Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
Filetoları tavaya koyun ve 3 ila 4 dakika pişirin. Somonu, etli kısmı alta gelecek şekilde sıcak tavaya koyun. Tencerenin kapağını kapalı tutun ve somonu eti kızarana kadar orta-yüksek ateşte pişirin. Somon balığı pişerken somonu gevşetmek ve yapışmasını önlemek için tavayı birkaç kez dikkatlice sallayabilirsiniz.
Somon Balığı Nasıl Temizlenir? Somon balığı pişirmeden önceki temizleme sürecine özen göstermek gerekir: Balıklar suda iyice yıkandıktan sonra üst yüzeylerinde yer alan pullu kısımlar bıçak yardımıyla temizlenir. Solungaç ve yüzgeç bölümleri de kesildikten sonra iç organlarını temizlemeye sıra gelir.
Aldığını somon balığını temizlemek için öncelikle balığı temiz suda güzelce yıkayın. Daha sonra somon balığının üstünde olan pulları bir bıçağın ters tarafıyla bütün pulları kazıyın. Güzelce pulları temizledikten sonra temizleme kısmına solungaçları ve yüzgeç kısımlarını keserek devam edin.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, defne yaprağı, tane karabiber ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Somon dilimlerini bu karışıma yatırıp en az 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkarıp kısa süre önceden ısıtılmış ızgara üzerinde ters yüz ederek kısa süre pişirin.
Balığı çiğ yemeyecekseniz yıkamanıza gerek yoktur. Çünkü yüksek sıcaklıklarda pişen balığın bakterileri ölür. Üstelik balığı yıkadığınızda mutfağın her yerine bakteri yayma riski doğar.
Sağlıklı beslenmek aslında doğru pişirme yöntemlerini bilmekle başlar. Gerçek bir Omega 3 kaynağı olan somon aslında çiğ tüketildiğinde vücut için çok daha yararlı. Yağda kızartıldığında ise bütün besin değerlerini kaybeden somonun en güzel pişirme yöntemi "En papillote" yani kağıtta pişirme yöntemidir.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize balığı yerleştirdikten sonra, üzerine defne yaprağı ve limon dilimini yerleştirelim. Önceden ısıtılmış fırında, hem fan hem alt-üst ızgara bölümünde balığın pişme süresine göre pişirelim. Yaklaşık 15 dakika, 180 derece.
Koku: Pişmiş somon lezzetli ve hafif bir kokuya sahiptir. Eğer pişirirken keskin ve ekşi bir koku geliyorsa, somon bozulmuş demektir.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
Fileto balık ve fileto balık çeşitleri, omurgası çıkarılmış, yüzgeçleri ve iç organları alınmış, derisi yüzülmüş veya yüzülmemiş balık etine verilen addır.
Somonu tavada pişirecekseniz ise yapışmaması için teflon veya seramik tava kullanmanızı öneririz. Balığın her bir yüzünü 3-4 dk pişirmeniz yeterli olacaktır. Balığın yağını salmaya başlaması pişmeye başladığının bir göstergesidir. Piştiğini ise renginin kahverengine dönmesinden anlayabilirsiniz.
Balığın kılçık, baş ve iç organlarını ayıkladıktan sonra, soğuk suyla yıkayıp iyice temizleyiniz. Dilimlenmiş ya da fileto olarak kesilmiş balığı, soğuk su ile yıkanarak çok sıkıştırmadan kavanoza yerleştirin.
Eğer daha uzun sürede yenecekse yazları mutlaka balık iyice temizlenmeli, yıkanmalı, süzülmeli ve buzdolabı poşeti ile dolaba konmalıdır.
Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı vasıtasıyla balığın kafasını kopararak ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.
Tavuk, et, balık gibi ürünleri pişirmeden önce hazırlamış olduğunuz sos içerisinde bekletme işlemine marine etmek denir. Terbiye etmek şeklinde de kullanılır. Bu işlem hazırlamış olduğunuz ürünün daha lezzetli ve kıvamında pişmesi için gereklidir. Somon balığı kolay pişen bir yapıya sahiptir.
Izgara çatalıyla veya ıspatulayla somonu dikkatlice çevirin ve 2-3 dakika daha diğer tarafını pişirin. Pişerken, nazikçe balığın derisini soyun ve mangalın üstüne kızarması için yerleştirin. Somonunuz yabani somonsa, yağı daha az olacak yani daha kuru bir balık olacaktır.
Fırında Somon Balığı Tarifi Nasıl Yapılır? Balıklarımızı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize dizin. Doğradığımız patates, soğan, sarımsak, yeşilbiber, ekleyip üzerine baharatlarımızı ekliyoruz. Yağlı kağıt ile kapatıp 200 derecede ortalama 20 dakika pişiriyoruz .
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Sütlü tatlılar balığın bayat olması ihtimaline karşı tüketilmezken şerbetli tatlılar yüksek şeker oranıyla mideye rahatsızlık vermeye devam edeceği için tercih edilmiyor. İşte bu noktada en ideal tatlı olarak helva devreye giriyor ve balık yedikten sonra yaşanan kan şekeri düşüklüğüne çare oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri