Solucan, kendini kopyalayarak diğer bilgisayarlara yayılmayı amaçlayan bir kötü amaçlı yazılım çeşididir.
Türkçe karşılığı 'Solucan' olan worm, zararlı internet ağını kontrol eden ve veri trafiğini kötü amaçlarla kullanan bilgisayar zararlısıdır. Kötü niyetli kişilerin hazırladığı bu zararlı yazılım bulaştığı bilgisayarı istediği URL veya IP adresine 'arka planda' yönlendirir.
Bilgisayar virüsü veya bilgisayar solucanı işletim sistemi, bellek, ağ, sunucu, sistem çekirdeği ve uygulamaları gibi pek çok yapıya zarar verir. Solucanlar, kendi kendine kopyalanabilir. Birbirini izleyen her kopya çoğalır ve kısa sürede içinde bilgisayar ağları aracılığıyla yayılır.
Worm, virüslerden farklı olarak kendilerini manuel olarak başka bir programa eklemeye gerek duymaz; bunun yerine ağ bağlantıları üzerinden otomatik olarak kendi kopyalarını dağıtabilir ve çalıştırabilir. Bu dağıtım, genellikle güvenlik açıkları veya sistem zayıflıkları üzerinden gerçekleşir.
İlgili 19 soru bulundu
Bir solucan genellikle kullanıcı eylemi olmaksızın yayılır ve kendisinin tam kopyalarını (olasılıkla değiştirilmiş) ağlardan ağlara dağıtır. Bir solucan bellek veya ağ bant genişliği tüketebilir, bu da bilgisayarın çökmesine yol açabilir.
Bir virüs, sisteminize girdikten sonra virüslü ana dosya veya program etkinleştirilene kadar hareketsiz kalır. Etkinleştirme sayesinde virüs çalışır ve sisteminizde çoğalır. Solucanların çalışması, kendini kopyalaması ve çoğalması içinse ana program gerekmez.
Yani bu hayvanlar genellikler dışkı ve hayvan ölüleri ile beslenmektedir. Bunun haricinde bitki tohumları ve kuru yapraklar da tercih etmektedir. Solucanların beslenme alışkanlıklarını en çok yağmurlar belirmektedir. Yağmurasın artması ile birlikte solucanlar yüzeye çıkara ve beslenmeye başlarlar.
Latince adı 'Caenorhabditis elegans' olan solucan türünün beyni 302 nöronla bilinen en küçük canlı beyni olarak göze çarpıyor. Araştırmacılar solucan beyninin bu kadar küçük olmasının, üzerinde yapılan bilimsel çalışmaları kolaylaştırdığını söylüyor.
Solucanlar, işletim sistemlerinin kullanıcı tarafından genellikle bilinmeyen kısımlarındaki güvenlik açıklarından faydalanan kötü amaçlı yazılımlardır. Onları nihayet fark ettiğinizde, çoktan yeterince hasar vermiş olurlar. Diğer kötü amaçlı yazılımlar gibi, bilgisayar solucanları da farklı yöntemlerle yayılır.
Solucan, bâzı omurgasız hayvan türlerinin adı. Solucanın vücudu, her birinde hemen aynı organların bulunduğu bir bölümlerden ve halkaların dizisinden oluşur. İçinde ve dışında hiçbir sert parçası yoktur.
Virüs, solucan ve Truva atları, bilgisayarınıza ve bilgisayarınızdaki bilgilere zarar verebilecek kötü amaçlı programlardır. Ayrıca Internet'i yavaşlatırlar ve hatta kendilerini arkadaşlarınıza, ailenize, çalışma arkadaşlarınıza ve Web'in kalanına yaymak için bilgisayarınızı kullanırlar.
Truva atları şu anda en sık rastlanan zararlı yazılım kategorisidir. Arka kapılar açmak, etkilenen cihazın kontrolünü ele geçirmek, kullanıcı verilerini süzmek ve saldırgana göndermek, etkilenen sisteme diğer zararlı yazılımları indirmek ve çalıştırmak ve diğer birçok kötü amaç için kullanılırlar.
Solucanlar: Bahçenize neredeyse hiç zararı yoktur. Hatta havalandırırken size yardımcı olurlar. Sadece çürümüş bitki kökleri ve artıklarıyla beslenirler.
Mantık Bombaları, herhangi bir programın içerisine yerleştirilen virüs programlarıdır. Bazı şartların sağlanması durumunda patlayarak yani çalışmaya başlayarak sisteme zarar verirler. Çernobil virüsü buna çok iyi bir örnek olabilir. Bombalar, tüm dosyaları ve bilgileri silebilir veya sistemi göçertebilir.
Virüsler zorunlu hücre içi paraziti olarak kendilerini çoğaltabilmek için konak hücreye ihtiyaç duymaktadırlar. Konak seçiminde virüs ile konak hücre arasındaki reseptör ilişkisi konak spektrumunu belirlemektedir.
Nadiren de olsa bazı durumlarda bağırsak kurdu nedeniyle bağırsak hareketleri kısıtlanabilir ve bu durum kabızlığa neden olabilir. Bazı durumlarda ise bağırsak kurdu, dizanteriye yol açabilir. Dizanteri, halk arasında kanlı ishal olarak bilinen bir enfeksiyon hastalığıdır.
Bağırsak Kurdu (Kıl Kurdu, Tenya)
Yumurtayla üreyen bu canlıların çoğalması bağırsaklardan çıkıp mesaneye göç etmelerine neden olabilir. Tenya parazitlerinin boyu tedavi edilmezse 1-2 metreye kadar büyüyebilir.
BAĞIRSAK SOLUCANININ NEDENLERİ
Yuvarlak kurtlar genellikle kirlenmiş toprak ve dışkı ile temas yoluyla bulaşır. Kontamine olan maddeyi tükettikten sonra, parazit bağırsağınıza gider. Sonra bağırsakta çoğalırlar ve büyürler. Bir kez ürettikleri ve miktar ve boyutta büyüdükçe, belirtiler ortaya çıkabilir.
Olumlu koşullar altında, solucanlar çok çabuk çoğalırlar. Cinsel olgunluğa yaklaşık sekiz hafta içinde erişirler ve haftada bir çiftleşirler (kompost solucanlarının 4 yıl ve üzerinde yaşadıkları bilinmektedir).
Ağızlarında diş olmayan solucanların, diğer hayvanların tersine taşlık, yutak veya buna benzer sindirimle ilgili hiçbir yardımcı organı da bulunmamaktadır. Solucanlar çift eşeylidirler; yani, her bir solucanın hem erkek hem de dişi organları bulunur. Genellikle gece olan çiftleşmede, karşılıklı döllenme gerçekleşir.
Solucanlar su altında günlerce hayatta kalabilirler. Yani yağmur nedeniyle boğulmaları söz konusu değil. Nem ihtiyacı onlar için yaşamsal önem taşıdığından hava kuruyken yüzeye çıkamıyorlar.
Solucanlar doğada her yerde yaşayabilen ve pek çok çeşidi olan bir canlı olarak ifade edilmektedir. Bu hayvanların en belirgin özelliklerinden biri de eşeysiz olarak üreme yeteneğine sahip olmaları olarak belirtilmektedir. Çift cinsiyetli olan bu hayvanların besin kaynaklarını dışkı ve hayvan ölüleri oluşturmaktadır.
Gelişmişlik düzeylerine göre yassı solucanlar, yuvarlak solucanlar, halkalı solucanlar şeklinde sıralanır.
E-posta Ekleri: Truva atı virüsü, e-posta ekleri aracılığıyla yayılabilirler. Kötü niyetli kişiler, çeşitli tuzaklar kullanarak kullanıcıları e-posta eklerine tıklamaya teşvik ederler. E-posta eklerini açtıktan sonra, Truva atı bilgisayarınıza bulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri