Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir. Merkez tamamen yarı saydamsa, muhtemelen daha fazla pişirmesi gerekir.
Tavadaki kızgın yağın içine 3-4 dilim limon koyabilirsiniz. Kızartma yağının içine birkaç dal maydanoz koyabilirsiniz. Izgarada pişiriyorsanız balıkların arasına defne yaprağı koyabilirsiniz. Bu sayede hem koku biraz olsun giderilir.
İlgili 21 soru bulundu
Balıkları pişirdikten sonra, pişirdiğiniz kabı bekletmeden yıkamanız gerekir. Ancak bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmanız da önemli. Sıcak su, balık kokusunun yayılmasına neden olur. Koku tavadan çıkmıyorsa, yıkadığınız tavayı ocağa alarak içerisindehazır kahve veya Türk kahvesi kavurabilirsiniz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Somonu ateşten aldıktan sonra balık birkaç dakika daha pişmeye devam eder. Bu nedenle servis yapmadan önce somonu ocak, fırın veya ızgaradan çıkar ve yaklaşık 5 dakika beklet. Somonu ateşten aldıktan sonra pişmeye devam ettiğinden biraz az pişmiş olarak ateşten alman sorun olmaz.
Bu acılığı ana kaynağı balığın böbrekleridir ve bunun için de kanının mutlaka bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ve kesinlikle balığın böbrekleri de alınmalı ve balığın eti le kılçıkları ortaya çıkana kadar temizlenmelidir.
Aynı zamanda çiftlik somonları kalabalık bir ortamda bir arada bulunduğu için daha fazla toksin içerir. Balık yetiştiriciliğinde kullanılan zararlı kimyasallar, arsenik ve cıva gibi ağır metaller yağda daha fazla birikme özelliği gösterir.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
özellikle palamut gibi balıklarda. çünkü kokuya sebebiyet veren şey bilhassa derisidir yağlı kısımlarıdır. fileto çıkarmak işe yarayabilir o bakımdan. 8. az kokan balıkları seçebiliriz. hamsi, sardalya, lüfer bunlar çok daha yağlı olduklarından daha çok kokar.
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
Bu keskin balık kokusuna, doğal olarak balıkta bulunan trimetilamin oksidin (TMAO) bir ürünü olan trimetilamin (TMA) neden olur. Özellikle tuzlu su balıkları yakalanıp öldürüldüğünde, vücutlarındaki bakteri ve enzimler TMAO'yu TMA'ya dönüştürdüğü için bu koku ortaya çıkar.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir.
Diğer balık türlerinden daha fazla oranda omega 3 yağ asitleri içerir. Soğuk sularda yaşayan bu tatlı su balığı, açık pembe renklidir ve tadı gerçekten lezzetlidir. Besin değeri ile birçok yiyeceğin yanı sıra diğer balık türlerine de fark atan somon balığı sağlıklı beslenme adına doğru bir tercihtir.
Yapışmaz bir tavamızı iyice kızdırdıktan sonra somonları tavaya koyup ocağımızın ısısını kısalım 5-6 dk da kızaracaktır. Kızarıp kızarmadığını kontrol ettikten sonra diğer yüzünü de kızarttıktan sonra istediğimiz garnitürlerle servis yapalım.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
İşin özü çok az yağda veya hiç yağsız tavada kızartmaktır. Tabii ki öncesinde dilerseniz zeytinyağı, limon, tuz ve baharatlarla kısa süreli marine edip ondan sonra yağsız teflon tavada her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli. Zaten pişmeye başladığında yağını salmaya başlayacaktır.
Baharat olarak pul biber, kimyon, karabiber kullansak da siz ilave olarak kekik kullanabilirsiniz. Oldukça yakışır. Tarifte bulunan bal acı tadı biraz bastırarak hoş, tatlı bir aroma verecektir. Somon balığı ortalama 12-15 dakika gibi bir sürede 200 derecelik bir fırında güzel bir şekilde pişer.
Cam fırın kabınızın içerisine somonlarınızı ve kenarlarına ortadan ikiye böldüğününüz domatesleri yerleştirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Pesto sos için; Fesleğen, maydanoz, fındık, sarımsak, tuz ve karabiberi parçalayıcının içerisine alın ve iyice çekin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri