Birim'de uygulanan oğlak büyütme sisteminde, doğumdan sonraki ilk bir hafta sürekli birlikte olan keçi ve oğlaklar, daha sonraki günlerde gündüzleri ayrı tutulmakta, akşam sağımından sabah sağımına kadar ise geceyi birlikte geçirmektedirler. Oğlakların sütten kesim yaşı 42–60 gün arasında değişmektedir.
Doğumdan sonra 7 veya 8. haftanın başlangıcında, yeterli kesif yem kesif yem tüketen tüm oğlaklar sütten kesilmelidir.
Ortalama bir keçi 10-13 yıl kadar yaşar, fakat 1-1,5 ila 7-9 yaş arası üreyebilir ve süt üretebilir. Elbette, bu yaş sınırlamaları için değişik istisnalar var. Her çiftçilikte olduğu gibi, değişik tecrübe seviyeleri için farklı cinsler ve uygulanan farklı stratejiler vardır.
Kolostrum almamış oğlaklara kg canlı ağırlık için 100 ml kolostrum 2-3 öğünde verilmelidir. Erken sütten kesimde oğlaklar 5 haftalık yaşta sütten aniden kesilirler. 7 haftalık yaştan daha sonra sütten kesmek sütten kesimden sonraki performansı etkilememektedir.
Agalaksi'memleketimizde süt kesen hastalığı diye bilinen, koyun ve keçilerde ' mycoplasma organizmaları tarafından'' meydana getirilen, süt kesimine sebep olan, göz, mafsal ve beyinde lo kalize ·olan ve kronik sey- reden bir hastalıktır.
İlgili 39 soru bulundu
Kesilen süt nasıl anlaşılır kaynatılan sütün kesildiğini nasıl anlarız diye merak ediyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz; Sütün aşırı şekilde koyulaşması, Sütün yoğurt kıvamında görülmesi, Kısık ateşte ısıtılan sütte dipte çökme ve topaklaşma görülür.
Sütü 0, -4 °C arasında muhafaza etmezseniz süt kesilir. Sıcaklığa, bakteri sayısı ve bekleme süresine bağlı olarak sütünüz 1 saatte de kesilebilir. 1 günde de kesilebilir. Bu nedenle süt üreten, satan ve tüketen herkes sütü korumak için üzerine düşeni eksiksiz yapmalıdır.
Oğlaklar 2,5 aylık yaşa ulaştıklarında verilen süt ikame yemi yarı yarıya azaltılır ve bundan 2–4 hafta sonra oğlak sütten tamamen kesilir.
Oğlaklar 3. hafta içerisinde yem tüketmeyede başlarlar.Otlukta iyi kaliteli kuru ot ,yemlikte ezilmiş kırılmış tane yem bulundurulur.Bir aylık oğlak artık yemİne iyice alışmıştır.Bu nedenle 2.aydan itibaren içtiği süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak oğlak sütten kesilir.Bir aylık oğlağa günde 50 gr iyi kalitede kuru ot ...
3) Kuzular ve oğlaklar sütten kesilir kesilmez bu Yönetmelik hükümlerine göre yetiştirilir ve 60 günden büyük olmamalıdır.
Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir.
Bir kıl keçisi yılda 300-400 litre arasında süt verirken, Saanen ırkı keçiden 800 ile 1000 litre arasında süt sağılıyor.
Keçilerin Beslenmesi ve Önemli Yetiştirme İşleri
Böylelikle silajın tadı ve kokusu süte geçmemiş olur. 50 kg canlı ağırlığında günde 3-4 kg süt veren keçiye aşağıdaki yem reçeteleri verilebilir. Ek yemlerde katılacak tuz oranı hayvanların durumuna göre değişmektedir.
Keçiler için yapılan çalışmada ilk başarılı çiftleşme yaşı ve canlı ağırlığı sırasıyla 17 kg ve 7,4 ay olarak bildirilmiştir (Abebe, 2008).
Günlük süt verim ortalaması Alpin keçilerinde 2.23 litre ve Saanen keçilerinde 2.32 litre olarak bulunmuştur.
Her ne kadar inek sütü ile karşılaştırıldığında, keçi sütünün iyi özellikleri olsa da, asla anne sütü veya formül mamanın yerini tutamaz. Özellikle bir yaş öncesi bebekler için kullanılması yanlıştır.
Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır. Çiftleşme Kuzey ve Güney yarım kürede günlerin kısalmaya başladığı sonbahar aylarında gerçekleşir.
Çocuğun yürümeye başlaması ve hareket özgürlüğünü kazanması memeden ayrılma zamanının yaklaştığının habercisidir. Bebeğin hayatında önemli değişiklikler yoksa (hastalık, bakıcı değişimi, boşanma, taşınma, ölüm vb.), 18-24 aylar arası onu memeden kesmek için doğru bir zaman dilimi olacaktır.
Oğlakların her biri kesilip temizlendikten sonra 6-8 kilo civarında geliyor.
Kurbanlık küçükbaş hayvanlar da (koyun ve keçi) 1 yaşını doldurmuş olmalıdır (ancak altı ayını doldurmuş olan kuzu, annesinden ayırt edilemeyecek kadar gelişmiş ve semiz ise kurban edilebilir. Oğlak için bu istisna geçerli değildir, yani keçi türü hayvanların 1 yaşını doldurması gereklidir).
Kuzu ve oğlaklar 4-6 aylık yaştan sonra sağ-mal koyun ve keçilerin yemleri ile beslene-bilir. Bu yaşlarda iyi kalite kuru ot ve günlük olarak 250-300 g yoğun yem verilmesi normal bir gelişme için yeterlidir.
Yeni doğan oğlaklar için en uygun besin maddesi kolostrumdur. Kolostrumun besin maddeleri bakımından zengin olması, bağışıklık sistemini güçlendirici immünoglobulin gibi maddeleri içermesi nedeniyle doğumdan sonraki ilk saatlerde acilen verilmelidir.
Kesilen Süt Nasıl Değerlendirilir? Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın.
Sütünüzün kesildiğini farkettiğinizde ocaktan alın. Varsa içindeki tortuları süzdürün ve temiz bir kabın içine alın. Çorbanızın kıvamını ayarlamak, lezzetletlendirmek için sütten ilave edin. Bu şekilde lezzeti de besleyiciliği de artacaktır.
“Emziren anne oruç tutarsa sütü kesilir mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Oruç döneminde yaşanan susuzluk, açlık ve yorgunluk nedeniyle annenin süt miktarı etkilenebilir. Özellikle uzun saatler susuz kalma sebebiyle süt üretimi azalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri