Motor hacmi ne olursa olsun hafif araç klimalarının kompresörleri motordan hareket alarak çalıştıkları için performansı etkilerler. Motor hacmi ve gücü arttıkça bu kayıbı farketmek güçleşebilir ancak her zaman bir kayıp olacaktır. klima ister istemez aracın performansında etkleme yapacaktır.
Camlarınız, açıkken sürüş aerodinamiğini azaltır ve sürtünmeyi artırır, bu da aracı yavaşlatır. Ancak AC ile sürüş motora daha fazla yük bindirir. Her iki durumda da aracınızın çalışması için daha fazla yakıta ihtiyacı olacaktır.
Klima sistemleri motorda 10-15bg lik düşüşe neden olur. Az buz bir şey değil. Elektrikli olması yada gücünü direkt motordan alması hiç bir şeyi değiştirmez. Sonuçta o güç bir şekilde motordan alınır. motor hacmi yükseldikçe , beygir arttıkça etkisi daha az hissedilir.
Araç kliması, motordan güç aldığı için yakıt tüketimini artırmaktadır. Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez.
Düzgün çalışmayan klima sistemi; hem aracın motorunu zorlar, hem de yakıt tüketiminin artmasına neden olur.
İlgili 42 soru bulundu
Elbette ki klimanızı istediğiniz kadar çalıştırabilirsiniz; ancak yüksek performansta sürekli kullanım klimanızın ömrünü azaltacak ve performansını düşürecektir. Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir.
Sorun olmaz. İlk defa bilmediğim marka antifriz kullandım.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
Arabayı kapatırken doğru ama çalıştırırken klimanın açık olması fark etmez. Kompresor açık olsa bile çalıştıktan belli bir süre sonra devreye girer. Eski arabalarda far açık çalıştırdığınızda farın gücü düşer, dalgalanma olurdu. Evet, böyle zararlı.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
İlk defa duyanlar için ilginç gelse de belirli bir hızın üstündeyken camlar açık bir şekilde araç kullanımı yakıt tüketimini arttırmaktadır. Otomobillerin dizaynı camların kapalı olduğu varsayılarak yapılmaktadır. Camlar açıkken ne kadar hızlı gidilirse sürtünme kuvveti de o kadar çok artacaktır.
Klima sistemleri, havayı dolaştırırken iç mekanlardaki bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmaların yayılmasına katkıda bulunabilir. Bu durum, solunum yolu enfeksiyonlarına, özellikle soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.
Klima gücünü motordan alır. Kuvvetini motordan aldığı için motora ekstra güç binmemiş olur. Bu sebeple klimayı açmak, cam açmaya göre daha fazla yakıt tasarrufu oluşturur.
Cam açmak genellikle yakıt tüketimini artırmaktadır. Çünkü araçlar, camları kapalı şekilde seyahat edilecek şekilde tasarlanır. Camlar açıldığı zaman dışarıdan içeriye doğru bir hava girişi yaşanır. Bunun yanında rüzgar sürtünmesi de fazlalaşır.
Klimanın kendi içten patlamalı motoru yoksa LPG'de iken LPG'den yer. O an ne ile çalışıyorsa ondan yer.
klima , sadece elektrikle çalışsa bile , aküyü şarj edebilmek için motorun çalışması gerekir. Motora fazladan yük biniyor, yokuş çıkmak gibi çekiş düşmesi ve yakıttüketiminin artması olağan bir durumdur. Eğer motor 2500cc ve üzeriyse klimanın çalıştığını hissetmezsiniz, bu da güzel bir şeydir.
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Arabanın klima suyu, aracın ön kısmında yer alan evaporatörden veya kondansatörden süzülerek oluşur. Klima sistemi havayı soğutmak için çalışırken, nem de yoğunlaşır ve bu su damlacıkları, evaporatörün altındaki bir tepside birikir. Bu tepsinin altında yer alan bir delikten ise klima suyu aracın altına doğru akar.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Sürüş tarzınızı düzenleyin
Ani fren ve hızlanmalardan kaçının. Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
Yani, sıcak bir odayı soğutmak, soğukluğu sabit tutmaya çalışmaktan çok daha fazla enerji harcar.
Genel olarak “Dizel araçlara hangi renk antifriz kullanılır?” sorusu için kırmızı olduğunu söylemeliyiz. Özellikle daha düşük donma noktasına sahip olduğu için eksi dereceye düşen bölgelerde kullanılabilir. Organik olarak üretilen antifrizlerin kırmızı renkte olduğu bilinmektedir.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Düzgün çalışan bir motor için yakıt ve yağ ile birlikte, antifriz kullanımı temel gerekliliktir. Antifriz kullanılmazsa, yanmadan kaynaklanan ısı motorun hızla aşırı ısınmasına sebep olur. Hatta tamamen bozulmasına bile sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri