2- Hyperpnea: Solunum sayısı (frekansı) ya da derinliğinin veya her ikisinin birden artmasına denir.
Dispne ya da nefes darlığı kişinin güçlükle nefes alıp vermesi halidir, yani nefes almada zorlanma demektir.
Solunum yetmezliği, vücuda yetersiz oksijen alınmasına (hipoksemi) ve kanda artan karbondioksit oranına (hiperkapni) yol açar. Hiperkapni, kandaki karbondioksitinin hacminin artmasıdır. Çeşitli solunum yolu hastalıklarının bir belirtisidir. Hipoksemi, kandaki oksijen seviyelerinin azalmasıdır.
Solunum sistemi; dış solunum, iç solunum ve hücresel solunum olarak incelenir.
Madde Kullanımı: Sigara ve alkol gibi maddeler plevra zarında genişlemeye neden olur ve oksijenin alveoller ile eritrositler arasındaki hareketleri bozulur. Bu nedenle solunum hızı artar. Bazı İlaçlar: Narkotik analjezikler, (morfin, diazem vb.) solunum merkezini deprese ederek solunum hızı ve derinliğini etkiler.
İlgili 24 soru bulundu
Hiperventilasyon (Hızlı Nefes Alıp Verme)
Hiperventilasyon vücudun ihtiyacı olandan daha fazla aşırı nefes alıp verme durumuna tıpta verilen addır. Aşırı ve derin nefes alınması kandaki oksijen (O2) seviyesini arttırırken karbondioksit (CO2 ) seviyesini düşürür.
Ancak hızlı nefes alıp verme durumunda, vücut bu kontrolü kaybedebilir ve karbondioksit seviyeleri düşebilir. Bu düşük karbondioksit seviyeleri, kan damarlarının genişlemesine ve kan basıncının düşmesine neden olabilir, bu da baş dönmesine neden olabilir.
Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir. Ateşli hastalıklar, çeşitli kalp ve akciğer hastalıklarında bu sayı yükselir.
Hiperpne solunum derinliğinin artması. Genellikle vücudun oksijen ihtiyacı artığında ya da yeterli oksijen almadığında gözlemlenir. Düzenli olarak belirgin seviyedeki hipoventilasyon veya apne aralıkları ardından hiperpne görülür.
Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Hipoksi, oksijen tüketen organizmanın dokularını yeterince oksijenle besleyemesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Basitçe oksijen yetmezliği de denilebilir.
Tıpta hiperventilasyon gerekenden daha hızlı ve/veya daha derin nefes alma durumudur. Genellikle panik atakla birlikte gelen bayılma hissi ve diğer istenmeyen semptomlara yol açar.
Solunum yetmezliği, akciğerlerin vücudun ihtiyacı olan oksijeni almada veya vücudun ürettiği karbondioksiti dışarı vermekte yetersiz kalmasıdır. Biriken karbondioksitin etkisiyle kan ve diğer vücut sıvıları fazla asitli bir hale gelir, bu nedenle solunum yetmezliği solunumsal asidoz (asitlenme) olarak adlandırılabilir.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Hiperkapni, aynı zamanda hiperkarbi ve CO2 tutulması olarak da bilinen, kandaki karbon dioksit (CO2) seviyesinin anormal yükselmesidir. Hiperkapni Yunanca hiper = "üzerinde" veya "çok fazla" ve kapnos = "duman" kelimelerinin terkibinden oluşan bir kelimedir.
Solunum, iç ve dış solunum olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Akciğerlerde, kan ile atmosfer havası arasındaki O2 ve CO2 alışverişine dış solunum; (pulmoner solunum) kan ile doku hücreleri arasındaki O2 ve CO2 alışverişine ise iç solunum (doku solunumu) denir.
Hava akımında%30-50 oranındaki azalmanın 10 saniyeden uzun sürmesi hali, solunum hareketinin azalması ya da kandaki Oksijen doygunluğunun (O2 saturasyonu) azalması ya da bu nedenle oluşan uyanmalar hipopne olarak ifade edilmektedir.
Solunum sayısının normalin üstünde olmasına takipne, normalin altında olmasın bradipne denir.
Wheezing soluk alıp verme esnasında hırıltı benzeri sesler çıkaran bir hastalıktır. Soluk alıp verme güçlüğü olarak da bilinmektedir. Solunum sistemi hastalıklarından olan wheezing genellikle ebeveynler tarafından fark edilmektedir. Wheezing bronş darlığı sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kış aylarında havanın soğuması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, hava kirliliğinin artması, özellikle de çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının sürekli çevreye bulaşması sonucunda ortaya çıkar.
Hiperventilasyon zamanla göğüste sıkışma hissine yol açar. Hiperventilasyon kısa bir süre için, bir kese kâğıdının içinden nefes alınıp verilmesi ile (naylon olmamalı) kolayca tedavi edilebilir. Bu nefes alma tekniği, fazla nefes alma ile oluşan vücuttaki kimyasal değişimleri düzene tekrar düzene koyar.
Günümüzde oldukça fazla kişide yaşanılan bu durum genellikle stres kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Hiperventilasyon durumu nefes açlığı olarak da tıpta yer almaktadır. Kişinin nefes alma ihtiyacı duyması ve hızlı bir şekilde nefes almaya çalışmasına denir. Bu durum kan damarlarında sıkılaşmaya da sebep olabilmektedir.
Kronik kaygı, panik bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konan kişiler sıklıkla aşırı derecede iç çeker. Çok sık iç çekme romatoid artritli kişilerde depresif semptomlarla da ilişkilidir. Bunun nedeni iç çekmenin kısa vadeli rahatlatıcı etkileri olabilir.
Solunum aleti olmadan dalan dalgıçların durumu biraz daha iyi. Onlar her defasında su altında en az üç dakika harcıyor. Bu alandaki rekor ise 214 metre derinliğe dalıp 4,5 dakika nefes almadan duran Herbert Nitch adlı dalgıca ait.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir. 49 saniye üzerinde tutuyorsanız akciğer kapasiteniz üst seviyede olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri