Yunanca somás ve somiera (=ekmek sepeti/kutusu) sözleri de telaffuz ediliyordu. Türkçedeki somun ekmek sözü Rumca psomin (=ekmek) sözünden alınmıştır. Rum fırıncılar psomin ekmeğini özellikle Karadeniz Bölgesi'nde özenle pişiriyorlardı. Günümüzde bu somunun Trabzon ekmeği adıyla ifade edildiği görülmektedir.
Somun ekmeği, bir çeşit tava ekmeğidir. Altı düz, üstü kabarıktır. Tam daire şeklinde olduğu gibi, çoğunlukla söğüt yaprağı biçiminde dar ve uzun şekillidir.
Somun kelimesi Rumcadan gelir ve şu manaları vardır: Somun (ekmek), fırında yapılan ekmeğin şekli.
Ev Yapımı Somun Ekmeği (Bolu Yöresine Ait) 28.03.2020 19:02 tarihinde yayınlandı.
M.Ö. 4000'li yıllarda Babilliler'in özel fırınlarda ekmek pişirdiklerine dair bulgulara rastlanmıştır. İlk mayalı ekmek ise, M.Ö. 2600'lü yıllarda Mısırlılar tarafından yapılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Şimdiye kadar en eski ekmeğe dair bulguların Türkiye'de Çatalhöyük'de 9 bin yıl öncesine dayandığı sanılıyordu. Ancak Ürdün'de, Siyah Çöl'deki arkeolojik kazılardan elde edilen kalıntılar, ekmek tarifinin, bu tarihten 5 bin yıl daha eski olduğunu ortaya koydu.
Daha sonra Ramazan ayının vazgeçilmesi olan pidemize dönüşmüştür. Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.
Baget Ekmeği
Fransız ekmeği denilince akla ilk gelen ekmeklerden biri baget ekmeğidir. Uzun, ince görüntüsüyle kolayca fark edilen bu ekmek, ülkemizde genel olarak sandviç yapımı için tercih edilse de bu lezzete mutfaklarda çok daha farklı şekillerde yer vermek mümkün.
ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti. Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]]
Dilimli ekmeğin modern versiyonu görece yeni bir icat sayılsa da (Wonder Bread markası ilk dilimli ekmek somununu 1930'da piyasaya sürmüştü) ekmek, kökeni 22.000 yıldan daha eskiye dayanan antik bir besin.
Ağır Yük Somunu, Ağaç Somunu, Silindir Somunu, Çelik Konstrüksiyon Somunu gibi türleri bulunmaktadır.
Somun kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Somun kelimesi Rumca kökenlidir. - Çocuk işe başlamadan Şaban amca bir çanak yoğurtla bir yarım somunu getiriyordu.
Flanşlı somun, ahşap ve metal parçaların yapıştırılmasında tercih edilen seçeneklerden biridir. Geniş ve tek yüzü düz olarak imal edilmektedir. Bu şekilde üretilmesindeki amaç bağlayıcı görevi görmektir. Marangozların en sevdiği somun türlerinden biridir.
Tam randımanlı buğday ununa, maya, tuz, su kullanılarak üretilmektedir. Buğdayın %98'inden elde edilen tam buğday ununun ve kepeğin karışımıyla oluşan doğal köy ekmeğinin kalorisi düşük, sindirimi kolaydır.
Cıvataların farklı parçalar ile güçlü bir biçimde sıkıştırılmasını sağlayan, saplama ve cıvata türü parçaları birbirine bağlayan bağlantı elemanlarına somun adı verilmektedir.
Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz' der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak 'Bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah'tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke' buyurur."
Peynir, kelimesi modern Türkçeye Farsça sütten yapılmış manasına gelen panīr kelimesinden geçmiştir.
Pide ise 15. ve 16. Yüzyılda İstanbul'da yaygın biçimde tüketilen yassı biçimdeki ekmek anlamına gelen pide ve foduladan gelmektedir. Bu sözcüklerin ortaçağ Yunancası'ndaki karşılıkları pitta ve küçük hali olan pitulladan gelir.
Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları'nda kaydedilmiştir.
“Altın ekmek” Malaga kentinde bir fırında üretilmeye başlandı. Kinoa, çiya ve kuru domates gibi malzemelerin kullanıldığı ekmek hamuruna birer gram altın ve gümüş eklendi. Ortaya altın ekmek çıktı. Tek bir ekmeğin fiyatı bin 380 euro, yani yaklaşık 9 bin Türk Lirası.
Focaccia ekmeğinde genellikle; zeytin, çeri veya kuru domates, kekik, biberiye, bazen farklı sebze çeşitleri veya peynir kullanılabiliyor.) Hazır olan ekmeğinizi fırına vererek, fırının derecesini 180'e yükseltin. Üzeri kızarana kadar pişirin.
Pita veya pitta ayrıca Arap ekmeği, Lübnan ekmeği veya Suriye ekmeği olarak da bilinir. Aynı zamanda ''Hindu'' yemek kültürünün vazgeçilmez besinlerinden biridir.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika, Kanada ve tabii Türkiye'de fırınlar, maalesef insan saçından üretilen L-cyctein katılmış un kullanmaktadır. Hâlbuki Endonezya'da sentetik malzemeden üretim yapılmakta. Müslümanlar için insan saçından yapılan katkı maddesi kesin olarak haramdır ve uzak durulması gereken bir şeydir…
Dünyadaki ilk ekmek buğday tanelerini ezerek una dönüştüren Mısırlılar tarafından, İsa'dan 3000 yıl önce yapılmıştır. Dünyada her ülkenin farklı yemek kültürü mevcuttur. Ancak ortak bir noktada buluşmak gerekiyorsa o da “ekmek” olmuştur. Kimi ülkeler fazla kimi ülkeler çok tüketir ekmeği.
Francala; kepeksiz, düşük randımanlı undan yapılan beyaz ekmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri