Somon balığı, cilt dostu besinler arasında yer alır. İçeriğindeki kalsiyum, fosfor, demir, selenyum, A, B, D vitaminleri ve omega 3 sayesinde hem cilt hem de saç sağlığını korur. Antienflamatuar etkisiyle birlikte cildin erkenden yaşlanmasına karşı koyar. Cildin pürüzsüz ve canlı görünmesini sağlar.
Somon balığı; soğuk ve temiz sularda ,açık pembeye yakın tonlarda, başları pulsuz çokca sağlık faydası bulunan bir balıktır. İçerisidne bolca A vitamini, C vitamini, B6 vitamini bulundurur. Kalsiyum, demir, magnezyum, selenyum gibi minerallerinden zengindir.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Yağlı olmasına rağmen uygun şekilde tavada pişirebilir; ızgarada, mangalda yapabilir; fırında poşette, yağlı kağıtta, folyo kağıdında pişirebilirsiniz. Hatta düdüklü tencerede buharda bile pişirebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Somon balığı yanında ne yenir diye düşünüyorsanız, haşlanmış patates ile harikalar yaratabilirsiniz. Dilerseniz dereotu ile süsleyip bir patates salatası hazırlayın, dilerseniz püre haline getirin ve nefis bir meze elde edin. Somon ile patates mükemmel bir uyum sağlayacaktır.
Morina, somon ya da balık yağı tüketen erkekler, sekiz hafta içinde 6,5-7 kilo verdi. Bu sonuç kadınlar ve erkekler arasında bulunan doğal ayrımlara yüklenebileceği gibi, genel kalori alımının kadınlar için daha az olmasına da yüklenebilir.”
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Efsane: Somonu pişirmek besin öğelerini yok eder, çiğ tüketilmesi daha iyi. Gerçek: Çiğ balıklar, enerji üretimi ve sinir sistemi için önemli tiamini, yok edici enzim içeriyor. Isı, bu enzimin aktivitesini engeller. Bu nedenle somonu ızgara ya da fırında pişirin.
Somon balığı protein açısından da zengin bir besin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda içerdiği protein sebebiyle kas gelişimine olumlu katkıları olduğu unutulmamalı. Aynı zamanda beyin gelişimi ve göz sağlığı için faydalı, enerji üretimine yardımcı, hafıza ve dikkatle ilgili olumlu etkileri mevcut.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Etli bir balık olması sebebiyle hem oldukça doyurucu bir besindir hem de diyette olanlar için oldukça başarılı bir seçim olabilir. Somon balığı, doyurucu olduğu için sizi tok tutabilir ve gereğinden fazla kalori almanızı önleyerek zayıflamanıza da yardımcı olabilir.
Somon balığının besin değerleri
Bunu tükettiğinizde vücudunuza yaklaşık olarak 40 gram protein, 21 gram da yağ giriyor. Bunların yanında somonun içeriğinde bolca sodyum, potasyum, kalsiyum, demir gibi mineraller ve A, B6, B12 ile C vitaminleri bulunuyor.
Somon balığının sporcular için ne kadar yararlı bir besin olduğunu herkesçe kabul edilen bir şey. İçinde barındırdığı yüksek protein oranıyla spordan sonra tam bir kurtarıcı görevi üstlenen somon, aslında haftada 2 ya da 3 kere tüketmemiz gereken bir besin.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Somon pahalı olduğu için yerine, yine yüksek oranda Omega 3 içeren hamsi ya da palamut tercih edilebilir.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış üyesidir ve somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların bazıları Salmo cinsine ait değillerdir.
Doğada yetişen somon türleri, çiftlik türlerine göre daha fazla omega-3 yağ asidi ve vitamini içerir. 100 gram somon yaklaşık olarak 175 kalorilik enerji değerine sahiptir. Somon türlerinin 100 gramında bulunan omega-3 yağ asidi ise 1,7 gramdır.
Kolajen içeren besinler şu şekilde sıralanabilir: Kemik suyu ve paça çorbası tam anlamıyla kolajen kaynağıdır. Lahana, pancar, ıspanak, patlıcan gibi sebzelerin içinde yoğun olarak bulunur. Balık pullarında, somon ve orkinozda yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri