Bartholin bezinin kanalı tıkandığında ürettiği salgı dışarı akamadığından bez büyümeye başlar, içi hafif visköz, katı yoğunlukta sıvı ile dolu çapı 2-4 cm ye ulaşabilen, elle ve gözle görülebilen vajen sağ veya sol alt yan tarafında ceviz ve yumurta gibi orta sertlikte bir yumru gibi ortaya çıkarlar.
Vajinada şişlik vajina girişi ve çevre genital bölgeyi kapsayan tahriş, travma, enfeksiyon, alerji, kanama, kitle, rahim ve idrar kesesi sarkması gibi birçok nedene bağlı gelişebilir. Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda vajinada şişlik ve ödemin en sık nedenidir.
Vajina dış dudakta sivilce benzeri şişlik oluşmasının en sık nedeni folikülit dediğimiz kıl kökü iltihaplarıdır. Bu lezyonlar birkaç milimetreden 1,5 cm boyuta kadar olabilir. Kızarık ve ağrılıdır.
Bezin salgı kanallarının çeşitli nedenlerle tıkanması sebebiyle bez içeriğinin salgıyla dolması sonucunda gelişen içi sıvı dolu şişlikler Bartholin kistlerini oluşturur. Bartholin kisti sık görülmemekle birlikte, ergenlik sonrası kadınlarda ve menopoz öncesi dönemde ortaya çıkabilir.
Vücudun tüm bölgelerinde yağ bezesi görülebileceği gibi en yaygın olarak yüz, omuzlar, saç derisi, genital bölge, boyun ve sırt bölgesinde oluşur. Birçoğu yumuşak bir yapıya sahiptir ve üzerine elle bastırıldığında hareket ediyormuş gibi bir his verir.
İlgili 34 soru bulundu
Böyle durumlarda bir dermatoloğa ya da genel cerrahi uzmanını görmek gerekir.
Yağ bezesinin takibinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Kısa zamanda hızlı büyüme varsa, cilt altı değil de daha derin yerleşimli ise, sert ve hareket ettirilemeyen lezyonlarsa bunlar lipom olmayabilir ve vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Beze, cilt altında olan ve elle sert veya yumuşak olarak hissedilen şişliklere halk arasında verilen isimdir. Daha büyük olanları yumru olarak adlandırılır. Cilt altında şişlik ve yumrular, tıbbi olarak kendini gösteren farklı lezyon isimleri alırlar.
Bartholin bezi vajina girişinde bulunur. Mukoza altında olduğundan gözle görülmez. Kanalı vasıtasıyla içinde ürettiği kaygan sıvıyı vajina girişine verir. Kadınlarda cinsel münasebet sırasında penisin vajinayı tahriş etmemesi için ürettiği bu kaygan sıvı ile bu bez yardımcı olur.
Bezeler zaman içerisinde kendiliğinden geçebilir. Bazı vakalarda altta yatan sağlık sorununun tedavi edilmesi ile beze eriyerek kaybolur. Ancak boyutu çok büyüyen ve içeriği değişmeye başlayan beze türlerinde cerrahi müdahale gereklidir.
Bartholin kisti kendiliğinden geçer mi? Bartholin kistinin kendiliğinden geçmesi için, kistin patlaması ve içeriğinin tamamen dışarı boşalması gerekir. Bu aşamada antibiyotik ile ağrı kesici ilaçlarla geçici bir rahatlama sağlanır. Bu durumda bartholin kistinin tekrarlama olasılığı vardır.
Bartholin kisti kendiliğinden geçer mi? Bir kist küçük, ağrısız ve enfekte görünmüyorsa tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Kistin kendiliğinden geçmesi için patlaması, içinin tamamen boşalması gerekmektedir. Ayrıca bu durumda antibiyotik ve çeşitli ağrı kesiciler kullanılır.
Bartholin kisti tedavi edilmediğinde ve enfeksiyon kaptığında bartholin apsesi oluşur.
Bartholin Kisti Varken İlişkiye Girilir mi? Bartolin kisti olan hastanın cinsel ilişkiden kaçınması gerekmez. Çok ileri vaka olmadığı sürece ilişkide acı, rahatsızlık hissedilmez.
40 yaşından sonra Bartholin kisti veya apsesi gelişen kadınlarda altta yatan olası kötü huylu bir durumu araştırmak amacıyla biyopsi yapılabilir. Bartholin bezi kanseri çok nadir gelişen bir durum olmakla birlikte, özellikle ileri yaş hastalarında tedbirli olmak gerekmektedir.
Yağ bezesi cilt altında oluşan en yaygın tümör çeşididir.
Genital lenfödem, genital bölgenin yumuşak dokularında şişmeye neden olan bir sıvı birikmesidir. Bu durum, lenf kanallarının veya lenf düğümlerinin doğumsal veya sonradan oluşan bozukluklarına bağlı gelişmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir.
Yağ bezeleri vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Genellikle hemen deri altında yer kollarda, bacaklarda, boyun bölgesi civarında, sırtta, omuzlarda, göğüste, karın bölgesinde ve yüzde belirirler. Yüzde yağ bezesi ağırlıklı olarak alında çıkar.
Mereng hamurundan hazırlanan ürünler kuru ortamda ve Gıda Kodeksine uygun poşetlerde paketlenmiş olarak 10–15 gün süreyle saklanabilir.
Derinin altındaki sert bir kitle mutlaka kanseri belirtmez. Enfeksiyonlar, tıkanmış bezler ve hormonal değişiklikler, cilt altında kanserli olmayan kitlelere veya şişliklere neden olabilir. Kişinin kendisi bir kitleyi çıkarmaya çalışmamalıdır. Bunu yapmak enfeksiyona veya kitlelerin büyümesine neden olabilir.
Merengin kıvamı nasıl olmalı:
Çırptığınız mereg kremşanti kıvamı almış ve mikserin ucunu kaldırdığınızda akmıyorsa mikserden ya da çırpma kabını ters çevirdiğinizde kabından akmıyorsa olmuş demektir.
Genellikle derinin altında keratin birikmesinden kaynaklanırlar. Enfekte olduklarında şişer ve ağrı yaparlar. İyi huylu kistlerdir fakat yüzde oluşumları estetik görüntü olarak hastalarımızı rahatsız edebilir. Kapsülleri ile birlikte uzman bir doktor tarafından cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir.
Yağ bezelerinin çevresinde bir kapsül vardır. Bu kapsül sayesinde yağ bezesi üsteki deriye yapışmaz. Deri üzerinde basmakla kolayca oynar ve parmak altından kaçar. Genelde bunlar ağrısız ve yumuşak kıvamdadırlar.
Yağ bezesi nasıl anlaşılır? Genellikle deri altı yerleşimli olan lipomlar muayene ile düzgün sınırlı ve hareketli kitlelerdir. Elle muayene ile tanısı kolayca konulur. Derin, kas içi yerleşimli ve bazı atipik lipomlar muayene ile daha sert ve hareketsiz ele gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri