Solunum yolu zehirlenmelerinde ilk yardım
Zehirlenmeye neden olan kaynak kapatılır, ortam havalandırılır ve zehirlenen kişi temiz havaya çıkartılır. Kişinin kendine gelmesi açısından yüzüne su serpilebilir, kolları açıp kapatılabilir. Eğer gerekliyse suni solunum ve kalp masajı uygulamaları yapılabilir.
7) Solunum yolu ile zehirlenmelerde ilkyardım nasıl olmalıdır? Hasta temiz havaya çıkarılır. Yaşamsal belirtiler değerlendirilir. Yarı oturur pozisyonda tutulur, tıbbi yardım istenir.
Zehirlenmelerde İlk Yardım Nasıl Yapılır sorusuna en basit ve temel cevabı; Zehirlenmeye neden olan maddenin uzaklaştırılması (Kirli madde vücuttan ne kadar çabuk uzaklaştırılırsa o kadar az miktarda emilir), Hayati fonksiyonların devamının sağlanması, Sağlık kuruluşuna bildirilmesi (112).
İlgili 29 soru bulundu
Solunum yoluyla gerçekleşen zehirlenmeler
Zehirli maddelerin solunum yoluyla vücuda girmesiyle oluşan solunum zehirlenmesi, çoğunlukla tüp kaçağı, baca sızıntısı, egzoz gazı gibi nedenlere bağlı olarak ortama sızan karbonmonoksit gazının teneffüs edilmesiyle oluşur.
✓Bilinci açıksa yarı oturur pozisyonda tutulur. ✓Bilinci kapalıysa koma pozisyonu verilir. Solunum Yolu Zehirlenmelerinde Dikkat Edilecekler: ✓İlkyardımcı maske veya ıslak bez kullanmalıdır.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
İlk yardım olarak, kişiye dokunulmaz ve öksürmeye teşvik edilir. Tam tıkanma: Hava girişinin tamamen engellendiği duruma tam tıkanmadenir. Tam tıkanma durumunda; kişi nefes alamaz, acı çeker gibi ellerini boynuna götürür, konuşamaz, rengi morarmıştır. İlk yardım olarak, Heimlich Manevrası yapılır.
Böyle bir durumda ilk yapılması gereken kişiyi ortamdan uzaklaştırmak ve temiz hava alabileceği bir ortama götürmeliyiz. Kimyasal maddenin yapısına göre kusturmak bazen zarar verebilir. Bu nedenle kazazede kusturulmaya çalışılmamalı. Acil tıbbi yardım gelene kadar veya sağlık merkezine ulaşana kadar bol su verilmeli.
Çamaşır suyu eğer ağız yoluyla alınmışsa, hastayı kusturmaya çalışmamalısınız. Bunu yapmak yerine su içirerek çamaşır suyunun etkisini azaltmanız mümkün. Bununla birlikte hasta fazla su içmemeli. Çünkü kusma refleksi oluşabilir.
Özellikle temiz hava alması amaçlı dışarı çıkarılması gerekir. Kimyasal bir yapısı olması ile beraber zehirlenen kişiye kusturmak tehlikeli olabilir. O yüzden kazazedenin kusturulmaya çalışılması yanlıştır. Bu sebepten dolayı tıbbi müdahale gerçekleştirilene kadar, kişi açık havada tutulmalı ve bol su verilmelidir.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Ø Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
Belirli bir tür bakteriyel gıda zehirlenmeniz varsa ve belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Listeria'nın neden olduğu gıda zehirlenmelerinin hastanede yatış sırasında damardan verilecek antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerekir. Tedavi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyidir.
Besin zehirlenmesi belirtiler çoğu zaman çok şiddetli değildir ve birkaç gün sonra tedavi edilmese bile kendiliğinden kaybolur.
Gıda zehirlenmeleri aniden başlamaktadır. Kontamine yani hastalık yapan çeşitli mikroorganizmalar bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkabilen ishal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı gibi semptomlara bazen vücut sıcaklığı artışı da eklenebilir.
Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir , Yardım çağrılır (112), Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir, Yardım gelinceye kadar yanında beklenir.
Uysal, ishale genellikle kusmanın eşlik edeceğini ifade ederek, kusan çocuğun yan yatırılması gerektiği uyarısını yaptı. Kustuktan yarım saat sonra azar azar sıvı verilmesi gerektiğine değinen Uysal, “Eğer bütün içtiklerini tekrar kusuyorsa hastaneye başvurarak damar yolu ile sıvı tedavisi gerekiyor demektir.
Gıda zehirlenmesi en çok Staphylococ bakteri türünden kaynaklanıyor. Zehirlenme yaşayan hastalara bol su ve sıvı gıdalar verilmelidir. Ayrıca tuzlu ayran, tuzlu krakerler, bol yoğurt, muz, haşlanmış patates, yağsız pirinç lapası yedirilir.
Gıda zehirlenmesi tanısı bireyin beslenme geçmişine bakılarak konulur. Doktor, bireye kadar süredir hasta olduğu, gözlemlediği belirtiler ve yediği yiyecekler hakkında çeşitli sorular sorar. Ardından dehidrasyon belirtileri varsa bunları saptamak üzere fiziksel bir muayene gerçekleştirir.
Temizlik yaparken çamaşır suyu kullanılan yeri hemen yıkamak: Uygulanan yüzeyde çamaşır suyunun en az 10 dakika etki etmesini beklemek gerekmektedir. Çamaşır suyu tüketirken evi havalandırmamak: Virüslerin ölmesi için çamaşır suyu 10 dakika bekletilmelidir.
Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri