SOLAS olarak bilinen bu sözleşme İngilizce safety of life at sea cümlesinin kısaltmasıdır. SOLAS Sözleşmesinin temel amacı, ticari gemilerin inşası, teçhizatı ve işletilmesi ile ilgili minimum emniyet standartlarının belirlenmesidir.
500 Grt'dan büyük, makine gücü ile sevk edilebilen, yük ve yolcu taşıma maksadıyla işletilen tüm ticaret ve yolcu gemileri SOLAS kuralları ile belirlenen hükümleri yerine getirmekle yükümlüdür.
SOLAS, Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization, IMO) tarafından geliştirilen Denizde Yaşam Güvenliği sözleşmesidir (Safety of Life At Sea).
1912 senesinde yaşanan 1503 kişinin hayatını kaybettiği Titanic kazasının ardından denizcilik ülkeleri bir araya gelerek tekrar benzer kazaların yaşanmaması arzusu ile yalnızca iki yıl sonra 1914 senesinde SOLAS (Safety of Life at Sea – Denizde Can Güvenliği) sözleşmesini kabul etmişlerdir.
SOLAS Sözleşmesinin baş kısmında genel hükümler, sorumluklar, değişikliklerin yapılması yöntemleri gibi hususları içeren bir sözleşme kısmı bulunur. Ek kısmı ise 12 teknik bölümden oluşur.
İlgili 38 soru bulundu
ÜÇÜNCÜ ZABİT (DÖRDÜNCÜ KAPTAN - EFENDİ KAPTAN):
kontrollerini yapar, saptadığı arızaları Gemi Kaptanına rapor eder. Gemi personelinin acil durumlara hazırlıklı olması için yapılan eğitim ve talimlerin kaydını tutar. Limanda iken Birinci Zabite operasyonlarda yardım eder.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Gemi Yöneticiliği (Güverte Zabitliği), Gemi Elektroniği ve Haberleşme Zabitliği, Makine Zabitliği, Yat Kaptanlığı, Balıkçı Gemisi Kaptanlığı, Su Ürünleri Üretimi Teknisyenliği.
Standards of Training Certification and Watchkeeping (STCW; Gemi Adamlarının ,Eğitim Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları), Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (International Maritime Organization) yayımladığı, gemi adamlarının denizde güvenliğini esas alan, ve üyesi olan ülkelerce gerçekleştirilen bir ...
1973 yılında imzalanan 1978 yılında değiştirilen Denizlerin Gemilerden Kirlenmesini Önleme Uluslararası Sözleşmesi. İngilizce Marine Pollution teriminden türetilmiştir. Kısaca MARPOL 73/78 olarak ifade edilir.
Deniz yoluyla olabilecek terör eylemlerinin önlenmesine yönelik tedbirler Solas 74 bölüm 11'e kabul edilen değişiklik (11-1) ve ilavelerle (11-2) Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISPS) olarak eklenmiş ve 01 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe girmesi tüm akit devletlerce kabul edilmiştir.
1. SOLAS Bölüm 11-1, Kural 5 gereği; uluslararası sefer yapan tüm yolcu gemileri ile yine uluslararası sefer yapan 500 GRT ve üzeri yük gemileri, 1 Temmuz 2004 tarihi itibariyle Sürekli Özet Kayıt(CSR) belgesi taşımak zorundadır.
Boyu 15–24 metre arasında olan her teknede birisi ışıklı ve 20 metre savlolu olmak üzere SOLAS tipi 2 adet can simidi bulunacaktır.
b) Temel ilkyardım eğitimi, c) Yangın önleme ve yangınla mücadele eğitimi, d) Personel güvenliği ve sosyal sorumluluk eğitimi, e) Cankurtarma araçlarını kullanma yeterliği eğitimi görmek zorundadırlar.
Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu SOLAS veya Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi, 1974 yılında kabul edilen ve denizde canlı kalabilme, can kurtarma ve emniyet ile ilgili konuları düzenleyen kuralları içeren uluslararası sözleşme.
(2) Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS-1974/1988) ve Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (MARPOL-1973/1978) hükümlerine paralel olarak, hazırlanmıştır.
Gemiadamı, gemi sahibi veya işleteni ile yapılan bir iş sözleşmesine bağlı olarak gemide bulunan geminin kaptanı, zabitleri, yardımcı zabitleri, tayfaları ve yardımcı hizmet personeli, olarak kabul edilir. Çok çeşitli unvanları bulunsa da gemiadamının gemide deniz taşıma işinde çalışan işçi olduğunu da belirtebiliriz.
Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization - IMO) Birleşmiş Milletler tarafından 1948 yılında kabul edilen bir konvansiyon ile temeli atılan (The Free Library, 2010) ve 10 yıl sonra 1958 yılında resmen çalışmalarına başlayan bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur.
SOPEP (Ship Oil Pollution Emergency Plan) Gemiden Denizlerin Kirlenmesini Önleme Acil Planıdır. Aşağıdaki gemiler için olması zorunludur. ➢ 150 grt'dan büyük petrol tankerleri, ➢ 400 grt'den büyük yük gemileri, Plan uluslararası deniz kirliliğini önleme anlaşmasına (MARPOL) göre hazırlanır.
MARPOL Annex II – Tüm gemilerdeki uygulanması, sertifikalandırma ve diğer pratik yönler. MARPOL Annex III – Hakkında genel bilgi. MARPOL Annex IV – Tüm gemilere uygulanması, sertifikalandırma ve diğer pratik yönler. MARPOL Annex V – Tüm gemilere uygulanması, sertifikalandırma ve diğer pratik yönler.
Bintan adasının Singapur'un bir dış liman sınırı (OPL) olduğuna inanıldığı için gemilerin demirde beklemesi olağan bir durum olarak karşılanıyordu.
Dr. Muhittin BİLGE'nin başkanlığını yaptığı toplantıda, katılımcıların tamamının katılımıyla yapılan müzakere neticesinde 2023 yılı iaşe bedeli oy birliği ile 98 TL olarak belirlendi.
Gemi Adamı Sertifikası Nedir? Denizcilikte liman cüzdanı veya gemi adamı cüzdanı yada gemicilik belgesi ismi verilen bu belge, bir nevi ehliyet görevi görmektedir. Bu belge ile yasalara uygun şekilde, kolaylıkla gemilerde çalışmanız mümkün olacaktır.
Öte yandan, “Gemiadamı” olarak anılıyorlar. Bu cinsiyetçi tanımdan oldukça rahatsızlar. Aylarca uzakyol gemilerinde erkek denizcilerin arasında tek kadın olarak çalışan gemiciler Hülya ve Defne yaşadıklarını anlattı.
Armatörlerin kendilerine ait gemisi ya da gemilere bulunur ve bu sebeple bir eleman olarak değil yatırımcı ya da işveren olarak çalışır. Dünya üzerindeki ticarette en büyük paya sahip olan deniz ticaretinde kendi gemileri ile ticari faaliyet yürüten kişilere armatör denir.
Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan (KPSS) geçerli bir puan almak. Makine Mühendisliği veya Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği mezunu olmak. Üçüncü çarkçı pozisyonunda 36 ay çalışıp gereken sınavı geçmek. İkinci çarkçı pozisyonunda 36 ay çalışıp bakanlığın yaptığı sınavdan geçer not almak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri