Örneğin x gibi bir sayının ikiye tam bölünüp bölünememesi bir karar problemidir. Bir karar probleminin sonucunun bulunup bulunamayacağı belirliyse bu tip problemlere kararı mümkün problemler (kararlaştırılabilir problemler, decidable problems) denilmektedir.
Karar Probleminin Ögeleri
Karar probleminde yer alan ögeler, karar verici, amaç, hedefler ve kriterler, seçenekler, çevresel faktörler, olasılıklar ve sonuçlar biçiminde sıralanabilir.
Karar vermeyi gerektirecek problemi belirleme ve tanımlama, karar verme ve problem çözmenin temelini oluşturur. Bu nedenle problemin belirlenmesinin ve tanımlanmasının doğru olarak yapılması gerekir. Yanlış belirlemeler ve tanımlamalar yöneticilerin yanlış kararlar vermelerine neden olur.
Karar, geçmiş bir davranış ve gelecekle ilgili sonuçları yansıtır. Bu nedenle karar verme, çeşitli aşamalardan oluşan rasyonel ve bilinçli bir seçim yapma süreci olarak ele alınır. Bu süreci, ussal düzenlemelerin dışında bir takım nesnel ve öznel faktörler de etkilemektedir.
Psikolojik: insanların bireysel gereklilik, tercih ve değerleri göz önünde tutarak verdikleri kararları değerlendirmek.
İlgili 30 soru bulundu
Kararsızlığın en belirgin olarak yaşandığı kişilik bozukluğu obsesif kompulsif kişilik bozukluğudur.
Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Karar Verme Nedir ? Karar verme öğrenilebilen bir beceridir. Bir bireyin birkaç seçenek arasından bir tanesini tercih edeceği bir seçme eylemidir. Karar verme; bir iş ya da sorun hakkında düşünülerek verilen kesin bir yargıya varmaktır.
Karar teorisi (ing.:Decision theory) matematik ve istatistikte; değerlerin, belirsizlikler ve diğer konularla ilgili tespiti ile bir karar verme ve elde edilen optimum karar ile ilgilenir. Kararları birbirini etkileyen, çıkar çatışması içinde olan oyuncu etkileşimleri hasebiyle oyun kuramı ile yakından ilgilidir.
Karar verme yeteneği, objektif düşünme ve analiz becerisini gösteren bir liderlik özelliğidir. Hızlı ve doğru kararlar verebilme kapasitesine sahip olmak etrafınızdakilerle güçlü bağlar kurmanıza yardımcı olarak sizin ve karar sürecine dahil olan birçok kişinin gelişimine büyük katkı sağlar.
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler. Bunlar arasında en önemli faktör, değerlerdir.
Yapılandırılmış kararlar, yapılandırılmamış kararların tersine, tekrarlanan ve rutin kararlardır. Bu kararlar tanımlanmış bir prosedürü içermektedir. Yarı yapılandırılmış kararlar, her iki karar türünün sonucudur. Problemin sadece bir bölümü, kabul görmüş bir prosedür ile elde edilen belirli bir cevaba sahiptir.
Yönetsel karar verme teknikleri; delphi tekniği, beyin fırtınası, pareto analizi, sebep-sonuç diyagramı, çoklu oynama tekniği, bir şeytanın avukatını tayin etme tekniği, nominal grup tekniği, philips 66 tekniği, PUKÖ vb. oluşmaktadır.
Karar alma genel olarak bir süreç olarak işlemektedir. Bu süreç genel olarak; Sorunu veya fırsatı belirleme veya tanımlama Sınırlayıcı faktörleri belirleme Alternatif geliştirme Alternatiflerden birisini seçme Kararın uygulanması Kararın değerlendirilmesi şeklinde altı basamaktan oluşmaktadır.
“Karar verme, hedef ve amaçların gerçekleştirilmesi yönünde alternatif eylem planlarından birini seçme sürecidir. Karar verme, tüm yönetim fonksiyonlarının özünü oluşturur. Örneğin, planlama fonksiyonu; ne yapılması gerektiğine, ne zaman, nasıl, nerede ve kim tarafından yapılacağına karar verilmesini içerir.
Karar verme sürecinin ilk aşamasında; bu kararın artılarını, eksilerini, kimi nasıl etkileyeceğini ve olası sonuçlarını değerlendireceğiniz genel bir çerçeve çizmelisiniz. Bu karar size mi ait, yoksa bir başkasının yönlendirmesi ya da isteği doğrultusunda mı alıyorsunuz?
Karar Verme Birimi: Birbiriyle benzerlik gösteren girdiler sayesinde birbiriyle benzerlik gösteren çıktılar elde eden işletme, kurum vb. bağıntılı etkinliği incelenen birimlerdir.
Etkin karar verme alınan kararın genellikle olumlu sonuçlar doğurmasına neden olur. Olası hatalara karşı önlem alınabilir. Kişiler daha başarılı olabilir.
Karar vermek neden bazen çok zordur? Karar vermedeki zorluk, neyin doğru olduğunu ve bu kararın sonucunda neler olacağını önceden bilmememizden kaynaklanmaktadır. Bu durum, belirsizlik oluşmasına ve genellikle korkmamıza neden olmaktadır.
Yaşamın her anında karşılaşılan karar verme olgusunu, Evren ve Ülengin (1992), “mevcut tüm alternatifler arasından araç veya amaçlara en uygun, mümkün bir veya birkaçını seçme süreci” olarak tanımlamaktadır.
Bir başka ifade ile, veriler ya da önceliklerin gerektirmesi durumunda karar verme süreci her hangi bir noktada durdurulabilir. Son olarak "yürütme" aşamasında ise, karar yürürlüğe konulur, katılımcılar ve karardan etkilenenler bilgilendirilir ve kararın sonuçları gözlenir.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
İlk derece ceza mahkemeleri tarafından yargılamanın sonunda verilen ve bir başka mahkemede yeniden ele alınmayacak şekilde sorun çözülerek dava dosyasından el çekme sonucunu doğuran kararlar son kararlar olup kanunda “hüküm” olarak adlandırılmaktadırlar. Duruşmanın sona erdiği açıklandıktan sonra hüküm verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri