İNSAN EMBRİYOLOJİSİ İskelet sistemi paraksiyel mezoderm, mezodermin lateral plağı (somatik tabaka) ve nöral krestten gelişir.
Mezodermden Meydana Gelen Doku ve Organlar:
kan damarları ve kan dokusu, mezenterler, ürogenital sistemin büyük bir kısmı (böbrekler, testisler ve ovaryumlar), sölomik epitel, östaki borusu, bazen orta kulağın iç yüzeyi .
Somitomerler 3. haftanın başında paraksiyel mezodermden gelişmeye başlar ve somitlere dönüşürler.
İntermediyer mezodermden üriner sistemin boşaltım birimleri ve gonadlar gelişir.
Ekstremite ve vücut duvarını saran dermis tabakası lateral plak mezo- derminden gelişirken sırt bölgesi dermisi paraksiyel mezodermden kaynaklanır. Yüz ve boyun bölgesi dermisi ise nöral krest hücrelerinden köken alır.
İlgili 39 soru bulundu
Embriyolojik hayatta dişi ve erkek embriyoları iki çift genital kanala sahiptirler. Bunlardan Mezonefrik kanallar (Wolffian kanallar) erkek üreme sisteminin gelişiminde önemli rol oynarlarken,Paramezonefrik kanallar (Müllerian kanallar) dişi üreme sistemi gelişiminde önemli görevler içindedir.
Ekzosölomik membran ve kavite kısa zamanda primer vitellus kesesi'ni (primer umbilikal kese) oluşturmak üzere modifiye olur. Vitellus kesesi endoderminden kaynaklanan hücreler amniyon ve vitellus kesesini saran ekstraembriyonik mezoderm'i oluşturur.
Üriner sistemin gelişmesi : Kademeli bir gelişme gösterir. Önce ilk böbrek (Pronephros) • Sonra orta böbrek (Mesonephros) • En son son böbrek (Metanephros) şekillenir. körelir.Orta böbrek ise iç genital organların oluşumuna katılır. ürogenital plaklarından şekillenir.
Kas sistemi optik kadeh ektoderminden oluşan irisin dışında, mezodermal germ tabakasından gelişir.
Endodermal hücreler sindirim kanalına açılan salgı bezleri epitelini döşer. Karaciğer ve pankreas da endodermden gelişir. Tiroid bezi, paratiroid bezi, timus, farenks, trakea, alveol, mesane, prostat ve üretra da endodermden oluşur.
Yutak kavisleri, embriyonik gelişimin 4. haftasının başında nöral krest hücrelerinin baş ve boynun oluşacağı bölgeye göç etmesiyle gelişmeye başlar. İlk yutak kavsi çifti, gelişen farinksin lateralinde oluşur (7). Mezodermal hücrelerin arasında bulunan nöral krest hücreleri her yutak kavsinin içinde bulunur (10).
Somitler geçici yapılar olmasına rağmen omurgalı embriyolarında vertebranın segmental organizasyonu için oldukça önemlidirler. Vertebra ve kaburgalar, sırt derisi dermisi, sırt iskelet kasları, vücut duvarı iskelet kasları ve ekstremite kasları somitlerden köken alan hücrelerden gelişen yapılardır.
Rathke'nin kesesi olarak bilinen farenksin (stomal kısım) sırt duvarındaki bir depresyondan gelişir. Ön hipofiz, hormonları sentezleyen ve salgılayan birkaç farklı hücre tipi içerir. Genellikle ön hipofizde oluşan her majör hormon için bir hücre tipi vardır.
Kıl folikülünün gelişimi ve moleküler kontrolü
Ektoderm kökenli kıl folikülü kök hücreleri kıl folikülünün sebase bez ve apokrin bez de dahil bütün epitelyal bileşenlerini oluştururken; mezoderm kökenli hücreler dermal papilla ve kıl folikülünü çevreleyen bağ dokusu kılıfını yapar.
Mezoderm tabakası: Endodermin üzerini kaplayan tabaka mezodermdir. Kaslar, kemikler, kalp, damarlar ve iç deri alanının orijinini oluşturur. Ektoderm tabakası: En dıştaki ektoderm tabakasında ise dış deri, beyin, sinirler ve derinin renk hücreleri gelişir.
Endoderm ise solunum sisteminin iç tabakasını ve sindirim kanalını oluşturur ve çok önemli bazı organların bir bölümünü meydana getirir, karaciğer ve pankreas gibi. Mezoderm kalbi, böbrekleri, kemikleri, kıkırdakları, kasları, kan hücrelerini, ve diğer yapıları oluşturur.
Her ikisi de karın boşluğunun arka duvarında yer alan ortak bir mezodermal kabarıklıktan (intermediate mezoderm) gelişir ve her iki sistemin boşaltım kanalları da başlangıçta ortak bir boşluğa, kloaka, açılır.
Primordial germ hücreleri ilk olarak yaklaşık 3. haftada vitellüs kesesinin (yolk sak) allantoise yakın taraftaki duvarında bulunan endoderm hücrelerinden gelişir.
Kadın üreme organlarının en önemlileri overler*, fallop tüpleri*, uterus* ve vajina*'dır. Overler karın boşluğunda gelişir ve orada kalırlar. Fonksiyonları hormon yapımı (östrojen, progesteron) ve gametogenez'dir.
Glomerular bazal membranın (GBM) iç yüzünde endotel hücreleri ve dış yüzünde ise podositler vardır. Bu membran, kapilların ve podositlerin oluşturduğu bazal laminaların kaynaşmasından meydana gelir.
Üreterik tomurcuk, yakınındaki metanefrik blastem dokusuna doğru uzamaya başlar. Uzayan bu parça ileride üreteri yapacaktır. Bunun uç kısmı, blasteme değdiği an metanefrik doku içine doğru dallanmaya başlar. Üreterik tomurcuğun üreter dalının metanefrik blastemle indüktif etkileşimi vardır.
Üreter, böbrekte oluşan idrarı mesaneye taşır ve boşaltımda görev alarak idrarın dışarı atılmasına yardımcı olur. İdrar yolunun bazı noktalarında bulunan ve genellikle böbreklerden gelen taşlar üreter taşı olarak adlandırılır.
Gelişimin 15–18. günlerinde sekonder villuslar oluşur. Koryon plağındaki ekstraembriyonik mezoderm, implantasyon kutbundan başlayarak tüm çevre boyunca devam ederek implantasyon bölgesinin karşı kutbuna kadar villusları invaze eder, böylece sekonder villuslar oluşur.
Endoderm akciğerler, tiroit ve pankreasta doku üretir. Mezoderm, kalp kası, çizgili kas, düz kas, böbrekler içindeki dokular ve alyuvarların üretimine yardımcı olur. Ektoderm, epidermis içinde dokular üretir ve beynin içindeki nöronların oluşumunda ve melanositlerde yardımcı olur.
Destek dokular; insan embriyosunun gastrulasyon evresi sırasında meydana gelen ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakalarından, ortadaki tabaka olan mezodermden tüm destek dokular meydana gelir. Embriyonik mezoderme mezenşim denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri