Somatizasyon bozukluğu, çeşitli bedensel belirtilerle kendini gösteren ve bu belirtilerin tıbbi muayene ve laboratuvar incelemeleri ile yeterince açıklanamayan bir hastalıktır. Bu hastalık hastaların çeşitli ağrılar, sızılar, uyuşmalar, karıncalanmalar ve ateş basmaları gibi belirtiler yaşamasına neden olur.
Somatizasyon bozukluğu; herhangi bir nörolojik ya da fizyolojik sebep olmaksızın, ağrı ve farklı bedensel belirtilere yol açan bir tür psikolojik sorundur. Somatoform bozukluklar sınıfında yer alır. Bedensel belirti bozukluğu olarak da bilinen bu rahatsızlık yorgunluk, bitkinlik ve ağrı hissi ile karakterizedir.
Somatizasyon bozukluğu genellikle stresli yaşam olayları ile alevlenen, kronik dalgalı bir seyir izler. Alevli dönemler genellikle 6-9 ay kadar sürer. Belirtilerin şiddetini kaybettiği ya da belirtisiz 9-12 ay süren ara dönemler bulunur. Tam iyileşme nadirdir.
Somatik belirti bozuklukları, belirgin somatik veya bedensel semptomların göze çarptığı ancak ruhsal bozuklulardır. Kişiler genellikle, vücutlarında farklı bölgelerde oluşan ağrı, yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı vb. gibi bedensel şikayetler ile başvururlar.
İlgili 23 soru bulundu
Somatik Semptom Bozukluğu (SSB), kişilerin yorgunluk ya da ağrı gibi fiziksel belirtiler karşısında aşırı endişe duyduğunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişi günlük yaşamına etki eden bu belirtilerle ilgili olarak yoğun şekilde duygu ve düşünce besleyerek, aşırı davranışlar gösterir.
Somatizasyon bozukluğu, tıbbi olarak açıklanamayan fiziksel/bedensel semptomların bulunduğu psikiyatrik bir durumdur. Bir kişinin somatizasyon bozukluğu tanısı alabilmesi için bu rahatsızlıklarının iş, sosyal ortam, aile ortamı, okul gibi yaşamındaki önemli aktiviteleri ciddi anlamda etkilemesi gerekmektedir.
Somatizasyon organik bir sebebi olmaksızın baş ağrısı, göğüs ağrısı, bel ağrısı, boyun ağrısı, sindirim sistemi ilişkili ağrılar, karın ağrısı ve ekstremite (uzuv) ağrıları gibi çeşitli bedensel ağrı, yanma, krampların yaşanmasıdır.
Somatoform Bozukluk Neden Kaynaklanır? Somatoform bozuklukların tek bir nedeni bulunmamaktadır. Genetik, biyolojik, öğrenme ve sosyokültürel etkenlerin rolü, kişilik özellikleri ve psikolojik birçok faktörün etkileşimi sonucunda somatik belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Somatoform Bozuklukların tedavisi nasıl yapılır? Tedavisi; depresif belirtiler, yoğun anksiyete belirtileri mevcutsa ilaç tedavisi eklenebilir. Asıl tedavisi ise; bilişsel davranışçı terapidir.
Somatizasyon bozukluğu fiziksel ve bedensel semptomları içeren psikyatrik bir durumdur. Bir hastanın bu tanıma girebilmesi için iş, aile, okul veya sosyal yaşamında çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle etkilendiğinin saptanması gerekmektedir.
Somatizasyon bozukluğu 30 yaşından önce başlar, birkaç yıl boyunca sürer ve fiziksel herhangi bir sebebi olmayan ancak psikolojik sorunlar veya sıkıntı tarafından tetiklenen birden fazla belirtiyle örneğin, ağrı, gastrointestinal, cinsel ve nörolojik problemlerle kendini gösterir.
Somatizasyon Bozukluğu
Bu hastalıkta kişinin psikolojik sıkıntıları bedene yansır. Kişi sindirim sistemi bozukluğu, cinsel belirti ve nörolojik belirtilerle doktora başvurur. Kişinin vücudundaki ağrılar kişinin doktor doktor gezmesine sebep olur fakat sonucunda fiziksel bir rahatsızlık tespit edilemez.
BEDENSELLEŞTİRME(SOMATİZASYON) BOZUKLUĞU
En az dört alanda belirti ile tanımlanır. Baş, karın, sırt, eklem ağrıları, mide-barsak yakınmaları vardır. Ağrı dışında en az bir cinsel yakınma da eşlik eder. Kadınlarda adet düzensizlikleri, ağrılı adet görme ve bulantı, kusma ile giden gebelikler söz konusu olur.
[1] (biyoloji) Organizmaların üreme hücreleri dışındaki bölümleri ile ilgili. [2] (felsefe) Ruh ve zihinden ayrı bir kavram olarak beden ile ilgili.
Somatoform bozukluklar farklı şekillerde kendini gösterebilir. Buna göre bazı hastalar birbirinden farklı çok sayıda belirsiz bedensel rahatsızlıktan muzdariptir. Bu hastalar örnek olarak ağrılardan, hazımsızlıktan (örneğin ishal) ve kalp/dolaşım rahatsızlıklarından (örneğin kalp çarpıntısı) şikayet ederler.
Psikiyatride tanı kriterlerini içeren başvuru kitabı DSM-IV, Psikosomatik rahatsızlıkları şu şekilde açıklamıştır; "Belli bir süre içinde ortaya çıkan, tedavi arayışları devam eden, sosyal veya mesleki hayatının bozulmasıyla sonuçlanan birden fazla bedensel yakınmasının birlikte olmasıdır."
Hastalık kaygısı bozukluğu kişinin ciddi bir hastalığa yakalanma korkusu veya kişinin zaten bu hastalığa sahip olduğu inancıyla ilgili yoğun kaygı ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığını diğer insanlardan daha yüksek olarak değerlendirirler.
"Soma" vücut, beden anlamına gelir. "Psikosomatik" psikolojik kaynaklı bedenle ilgili bir durumu ifade eder. Psikiyatride "Psikosomatik bozukluk" bedensel yakınmalarla seyreden ancak organik bir bozukluktan kaynaklanmadığı ispatlanan, psikolojik kaynaklı olduğu düşünülen hastalıklara verilen isimdir.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Bazen ortada bir sebep yokken kişi ağrı hissedebilir, bazen ağrıya fazla ya da az tepki gösterilebilir ya da bazen ağrı yapan fizyolojik durum ortadan kaldırılsa dahi ağrısı hissedilmeye devam edilir. Bu tür ağrılara somatik yani psikolojik ağrı denir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Rutin, sıradan olaylar karşısında dahi aşırı kaygı ve bunaltı hissinin yoğun bir şekilde yaşandığı rahatsızlıktır. Kişinin olaylar karşısındaki tepkisi aşırıya kaçar. Ayrıca kişideki endişe hissi; kalp hızında artma, aşırı terleme gibi fiziksel tepkilere de yol açar.
Somatik tedavi yöntemleri ya da nöromodülasyon major depresyon belirtilerini iyileştirmek için merkezi sinir sistemi işlevlerini uyarmayı ya da değiştirmeyi amaçlar. Elektrokonvülzif tedavi (EKT) en eski nöromodülasyon tekniğidir ve major depresyon tedavisinde en etkili yöntemdir.
Bazı konversif ataklar kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu bozukluk tedavi edilmeden geçmemektedir. Geçmemesi durumunda kişinin hayat kalitesini etkilemektedir. Bireyin hayatındaki bu problem onun yalnızlaşması, içe kapanması ve sosyal hayattan geri çekilmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri