Diğer insanlara kıyasla geç saatlere kadar ayakta olanların üstün zekalı olduğu düşünülüyordu. Madrid Üniversitesi'nde bin gencin katılımıyla yapılan araştırmada, geceleri uyanık olan kişilerin daha zeki olduğu ortaya çıktı.
Deha ile uyku süresi arasında doğrudan herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Yani daha az uyuyanlar daha zeki değildir.
Akıllı olan ise zeki olmayabilir. Şöyle ki: Akıllı insan bilgiye nasıl ulaşacağını, nasıl sınıflandıracağını ve nasıl saklayacağını bilir. Zeki insan ise, bu bilgiyi nasıl nerede ve ne şekilde kullanacağını bilir. Yani bir kişi aklını ne kadar geniş ve kapsamlı olarak işletebiliyorsa o oranda zeki demektir.
Hayır, zeki bir insan her alanda zeki olmak zorunda değildir. Zeka, birçok farklı alanda farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve farklı beceri ve yeteneklerle ilişkilendirilebilir. Zeka genellikle entelektüel yeteneklerle ilişkilendirilir, ancak insanların farklı alanlarda farklı yetenekleri ve güçlü yönleri olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
'Zeki insan geç uyur' tezinin en önemli dayanağı şu: Zeki insanlar daha çok kas gücüne dayalı işler yapmadığı için vücutları diri kalıyor ve uykuya erkenden ihtiyaç duymuyor.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Akıl, insanlar üzerinde yaşanmışlık ve tecrübenin bir sonucu olarak oluşur ve eğitimin katkısıyla gelişir. Zeka ise doğuştan gelen bir yetenektir, fakat eğitim yoluyla zeka düzeyinin artması da mümkün olabilir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
IQ'su 180-220 arasındaydı. Albert Einstein IQ seviyesi farklı değerlendirmelerle 205'ten 225'e kadar çıkan, Alman doğumlu teorik fizikçi ve bilim filozofuydu.
Ortaya şu sonuçlar çıkmış: 125 ve üzeri IQ'ya sahip olan zeki insanlar, hafta içi gece 00.29'da uyuyup, sabah 07.52 uyanırken, hafta sonu yatağa girme saati 01.44'ü buluyor. IQ seviyesi 75 ve altı olan insanlar, hafta içi gece 23.41 ile sabah 07.20 arası, hafta sonu ise gece 00.35 ile sabah 10.09 arasında uyuyorlar.
Bir doktor olarak tıp fakültelerinden mezun olan herkes elbette en az 120-130 IQ'ya sahiptir. Bu yüzden elbette biraz zekaya sahip olmak gerekiyor ama bir dahi olmaya gerek yok.
GEÇ KALMAK
Bir yere sürekli geç kalan insanlar sorumsuz olarak nitelendirilmesi oldukça normal. Ancak geç kalmak yine yüksek zeka belirtisi olarak görülüyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, gece geç saatlere kadar uyanık kalan insanların, yüksek zekaya sahip olma olasılıklarının daha fazla olduğu yönünde.
Dağınıklığı seven insanların diğer insanlara göre daha yaratıcı ve daha zeki olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar, dağınıklığın yaratıcılıkla orantılı olduğunu ortaya koydu. Dağınık yaşayan insanların ise tembel değil beyinlerinin farklı çalıştığını gösteriyor.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
İçsel zeka, kişinin başta kendisi olmak üzere, birinin iç dünyası ve hislerini keşfetmeye yönelik kapasitesidir. Bir başka deyişle “kişisel zeka” olarak tanımlanan bu zeka türü, kişinin edinimleriyle planlama ve hayatını yönetme odağındaki üstün başarısıdır.
IQ terimi her zaman bir kişinin zeka kıvraklığını ölçen bir girişimdir. Zeka ile görece zekayı karıştırmamak çok önemlidir. Zeka hiçbir zaman tam olarak ölçülemez ve IQ zekanın ölçümü değildir. IQ basitçe standart test veya test setinden elde edilen görece zekanın ölçümüdür.
DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur. Her düzeyde zekaya sahip insanlarda DEHB görülebilir. Thomas Edison gibi birçok başarılı insanın DEHB olduğu düşünülmektedir.
Üstün Zekâ ve Geç Konuşma
Çocuğunuz yüksek zekâ seviyesine sahip tanısı aldıktan sonra üstün zekalı olarak nitelendirilmektedir. Dünyadaki var olan araştırmalara göre, konuşma gecikmesi yaşayan çocukların sadece on çocuktan biri üstün zekalıdır.
Bunlara bilindiği gibi "geri zekalılar" denir. Bu küçük sayıya eşit bir grup çocuk da oldukça ileri öğrenme düzeyine ulaşmıştır ki bunlara da "üstün zekalı" ya da "üstün yetenekli" çocuklar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri