AŞAMA BECERİLERİ SOMUTLUK: danışman danışan'ın belirli durumlara ilişkin olarak belirli duygu-düşünce-yaşantı ve davranışlarını ifade etmesine yardımcı olur. Hikaye anlatmak yerine belli bir şeye ilişkili olarak kendini açığa vurmaya cesaretlendirir.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Başka bir ifade ile terapistin olgulara danışanın gözü ile bakabilmesi ve onun hissettiklerini anlayabilmesidir. Terapötik beceriler, empati kurarken sadece danışanın sözel tepkilerine değil; duruşuna, konuşma temposuna, ses tonuna, jest ve mimiklerine de dikkat etmeyi gerektirir.
Temel psikolojik danışma becerileri dikkati verme, açık ve kapalı uçlu soru sorma, danışanı gözleme, içerik yansıtma, duygu yansıtma ve özetleme becerilerini kapsarken, ileri düzey beceriler ise yüzleştirme, kendini açma, anlamı yansıtma ve odaklanma becerilerini kapsamaktadır.
Temel psikolojik danışma becerileri; odaklanma/ dikkati verme, asgari düzeyde teşvik, etkili soru sorma, gözlem, özetleme, içerik ve duygu yansıtmadır.
İlgili 32 soru bulundu
SOMUTLUK: danışman danışan'ın belirli durumlara ilişkin olarak belirli duygu-düşünce-yaşantı ve davranışlarını ifade etmesine yardımcı olur. Hikaye anlatmak yerine belli bir şeye ilişkili olarak kendini açığa vurmaya cesaretlendirir.
Tekniğin temeli danışanın korkusunu/endişesini/öfkesini tüm yönleriyle tanımlamasına dayanır. Korku/endişe/öfke somutlaştırılarak görünür kılınır ve danışanın daha rahat bir şekilde yüzleşmesi sağlanır. Bu tekniği uygularken danışandan korkusuna/endişesine/öfkesine bakması ve tanımlaması istenir.
"Somutlaştırma" (concrete thinking), soyut düşüncenin gerçekçilik ve fiziksel nedensellik lehine bırakıldığı süreçtir.
Davranışsal yetkinlik, bilgi, beceri seti, ekip çalışması, liderlik becerileri, teknik bilgi vb. gibi, bir kişinin bir kuruluşta daha önemli roller üstlenmek üzere büyümesine yardımcı olan herhangi bir davranış özelliğidir.
9) Paylaştırma: Paylaştırma becerisi daha çok gurupla psikolojik danışmada kullanılan bir beceridir. Psikolojik danışmanın gurup üyelerinden birinin daha önceki oturumlardan birinde anlattığı yaşantıları ve duygularıyla, diğer gurup üyelerinin yaşantı ve duyguları arasında benzer yanlara dikkat çekmesidir.
Süpervizyon gözetim demektir. Meslekte deneyimli bir uzmanın, daha az deneyimli bir uzmana sunduğu bilgi, destek, değerlendirme, izleme yolu ile sürdürülen ilişki içinde mesleki gelişimine katkıdır. Terapi sanatının geliştirilmesidir. Doğru karar vermeyi ve etik değerleri korumayı sağlar.
Psikolojik danışma ortamında, danışanın kendini yalnız hissetmemesi, içgörü kazanması amacı İLE, psikolojik danışman'ın kendi yaşantısıyla, duygularıyla ilgili paylaşımda bulunmasına KENDİNİ AÇMA denir.
Sternberg ve Grigorenko (2000)'ın tanımı da Lipman'ın tanımı ile benzer yönler taşır. Düşünme becerilerini üç şekilde tanımlar: Analitik düşünme, yaratıcı düşünme, uygulamalı düşünme.
Saydamlık: Danışanlarla ilgili konu ve sorunlar içtenlikle ele alınır, ilgili konu üzerinde duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir biçimde dile getirilmesine önem verilir.
Yaşam becerileri; bireyin değişim ve gelişim sürecinde varlığını etkin bir şekilde sürdürebilmesi için sahip olması gereken yeterliliklerdendir.
Duyusal alanlar koku, tad, dokunma, görme, işitme, propriyosepsiyonu (vücudunuzun uzayda nerede olduğunu bilmenin farkındalığı) ve vestibüler (iç kulak, denge) kullanmayı içerir.
Basitçe, biliş (cognition) bilme becerisidir; bilgi edinme ve bilgiyi kullanma becerisidir. Bilişsel beceriler; dikkati, belleği, alınan bilginin işlenmesini, yürütücü işlevleri, sezgiyi ve diğer birçok yetiyi içerir. Bilişsel gelişim, zekânın temelini oluşturur.
Tutma, kavrama, yazma, yırtma, çizme, yapıştırma, kesme gibi beceriler örnek olarak gösterilebilir.
Soyutlama (abstraction), önceden oluşturulan bir sınıflamadaki benzerlikleri fark etme gibi yeni deneyimleri tanımamızı sağlayan bir çeşit sürekli değişimdir.
Yön (Yer) Değiştirme: Bir engellenmeye sebep olan kişiye gösterilemeyen tepkinin, başka kişilere veya nesnelere yöneltmesidir. Dedikodu yapmak.
Soyut kavramların anlatılması bazen zor olabilmektedir. İşte böyle durumlarda bu kavramların görünür olmasını sağlamaya somutlama denir. Örneğin hayal kelimesini ele aldığımız da bu kavramın beş duyu organımız ile algılanması imkansızdır.
Birinci fıkrada, somutlaştırma yükü düzenlenmiştir. Bir davada, ispat faaliyetinin tam olarak yürütülebilmesi, mahkemenin uyuşmazlığı doğru tespit ederek yargılama yapabilmesi, karşı tarafın ileri sürülen vakıalara karşı kendini savunabilmesi için, iddia edilen vakıaların açık ve somut olarak ortaya konulması gerekir.
Soyutlama, bir kavramın bilgi içeriğini azaltma veya indirgeme sürecine denir. Bu indirgeme, çoğunlukla belirli bir amaç için gerekli olan bilginin daha rahat elde edilebilmesi için yapılır. Felsefi anlamda soyutlama, fikirlerin nesnelerden uzaklaştırılması sürecine denir.
Bu söz sanatlarından biri de soyutlamadır. Kelimelerin gerçek anlamı dışında mecazi manada kullanılmasına soyutlama denir. Örneğin: ''Sokak lambaları bozulduğu için sokak ''karanlıktı.'' (Karanlık - Gerçek Anlam) - ''Bu karanlık günler de geride kalacak.'' (Karanlık - Mecazi Anlam) Soyutlama nedir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri