Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
Maaş artışı EYT'liler dahil bu yıl içinde emekli olan tüm emeklileri kapsayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen kanun teklifine eklenen emekli aylığının enflasyon farkı ile birlikte toplam yüzde 25 oranında artırılmasına ilişkin madde kabul edildi.
Örneğin özel sektörde çalışanlar emekli ikramiyesini kıdem tazminatı olarak alırken devlet memurları bu tutarı emekli ikramiyesi adı altında almaktadır. Her sene emekli ikramiyeleri çalışanın grubuna göre hesaplanmaktadır.
EYT'liler, emeklilik başvurusunu yapmasının ardından ilk ödemelerine kavuşuyor. Bayram ikramiyesi, maaş promosyonu ve fark ödemesi de alacak EYT'lilere maaş gününe ve seçtiği bankaya göre 18 bin ile 25 bin 250 lira arasında para yatırılacak.
ÖZEL SEKTÖRDE EMEKLİ İKRAMİYESİ
Memurlardan farklı olarak İş Kanununa tabi çalışan işçilerde emekli ikramiyesi uygulaması yoktur. Bunun yerine işçilerin yine toplu ödeme alabilecekleri kıdem tazminatı uygulaması vardır.
İlgili 39 soru bulundu
Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin ödenmesine 17 Haziran 2023 tarihinden itibaren başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasına göre 17-23 Haziran tarihleri arasında emekli aylığı ve ikramiyelerin ödemeleri tamamlanacak.
İşçinin başarısına bağlı olarak ödenen primden farklı olarak ikramiye genel bir nitelik taşır ve uygulamadan işyerinde çalışan tüm işçiler yararlanır. Başka bir anlatımla, işveren tarafından ayrımı haklı kılan geçerli nedenler olmadığı sürece ikramiye uygulaması yönünden eşit davranma borcuna uygun davranmalıdır.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında başvuran ve emeklilik işlemleri tamamlananlar da hem maaşlarını hem de bayram ikramiyelerini alacak.
Sigortalı, emeklilik yaşına gelmiş ancak yeterli prim ödemesi yoksa 5510 sayılı Kanun'un 31. maddesi uyarınca SGK'ya ödediği primleri iade alabilir. SGK tarafından sigortalı olarak gösterildikleri dönemde adlarına yatırılan primlerin toptan ödeme şeklinde sigortalıya verilmesi mümkündür.
2022 yılında emekli ikramiyesi tutarı 1.100 TL olarak belirlenmişti. Bayram ikrameyesinde artışa yönelik düzenleme Meclis'e sevk edilecek torba yasa teklifine eklenecek. Teklifin yasalaşmasıyla 2 bin TL'lik ikramiye ilk bayramdan itibaren geçerli olacak.
BAYRAM İKRAMİYESİ KİMLERE ÖDENİR? Ödemenin yapılacağı tarihte Kurumumuzdan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenir.
SGK Toptan Ödeme Başvurusu Nasıl Yapılır? Toptan ödeme başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle bir talep dilekçesinin yazılması gereklidir. Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile beraber hangi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bağlı bulunuluyor ise o müdürlüğe giderek başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Emekli Sandığı emeklileri, maaşlarını her ayın ilk beş gününde alırken, SSK emeklileri her ayın 17'si ile 26'sı arasında ve Bağkur emeklileri ise her ayın 25'i ile 28'i arasında alır.
EYT'nin meclisten geçmesi halinde ilk maaş ödemelerinin Mart ayından itibaren hesaplara yatırılması bekleniyor. EYT yasalaştığında emekli olacak Bağ-Kur'lulara ortalama 5 bin 867 lira, SSK'dan emekli olanlara da ortalama 7 bin 113 lira aylık bağlanacak.
EYT'li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak. 4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28'i arasında hesaplardan çekilebilecek. MAAŞ FARKLARI YATTI MI, NE ZAMAN YATACAK? Maaş bağlama işlemini tamamlayanlara birikmiş tutar ödemesi yapılıyor.
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME;
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), emeklilik hakkı kazanmış olan sigortalıların (emeklilerin) aylık gelirlerini düzenli olarak ödemektedir. Bununla birlikte, emeklilik hakkı kazanamayan kişiler, ödedikleri primlerin toptan ödenmesini talep edebilirler.
SSK birikmiş para iadesi yapılmasına izin verir ve bunun için bir dilekçe ile başvurunun yapılması gerekir. SSK birikmiş para iadesi için başvuru yapan kişilere primleri geri ödenir. Bunun için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmesi ve emeklilik süreçleri hakkında bilgi alması gerekir.
SGK'ya ödenen primlerde işveren payı, işçi payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için ödenen paylar bulunuyor. Bunların içinden de sadece çalışandan kesilmiş olan primler iade edilir. Aynı zamanda İşsizlik Sigortası ve işveren payı Fonu için kesilen tutar ise, iade konusu olmaz.
Mayıs ayına kadar emekli aylığı bağlanmış olan yeni emekliler de Ramazan Bayramı'nda ikramiye alabilecek. Ancak, haziranda emekli olacak kişiler ilk bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı'nda almaya hak kazanacak.
Aylık başlangıç tarihi 30 Nisan'dan önce olan EYT'lilerin bayram ikramiyelerini alacağı tarih açıklandı. EYT kapsamında emekli olanların hesaplarına bayram ikramiyeleri bugün yatırılmaya başlandı.
Dolayısıyla hizmet yılını doldurup da yaşı beklemek üzere görevinden ayrılan memura ikramiye ödenmiyor. Yaş şartını da sağlayıp emekli aylığı bağlandığında, ikramiyeye de hak kazanmış oluyor.
Verilecek emekli ikramiyesinin hesabında, 30 fiili hizmet yılından fazla süreler nazara alınmaz." Buna göre, Brüt Toplam Aylık x Her tam hizmet yılı toplamı = Emeklilik ikramiyesi tutarı olacaktır. Yani 25 hizmet yılı olan için emekli aylığı 1000 lira ise emekli ikramiyesi 25 bin lira olacaktır.
Kamu işçilerine yılda 52 günlük çıplak ücret tutarında ilave tediye ödeniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, emekli aylıkları ve bayram ikramiyelerine ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, 14,4 milyon emekliye toplamda 25,7 milyar lira ikramiye ödeneceği kaydedildi. Emekli aylıkları ve Kurban Bayramı ikramiyeleri, bayram öncesinde hesaplara yatırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri