Palpe edilemeyen yüzde 20'lik grubu oluşturan testisler ise intraabdominal, atrofik ve agenetik olarak sınıflandırılmıştır. İlk ay ve yaşlarda skrotum içinde olan bir testisin sperm kanalının ve damarının çocuğun büyümesine ayak uyduramayıp kısa kalması sonucu testisin yukarı çıkmasına asendan testis denir.
Bazı çocuklarda, testisler bebeklikte yerinde olup çocuk büyüdükçe, testisleri karına birleştiren bağın yeterince hızlı büyümemesi sonucu yukarıda kalabilirler. Bu yüzden anaokulu, ilkokul çağındaki erkek çocukların testisleri de kontrol edilmelidir.
Çünkü, retraktil testis bu durumda ascending testise (çıkan testis) dönüşmüş demektir ve uzun süre kasıkta kalan testis inmemiş testis gibi zarar görebilir. Uzun süre kasıkta kaldığı tespit edilen bu testisler tedavi edilmelidir.
Testislerde ağrı ve şişlik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Fakat orşit olarak da adlandırılan testis iltihabı, hidrosel, testis kanserleri, inguinal herni ya da kasık fıtığı, testis dönmesi olarak da bilinen testis torsiyonu ve varikosel en yaygın karşılaşılan nedenler olarak gösterilebilir.
İnmemiş testis tedavi edilmediğinde…
Testis kanseri görülme riski 4-10 kat artar. Testis damarları etrafında dönebilir ve testisin kanlanması bozularak kaybedilebilir. Yukarıda kalan testis travmaya maruz kalabilir. Kasık fıtığına neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
o Kasık kanalından uzak olan testis iki seanslı bir operasyon planı ile torbaya indirilir. İlk laparaskopi esnasında –tedavinin birinci basamağı olarak- testisin bazı damarları kesilir, başka damarların daha da gelişmesi için zaman kazanılır, 3-6 ay sonra ikinci seans laparaskopi ile testis torbaya indirilir.
Testisler yaklaşık aynı büyüklükte olmalarına karşın yapısal olarak sol testis sağdakine göre biraz daha aşağıda yer alır.
Sol testiste görülmesinin nedeni ise anatomik etkenlere bağlanmaktadır. Sol testisin daha aşağıda olması, sol testisteki toplardamarın daha uzun olması, sol testisin komşu organlar ile daha yakın konumda olması olarak sıralanabilmektedir.
İyi bir beslenme planı, düzenli egzersiz, yeterli su tüketimi ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması testis sağlığını korumaya yardımcıdır. Düzenli kontrol ve hasta takibi ile de mevcut sorunların kısa sürede tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün olur.
Retraktil testis, testisi skrotum içinde tutan kasın aşırı aktivitesi sonucu oluşan bir durumdur. Retraktil testiste, testis olması gereken yerde bulunur. Ancak bazı durumlarda kasın aşırı aktivitesi sonucu çekilerek abdomen içine gider. Kas aktivitesi sonlandığında geri gelir.
Cinsel temasla geçen hastalıklara bağlı testis iltihabı olabilir (epididimo orşit). Karın boşluğu ile skrotum arasında kasık kanalı ile bir bağlantı mevcuttur. Bu kanalda yırtıklık karın içindeki barsak gibi organların skrotum içine kaymasına neden olur. Buna kasık fıtığı (inguinal herni) denir.
Testis dönmesi; ağır egzersizden birkaç saat sonra, testislerdeki küçük bir yaralanma sonrası veya uyku sırasında meydana gelebilir. Ergenlik döneminde testosteron etkisiyle testislerin hızlı büyümesi torsiyon ihtimalini artırır. Soğuk hava da torsiyon riskini artıran bir diğer nedendir.
Sol testis sağdakinden biraz daha aşağıda bulunur. Bu, birbirine baskı yapıp ezilmelerini önler. Testislerden biri ötekinden biraz küçük olabilir. Skrotum içinde sağlı sollu yer alan iki er bezi, sperm kanallarının bir kısmı ve çok sayıda damar yapısı içeren bir yapıdır.
Normal durumlarda sol testisin sağ testise göre daha aşağıda kalması nedeni ile sol testis toplardamarlarında yer aldığı görülmektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 90'ının sol testis üzerinde yüzde 9 gibi oranın da her iki testiste görülebilirken kalan yüzde 1'lik kısım ise sağ testiste olduğu bildirilmektedir.
Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse (özellikle sağ); bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir. testisin bir önceki muayeneye göre kıyasla büyümüş, sertleşmiş veya değişmiş olup olmadığına dikkat edin.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Sebze ve meyveler testisin en iyi dostudur. Özellikle kuru erik, kuru üzüm, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, portakal, kiraz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, kırmızı dolmalık biber, mısır ve patlıcan antioksidanlardan zengin bazı yiyeceklerdir.
Normal bir erkekte testis boyutları 15-20 mL boyutlarında olmalıdır. Elle muayenede ise uzun aksının 40-45 mm, 20-30 mm genişliğinde ve 30 mm kalınlığında olması gerekir.TESTİSTE BÜYÜME VEYA ELİNİZLE MUAYENEDE BİR KİTLE HİSSEDİYORSANIZ, SİZE EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDA ÜROLOJİ UZMANINA MUAYENE OLMANIZ GEREKİR.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
Çünkü tüm bu detaylara göre hissedilen testis ağrısı skrotum adı verilen testis torbasının yanı sıra, üreme sisteminin diğer organlarında, kasıklarda hatta bazı durumlarda karın bölgesinde ve bacaklarda hissedilebilmektedir.
Testisin sol tarafındaki toplardamarın sağ tarafa göre daha uzun seyretmesi. Sol taraf testis toplardamarın karın içerisindeki diğer komşu organlarla anatomik ilişkisi. Sol taraf testis damarının boşalma şeklinin anatomik yapısı gibi özelliklerden varikoselin daha çok sol tarafta görülme nedenleri arasındadır.
Testis nedir? Erkek üreme sisteminin bir parçası olan testisler, skrotum adı verilen bir deri kesesi içinde penisin arkasında oturan iki oval bezdir.
Birçok hidrosel hiçbir şikayete neden olmaz, hastaların hekime başvurusu genellikle testis torbasında ağrısız şişlik nedeni ile olmaktadır. Hasta testis torbasında ağırlık, dolgunluk hissedebilir. Nadiren kasık bölgesinde hafif rahatsızlık hissi ve bel bölgesine vuran ağrıdan rahatsızlık duyabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri