Uzmanlara göre mecbur olmadıkça 200 gramdan fazla somon balığı yenilmemesini tavsiye ediyorlar. Yapılan analizlerde somon balıklarında zehirli kimyevi DIOXIN, PCB maddelerinin bulunduğu açıklandı. Ayrıca analizlerde bu kimyevi maddeler verilen yemlerden meydana geliyor.
Balıklar daima sağlı bir besin olarak lanse edilse de günümüzde somon balığı için bunu söylemek oldukça güç. Çiftlik somonu dünyanın en zehirli gıdalarından biri olarak kabul ediliyor.
Aynı zamanda çiftlik somonları kalabalık bir ortamda bir arada bulunduğu için daha fazla toksin içerir. Balık yetiştiriciliğinde kullanılan zararlı kimyasallar, arsenik ve cıva gibi ağır metaller yağda daha fazla birikme özelliği gösterir.
Balıklarda bulunan Omega 3'ün kansere karşı etkili olduğu ortaya çıktı. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, haftada 2 kez somon tüketenlerin, kansere yakalanma riski yüzde 30 daha az. Somon, yalnızca kansere karşı etkili değil.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir. Fileto veya dilim olarak alacaksanız, derinin lekesiz olmasına, etin sıkı ve parlak olmasına dikkat edin.
İlgili 37 soru bulundu
3. Somon balığı
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA'dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir. Merkez tamamen yarı saydamsa, muhtemelen daha fazla pişirmesi gerekir.
Norveç somonu ağır metaller içerir. Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Balıktan kaynaklanan zehirlenmelerde öteki besin zehirlenmelerindeki gibi kusma ve mide bulantısı problemi olabilir. Balık tüketiminden sonra da 2-3 saat içinde bu semptomlar yaşanırsa balık zehirlenmesi durumu meydana gelebilir.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir. Az yağlı ve az tuzlu gıdalar ile birkaç gün geçirip eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir. Balık yedikten sonra midede karın ağrısı meydana gelebilir. Karın ağrısından sonra sık kusma ve mide bulantısı şikayetleri ortaya çıkar. Ateş yükselmesi birden gerçekleşir.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller. Hücre zarı etkinliğini değiştirir, DNA sentezini bozar. Sonuçta sinir sistemine çok ileri derecede toksik etki yapar.
İnorganik civa tuzlarının yutulması hemoraji, gastroenterit, akut böbrek yetmezliği ve şoka yol açar. 30-50 mg / kg'da potansiyel olarak ölümcüldür. Yutma, soluma veya deri yoluyla uygulama yoluyla organik civaya maruz kalma, nörolojik hasara yol açar 3.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Peki, 'Karadeniz Alası' veya 'Türk Somonu' nasıl bir balıktır. Ülkemizin endemik türlerinden biri olan 'Karadeniz Alası' ya da Som balığı (Salmo trutta labrax), Salmonidae familyasından olup Doğu Karadeniz bölümünde görülen bir alabalık alt türüdür.
Carrefour'da Dardanel'in kendi dolaplarında satılan, %15 glazeli hali ve orta kemiği varken 500gr "dilim somon" diye sattıkları ürün Norveç deniz alasıdır, yani aslında bizim bildiğimiz gökkuşağı alabalığının (oncorhynchus mykiss) denizde yerleştirilmiş versiyonu, somon (salmo salar) değil.
Dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığının Latince ismi Rhincodon Typus'dur. - Boyları 13.7 metreye kadar uzayabilmektedir. - Dünyanın en büyük balığın ağırlığı 15 ila 21 ton arasında değişkenlik göstermektedir.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Denizlerimizde (temiz, kirlenmemiş) yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda civa yok denecek kadar azdır, dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda civa düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri