Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Cıva seviyesinin normalin çok üstünde olduğu balıklar şunlardır: Köpek Balığı, Kılıç Balığı, Meksika körfezinden çıkan Tilefish ismindeki balık ve Kral uskumru (Türkiye'deki uskumru değil) ile anılan balık. Türkiye'de yaşayanların karşılaşabileceği bunlardan köpek balığı ve kılıç balığıdır.
Denizlerimizde (temiz, kirlenmemiş) yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda civa yok denecek kadar azdır, dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda civa düşüktür.
Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
İlgili 37 soru bulundu
Hamsi, istavrit gibi… Büyük balık tüketmek istiyorsanız, en güvenli balıklar Kuzey denizlerinden gelen balıklardır. Yani soğuk deniz balıklarında metal yoğunluğu riski yok denecek kadar azdır.
Yüksek oranda omega 3 içeren somon balığı ayrıca protein, çeşitli vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besindir. Günlük protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. 85 gram somon balığında yaklaşık 22 gram protein bulunur. Somon balığı A, C, D, B6, B12, D ve E vitaminleri açısından zengin bir besin kaynağıdır.
Norveç somonu ağır metaller içerir. Yanlış: Yediğimiz tüm proteinler bazı kirletici maddeler içermektedir. Norveç somonunda ise bu seviye, besleme stoğundaki bitkisel bileşenlerin artan kullanımı sayesinde azalmıştır. Günümüzde Norveç somonu, yağlı vahşi balıklardan daha az kirletici ve ağır metal barındırır.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Genellikle kısa ömürlü, küçük balıklarda, çiftlik balıkları ve tatlı su balıklarında cıva oranının düşük olduğunu ifade eden İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlkay Gök, “Denizlerimizde yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda cıva yok denecek kadar azdır.
İnorganik civa tuzlarının yutulması hemoraji, gastroenterit, akut böbrek yetmezliği ve şoka yol açar. 30-50 mg / kg'da potansiyel olarak ölümcüldür. Yutma, soluma veya deri yoluyla uygulama yoluyla organik civaya maruz kalma, nörolojik hasara yol açar 3.
Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.
1 — Karaburun Yarımadası Bölgesi. 2 — ödemiş - Tire - Germencik - Bozdoğan - Alaşehir Bölgesi (Aydın masifi civarı) 3 —• Banaz - Gediz Bölgesi (Murat Dağı masifi civan) 4 — Konya Bölgesi. 5 — Niğde Bölgesi. 6 — Kastamonu Bölgesi. 7 — Kocaeli Bölgesi.
Kirli sulardaki cıva oranı yüksektir. Kılıç, kral uskumru, ton balığı, köpek balığı gibi balıklar yüksek cıva içerebilir. Hamsi, mezgit, somon, alabalık gibi balıklar az miktarda cıva içerebilir. Az pişmiş ya da çiğ balık tüketmek de tehlikeli olabilir.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir. Kılıç balığı, ton balığı, köpekbalığı gibi büyük balıklar yüksek miktarda cıva içerir. Midye gibi kabuklu deniz ürünlerinde cıva birikimi fazladır.
0,027 ppm ile 0,26 ppm arasında değişmekle beraber ton balığındaki ortalama cıva miktarı 0,135 - 0,145 ppm arasındadır. [1] Bu seviye Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) cıva standartlarının (1,0 ppm) çok altında bir seviyedir.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Taze somonun gözleri parlaktır ve göz bebeklerinin orta kısmı koyu bir renge sahiptir. Somon bozulmaya başladığında gözleri de soluk renkte olur. Ayrıca somonun gözleri iç tarafa doğru batık duruyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Somonun rengi: Taze somon pembe ya da turuncuya dönük bir renge sahiptir.
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Somon balığı yurtdışından geldiğinden ve kar marjı yüksek olduğundan her bölgede farklı fiyatlar ile karşılaşmanız olasıdır. İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
Kabuklu canlıları sindirim sistemiyle birlikte tükettiğimiz için cıva birikmesi daha fazla olabiliyor. İstiridye ve Midye buna örnek verilebilir ama yengeçte çok fazla yok. Günlük olarak 0.05 miligramdan fazla cıva alındığında hastalıklar belirti veriyor. Böbrek ve karaciğerde hasarlara neden oluyor.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Bilim insanları, birden fazla bulaşma vakası keşfettikten sonra düzenli olarak çiftlik somonu yemenin geliştirme riskini artırabileceği konusunda uyardılar. Birçok balık çiftliğinde yetiştirilen somon, özellikle kanserojen kimyasallarla kirlenmişti.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri