IBAN numaraları bazı banka kartlarında belirtilse de bunun güvenli olmayacağı düşünülerek kartlarda çoğunlukla IBAN'a yer verilmez.
IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.
Kredi kartı hesaplarına IBAN verilmemektedir. Bu nedenle kredi kartı numarasına yapılan para transferlerinde IBAN kullanılmamaktadır.
IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir? IBAN numaranızı hesabınızın bulunduğu banka şubesinden, bankanızın kurumsal internet sitesinde bulabileceğiniz IBAN sorgulama alanından, internet şube ve mobil şube uygulamasından ya da çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz.
Ülke kodu + kontrol hanesi + banka/kurum kodu + rezerv alanı + temel hesap numarası alanı. Bu sayede Türkiye'deki banka hesapları uluslararası standartlara uygun bir şekilde tanımlanır. Örneğin, Türkiye'deki bir banka hesabının IBAN numarası aşağıdaki gibi görünebilir: TR12 0006 1005 1978 6457 8413 01.
İlgili 19 soru bulundu
IBAN öğrenmek istediğiniz hesaba ait kartın üzerinde yer alan TR ile başlayıp 16 haneli numara IBAN numarasıdır. Bu numara bazı kartların arka yüzünde de olabilir. Bazı banka kartlarının üzerinde ise hiç olmaya da bilir. Bazı banka kartlarının ise sadece hesap numaranız yazar.
İngilizcesi “International Bank Account Number” olup Türkçe karşılığı “Uluslararası Banka Hesap Numarası”dır.
Türkiye IBAN'ı 26 haneden oluşmaktadır. İlk 2 hane ülkemizin uluslararası kodu olan TR'dir. İzleyen 2 hane kontrol basamaklarını oluşturmakta ve IBAN'ın doğrulanmasında TBB / IBAN Uygulaması / Ekim 2009 1 Page 2 kullanılmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir.
Pek çok bankanın web sitesinde hesap numarası girilerek IBAN karşılığını öğrenebileceğiniz çeviriciler sunulmaktadır. Bankaların sundukları bu tip çeviricilerde, girilen hesap numaralarının doğruluğu kontrol edilmeden IBAN karşılığı gösterilmektedir.
IBAN numarasını kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde bulmak mümkün. Kartın ön yüzünün alt kısmında detaylı şekilde TR ile beraber 24 haneli numara verilmektedir. Böylece toplamda IBAN numarası 26 haneden oluşur. Herhangi bir dijital işlem yapılmak istendiğinde bu 26 hane eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır.
Kartınızın ön yüzünde kredi kartı numaranız yer alırken, arka yüzünde ise banka kartı numaranız yer alır.
İstanbulkartınızın arkasındaki 04 ile başlayan 14 haneli numara okunmuyorsa kartın üzerindeki QR kodu okutarak bu iki numarayı öğrenebilirsiniz.
Kart Numarası Nedir? Ülkemizde kullanılan kredi kartı ve banka kartlarının hepsinin üzerinde basılı olan bir sayı dizisi bulunur ve bu 16 adet rakam parçalara bölündüğünde bir anlam taşır. Kredi kartı veya banka kartı üzerinde bulunan ilk rakam, kartın hangi ödeme sistemini kullandığını belirtir.
Banka hesap numarası aynı zamanda IBAN olarak da bilinmektedir. IBAN kelimesinin açılımı ise International Bank Account Number olarak ifade edilebilir. Kelimenin Türkçe anlamının ise Uluslararası Banka Hesap Numarası olduğu bilinmektedir.
Kartınızın ön yüzünde kredi kartı numaranız yer alırken, arka yüzünde ise banka kartı numaranız yer alır.
18 yaş altı banka hesabı açma işlemleri için bankalar, çocuğun velisinin işlem yapmasına izin verirler. Çünkü yasalara göre reşit olmak ve resmî işlemler yapmak için belirlenen alt yaş sınırı 18'dir.
Hesap kartınız ile bankamatiğe giriş yaptıktan sonra "hesaplar -> hesap bilgileri" kısmından kartınıza ait bir hesap numarası ve iban numaralarını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
IBAN bilgisini öğrenmem mümkün mü? Kullandığınız bankanın mobil uygulamasına girerek Hesap Hareketleri bölümünden size parayı gönderen kişinin ismine tıklayarak Dekont bölümüne tıkladıktan sonra tüm bilgileri geliyor. Iban da dahil.
Kredi Kartlarına IBAN verilmediğinden, Kredi Kart numarası ile yapılan kredi kartı ödemelerinde IBAN kullanılmamaktadır.
Birçok kredi kartında bu 16 rakam, kabartmalı biçimde yer alır ve 4+4+4+4 şeklinde boşluklar ile ifade edilir. Kredi kartı numarası olarak bilinen bu rakamlar, online alıverişlerde, internet bankacılığına girişte sıkça kullanılır. 16 rakamın ilk 2 hanesi, kartın hangi sektörde kullanıldığına göre değişir.
Korsanlar oltalama (phishing) yöntemiyle şirketlerin gönderdikleri IBAN numarasını kendi IBAN numarasıyla değiştiriyor. Sonuç ise hüsranla sonuçlanıyor. Şirketler, aldıkları ürünlerin parasını hiç farkına bile varmadan bilgisayar korsanlarının hesabına yatırıyor ve bunun farkına hiç kimse farkına varmıyor.
Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur. IBAN numaralarının başında, hesabın bulunduğu ülkenin kodu yer alır. Türkiye'nin kodu TR olduğu için ülkedeki tüm numaralar bu kısaltma ile başlar. Ülke kodundan sonraki 5 rakam, IBAN şube kodunu ifade eder.
IBAN numarasını hesap kartınızı kullanarak atm'den alabilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak da alabilirsiniz.
IBAN kodu nedir? Türkiye'de Turkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasi A.S. IBAN kodları 26 karakterden oluşur: İki harfli ülke kodu.
4747 IBAN Sorgulama
Bankamızda tanımlı cep telefonunuzdan IBANBILGI yazıp boşluk bırakıp kartınızın son 6 hanesini 4747'ye SMS gönderdiğinizde kartınıza tanımlı hesapların "IBAN bilgisini" SMS ile öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri