Psikosomatik belirti bozukluğu (Somatoform bozukluk) nedir? Psikosomatik bozukluklar, mevcut bir tıbbi hastalığın varlığında kısmen duygusal faktörlerden kaynaklanan fizyolojik değişiklikler ile karakterize bozukluklar olarak tanımlanmaktadır.
Bu belirtiler; ellerde uyuşma, his kaybı, hareket kaybı, felç, sağırlık, körlük, yutma güçlüğü gibi motor ve duyusal belirtiler, karın ağrısı, kas ağrıları, bulantı-kusma, öğürme, şişkinlik gibi somatik belirtiler, cinsel isteksizlik gibi cinsel işlevlerde bozukluk tariflenebilir.
Somatoform bozukluklar, kişinin belli bir organik yani tıbbi rahatsızlığı olmamasına karşı vücudunun farklı yerlerinde farklı türde ağrılar hissetmesidir. Bu hastalığın kökeni psikolojik sorunlardır, kişinin psikolojik sorunları arttıkça fiziksel ağrıları şiddetlenir.
Somatoform Bozukluk Neden Kaynaklanır? Somatoform bozuklukların tek bir nedeni bulunmamaktadır. Genetik, biyolojik, öğrenme ve sosyokültürel etkenlerin rolü, kişilik özellikleri ve psikolojik birçok faktörün etkileşimi sonucunda somatik belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Somatoform bozukluklar farklı şekillerde kendini gösterebilir. Buna göre bazı hastalar birbirinden farklı çok sayıda belirsiz bedensel rahatsızlıktan muzdariptir. Bu hastalar örnek olarak ağrılardan, hazımsızlıktan (örneğin ishal) ve kalp/dolaşım rahatsızlıklarından (örneğin kalp çarpıntısı) şikayet ederler.
İlgili 32 soru bulundu
Somatizasyon bozukluğu 30 yaşından önce başlar, birkaç yıl boyunca sürer ve fiziksel herhangi bir sebebi olmayan ancak psikolojik sorunlar veya sıkıntı tarafından tetiklenen birden fazla belirtiyle örneğin, ağrı, gastrointestinal, cinsel ve nörolojik problemlerle kendini gösterir.
Somatizasyon bozukluğu, belirgin ve sürekli bedensel belirtilerle karakterize, duygusal ve psikolojik stresin fiziksel semptomlarla kendini gösterdiği karmaşık bir durumdur. Bu durum, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyebilir ve tıbbi bir nedeni bulunamayan belirtilerle kendini gösterir.
Somatizasyon bozukluğu genellikle stresli yaşam olayları ile alevlenen, kronik dalgalı bir seyir izler. Alevli dönemler genellikle 6-9 ay kadar sürer. Belirtilerin şiddetini kaybettiği ya da belirtisiz 9-12 ay süren ara dönemler bulunur. Tam iyileşme nadirdir.
Psikiyatride tanı kriterlerini içeren başvuru kitabı DSM-IV, Psikosomatik rahatsızlıkları şu şekilde açıklamıştır; "Belli bir süre içinde ortaya çıkan, tedavi arayışları devam eden, sosyal veya mesleki hayatının bozulmasıyla sonuçlanan birden fazla bedensel yakınmasının birlikte olmasıdır."
Psikosomatik hastalıkların tedavisinde ilaç tedavisi (antidepresanlar, anksiyolitikler ve antipsikotikler...) kadar, bireysel psikoterapi, grup psikoterapisi, bilişsel davranışcı psikoterapi ve diğer tedavi seçenekleri, kullanılan ve yararlanılan diğer tedavi yöntemleridir.
Somatik Semptom Bozukluğu (SSB), kişilerin yorgunluk ya da ağrı gibi fiziksel belirtiler karşısında aşırı endişe duyduğunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişi günlük yaşamına etki eden bu belirtilerle ilgili olarak yoğun şekilde duygu ve düşünce besleyerek, aşırı davranışlar gösterir.
Son dönemlerde fiziki olarak herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığı halde yaşadığı bazı belirtileri kendince yorumlayarak ciddi bir hastalığı olduğunu düşünen ve yoğun bir kaygı problemi yaşayan kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durum hipokondriyazis ya da hastalık kaygısı bozukluğu olarak adlandırılıyor.
[1] (biyoloji) Organizmaların üreme hücreleri dışındaki bölümleri ile ilgili. [2] (felsefe) Ruh ve zihinden ayrı bir kavram olarak beden ile ilgili.
Tanının daha kolay koyulabilmesi için çoğunlukla Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı DSM V kullanılır. Yaklaşık 300 psikiyatrik bozukluk olduğu bilinir.
Eğer insanlar negatif duygulanım içerisinde olurlarsa bu durum bedenlerinde ya da ruhlarındaki bir rahatsızlığa neden oluyor. Ağır negatif duygulanım bedensel organlara yansıma yapıyorsa somatizasyon (bedenselleştirme) dediğimiz bozukluk ortaya çıkıyor.
Osteopatiye göre somatik disfonksiyon somatik sistemlerle ilişkili komponentlerin fonksiyonlarının değişmesidir. Fonksiyonel bir bozukluktur. Osteopatik manipulatif tedavi (OMT), osteopatlar tarafından hastaların somatik disfonksiyonlarının teşhis ve tedavisinde ellerin kullanıldığı farklı teknikleri içerir.
Genellikle yaşanılan psikolojik sorunlar veya olumsuz olayların vücutta kendini gösterdiği ilk yer boyun ve omuz bölgesidir. Baş Ağrısı/Migren:Baş ağrısı/Migren genellikle stres kaynaklı psikosomatik ağrılardır.
Ruhsal ve bedensel bulguların birbirlerini tamamlayıp bütünleştikleri, etyolojisinde psikososyal streslerle ruhsal çatışmaların önemli oranda rol oynadığı bazı bedensel hastalıklara “Psikosomatik Hastalıklar” denir.
Somatizasyon bozukluğu , doktorun yaptığı fiziksel muayene ve laboratuvar incelemeleri (kan tahlilleri, filimler, bilgisayarlı tomografiler,ultrasonlar…) ile yeterince açıklanamayan çok sayıda bedensel belirtilerin bulunmasıyla karakterize bir hastalıktır.
Stres yükü olan bir kişinin beyninin, depresyon veya kaygı bozukluğu geliştirmek yerine bedensel hissiyatlara sebep olup, kişinin vücudunun bazı bölgelerinde oluşan ağrılardan yakınmasına neden olmasını örnek verebiliriz.
Uyum bozukluğu; stresli veya travmatik bir olaya karşı gelişebilen, depresif hissetmeye ve aşırı kaygı duymaya neden olan, olumsuz duygu durumu, davranış ve tutumları kapsar. Yani kişinin hayatındaki stresli bir olaya ya da değişime verdiği tepkidir de diyebiliriz.
Somatik belirti bozuklukları, belirgin somatik veya bedensel semptomların göze çarptığı ancak ruhsal bozuklulardır. Kişiler genellikle, vücutlarında farklı bölgelerde oluşan ağrı, yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı vb. gibi bedensel şikayetler ile başvururlar.
BEDENSELLEŞTİRME(SOMATİZASYON) BOZUKLUĞU
En az dört alanda belirti ile tanımlanır. Baş, karın, sırt, eklem ağrıları, mide-barsak yakınmaları vardır. Ağrı dışında en az bir cinsel yakınma da eşlik eder. Kadınlarda adet düzensizlikleri, ağrılı adet görme ve bulantı, kusma ile giden gebelikler söz konusu olur.
Somatik tedavi yöntemleri ya da nöromodülasyon major depresyon belirtilerini iyileştirmek için merkezi sinir sistemi işlevlerini uyarmayı ya da değiştirmeyi amaçlar. Elektrokonvülzif tedavi (EKT) en eski nöromodülasyon tekniğidir ve major depresyon tedavisinde en etkili yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri