisiniz.
Acil durumlar dışında sol şeridin kullanılması trafik kurallarının ihlal edildiği anlamına gelir. 46/2-f maddesine göre bu kuralı ihlal eden kişiler cezaya tabi tutulur. Tespit edilen sol şerit ihlalinin cezası 2023 yılı için 4. 064 TL olarak belirlenmiştir.
Teorikte trafiği sağdan akan ülkelerde tüm araçlar için sağdan geçmek yani sağlamak yasaktır. Araçların sağından, hele sağ banketten geçiş yapılamaz.
nizami sollama yapan araç, isterse 80kmh hızla sol şeritten gidiyor olsun, arkadan gelen hızlı araç onu beklemek zorundadır. geçiş, sol şeritten yapılır, geçen araç, geçtiği aracın hızından hızlı olmalıdır. geçiş, önde geçiş yapan başka araç varsa, sollamasını tamamladıktan sonra yapılır.
6- İki yönlü dört veya daha çok şeritli yollarda, aksine bir işaret bulunmadıkça motosiklet, otomobil, minibüs, kamyonet ve otobüs dışındaki araçları sürenler, geçme ve dönme dışında, en sağ şeritten sürmek zorundadırlar.
otoyolda en sol şerit sollama şerididir. yani aslında otoyol 2 şeritli ve hız sınırı 120 olan bir yoldur. trafik sıkıştığında veya hızlı gitmek isteyen varsa sol şeritten sollama yaparak önündekini geçer ve orta şeride geri döner.
1. Kesik kesik yol çizgisi: Trafik kurallarına uyulması şartıyla sürücüler öndeki araç geçilebilir, şerit değiştirilebilir. 2. Devamlı yol çizgileri: Bu çizgi boyunca hiçbir sebeple öndeki araç geçilmez, şerit değiştirilmez.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile gece selektör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Bu kurala göre yapmanız gereken şudur: Trafiktesin ve önündeki araç bir ağacın ya da herhangi büyük bir cismin yanından geçiyor. Sen de de tam o noktada 88, 89 şeklinde 2 saniye saymalısın. Öndeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmediysen takip mesafeni koruyorsun demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri