Tarım ürünü olarak fındık, çilek ve çeltik yaygın olarak yetiştirilir. İlçede hayvancılık da gelişmiştir.
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.
Bu alanda üretilen ürünler fındık, şeftali, kivi, elma, armut, ceviz ve kiraz gibi meyvelerdir. İlde üretilen diğer ürünler, buğday, mısır(dane), çeltik, kuru baklagiller, şekerpancarı, ayçiçeği, soya ve tütündür.
Meyve üretiminin dörtte biri üzüm
En çok üretilen meyve ürünlerinde üzümün ardından ikinci sırayı elma, üçüncü sırayı, portakal, dördüncü sırayı zeytin, beşinci sırayı da mandalina aldı.
Tarım alanı büyüklüğü olarak Türkiye'de 16. sırada bulunan Samsun'un toplam tarım alanı içinde Çarşamba'nın toplam tarım alanının payı % 15.67'dir.
İlgili 23 soru bulundu
Samsun ilinin tarımsal üretim ve verimliliğinin temsilcisi olan 2 büyük ovaya sahiptir. Bunlar Bafra ve Çarşamba ovalarıdır. Çarşamba ve Bafra Ovalarının tarımsal üretimde üretim değerleri ve ürünlerin ortalama verimleri ülke ortalamasının üzerindedir.
Samsun İlinin ekonomik yapısını oluşturan sektörlerin başında tarım sektörü gelmekle birlikte sanayi, hayvancılık ve turizm de önemli bir yer işgal etmektedir. İl ekonomisinde büyük etkisi olan tarımsal ürünler; buğday, tütün, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, fındık, çeltik ve sebzedir.
"Aronya meyvesi ülkemiz ve Samsun'umuz açısından yeni bir ürün. Katma değeri ve antioksidan değeri çok yüksek olan özel bir bitki. İnsan sağlığı açısından da değerli olan aronya yetiştiriciliği bölgemizde farkındalık oluşturacak.
Samsun'un yerli halkına neyi meşhur diye sorduğunuz zaman duyacağınız cevaplardan biri kesinlikle “tirit” olur. Tirit, et suyuna kızartılmış ya da bayat ekmek konularak yapılan yemeğe denir. Genel olarak kaz, ördek, tavuk, dana ve koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır.
Yetiştirilen ürünler buğday, arpa, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, nohut, şekerpancarı, tütün, ayçiçeği, şeftali, fındık ve elma başta olmak üzere çok çeşitlidir.
Tespit edilen bitkilerden en çok da dünyada sadece Samsun'da bulunmakta olup ve yeri sır gibi saklanan bitki türü olan, 1962 yılında tespit edilen Samsun Lohusaotu (Aristolochia Samsunensis) bitkisi dikkat çekiyor.
Ağaç türleri olarak sahil çamı, radyata çamı, ağlayan çam, sedir, mavi servi, Japon kriptomeryası, doğu ladini, Doğu Karadeniz göknarı ve sapsız meflenin bulunduğu ormanda çalı türleri olarak Akdeniz defnesi, alıç, kuşburnu, muşmula, böğürtlen, tavşanmemesi yer alıyor olup kaya sarmaşığı, dikenucu, orman asması, ...
Samsun'daki en önemli hayvancılık kolları büyükbaş ve küçükbaş ile kümes hayvancılığı olmakla birlikte arıcılık, ipek böcekçiliği de görülmektedir.
İlin ekonomisi geniş ölçüde tarıma dayalıdır. Sanâyi hızla gelişmektedir. Kara, hava ve deniz yolları sebebiyle ticâret hareketlidir. Faal nüfûsun % 65 kadarı tarım sektöründe çalışır.
Samsun yöresel mutfağında fasulye diblesi, turşu kavurması, karalâhana dolması, mısır çorbası, tirit, keşkek, ekşili, kaz asması, katık böreği, içli mantı, kapalı kıymalı pide ve fındıklı baklava ile kıvratma ve nokul çeşitleri en dikkat çeken yemeklerdendir.
Hangi Meyve Evde Kolay Yetişir? Domates, biber, salatalık, soğan, sarımsak, çilek, karpuz, limon, patlıcan ve fasulye evde yetiştirilmesi nispeten kolay ve masrafsız olan meyvelerdir.
En hızlı büyüyen meyve ağaçları nelerdir sorusuna verilebilecek ilk yanıt portakal ağacı olur. Çünkü bazı meyve ağaçlarından istenilen verimi ve hasadı almak yıllar sürebilir. Fakat narenciye türü sayılan portakal ve limon ağaçları kısa sürede gelişim göstererek verim verir.
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır.
Yurdun bazı bölgelerinde kar ve soğuk hava hüküm sürerken Samsun'un Bafra ilçesinde ilkbahar ve yaz aylarında açtığı bilinen erik ağacı meyve verdi. Fatih Mahallesi'nde oturan emekli öğretmen Durgut Özçiçekçi (74), yaptığı açıklamada, bahçesindeki erik ağacının üç yıldır kış aylarında da meyve verdiğini söyledi.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden olan Samsun son yıllarda başarı kazandığı kivi üretimiyle de adından söz ettiriyor.
Ülkemizde en az zeytin yetiştirilen bölge Karadeniz Bölgesidir. Toplam ağaç varlığının % 0,4 ünü ve Ülkemiz tane üretiminin % 0,2 sini oluşturan Karadeniz Bölgesi; alan ve üretim bakımından altıncı sırada yer almaktadır. 2021 yılında TÜİK verilerine göre Samsun da 251 dekar alanda zeytin üretimi bulunmaktadır.
Fındık, armut, şeftali, erik, ceviz, kızılcık ve kiraz bol miktarda yetişir. Tarla Ürünleri: İlde ekonomik bakımdan yetiştirilen 4 ana ürün, buğday , mısır, çeltik, tütündür.
Frenk üzümü Samsun'un hem sahil hemde yayla kesimlerinde rahatlıkla yetişebilmektedir.
Dünya yaş Page 11 Samsun İlinde Sebze Üretim Sektörü 6 meyve sebze sektöründe en çok ihraç edilen ürün grubu %11,2 pay ile narenciye olmuştur. İkinci sırada % 10,8 ile diğer sebzeler, üçüncü sırada ise % 10,5 ile muz yer almaktadır.
Samsun denilince Bafra Pidesi herkesin aklına gelen lezzetlerden olsa da Samsun'un en çok neyi meşhur dediğinizde Samsun'un yerli halkının vereceği cevap "Tirit" olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri